Der har været en voldsom vækst i e-handlen under coronakrisen. For en række af de store butikskæder, som har oplevet butikslukninger i de store indkøbscentre, har e-handlen været med til at afbøde, at butikkerne er gået en værre skæbne i møde, lyder vurderingen fra Niels Ralund, e-handelsdirektør hos Dansk Erhverv.
Og er man som butik ikke kommet med på e-handel endnu, så ”beder man selv om det”, lyder den hårde opfordring fra Niels Ralund. Ifølge ham er butiksdøden en langt mere overhængende fare for dem, der ikke har etableret sig på nettet, end for dem, der har, siger han i Børsens Gazelledebat 2020.
I debatpanelet indgår også chefkonsulent i Experian, Jakob Færgeman, adm. direktør i EKF, Kirstine Damkjær, samt chefredaktør på Børsen, Niels Lunde.
E-handel i dag er ”big business”, understreger Niels Ralund, og det er de færreste butikskoncepter i dag, der kan leve uden:
"Så skal man dæleme lave et godt koncept, der kan trække folk til fra et meget stort område, med noget helt exceptionelt. Forbrugerne har valgt, og der er ikke så meget at komme efter," lyder vurderingen.
Det tager ikke ret lang tid at sætte en webbutik op. Men derfra og så til at tage onlinehandel lige så alvorligt, der er alligevel et stykke vej, tilføjer han og kommer med et afgørende råd:
Hvis man for alvor vil bygge sin butik op online, så er det vigtigt, at man vil det i lige så høj grad, som man vil den fysiske handel.
"Forbrugeren må ikke være en sekunda-kunde, bare fordi man handler på nettet. Har man fx købt noget på nettet, som man gerne vil bytte i den fysiske butik, men ikke kan – så føler man sig svigtet som kunde. Man skal skabe den samme oplevelse, fordi forbrugeren vil tages alvorligt både fysisk og på nettet," understreger Niels Ralund.
Jakob Færgeman, chefkonsulent i analysevirksomheden Experian, tilføjer desuden, at det er vigtigt at sætte sig ind i, hvad der er nødvendige forbrugerdata, når man skal blive en relevant spiller på nettet. Han er selv blevet overrasket over, hvor mange virksomheder, der ikke er ret modne på nettet. Virksomheder, som blandt andet mangler at opgive essentielle oplysninger såsom telefontider, åbningstider, placering på google maps, kunde-reviews og lignende. Oplysninger, som både for kunderne og for de finansielle institutioner signalerer, om virksomheden rent faktisk er levedygtig i længden.
Se hele debatten og hør de gode råd her i indslaget:
Indholdet er produceret af Børsen Creative for Gazellepartner Dansk Erhverv.