Høvlen glider hen over træet i en rolig bevægelse. En spån tyndere end papir ruller sig sammen og falder ned på gulvet, mens duften af træ rammer næseborene. Det ikke svært at blive suget ind af den aura af ro, fordybelse og kvalitet, der er i bådebyggeriet.
For få år siden arbejdede Mikkel Pagh med brugerorienteret digitalt design. I dag bygger han joller. Selvom jobbet på kontorstolen både var godt og vellønnet, kollegaerne var søde, og der var både pensionsordning og en god kaffemaskine, så manglede der noget. En passion i mangel af bedre ord. Passionen blev tændt, da han sammen med nogle venner købte en ældre båd, som de gik og reparerede om vinteren. Mikkel havde OK flair for arbejdet, men der var slet ikke timer nok.
“Allerede dengang fandt jeg ud af, hvor lang tid det krævede. Hvis jeg skulle køre hjemmefra og til Nordhavn, finde værktøj og måske ud og købe materialer, så nåede man jo næsten ingenting på en lørdag formiddag,” fortæller Mikkel Pagh, der samtidig havde en stærk oplevelse af, at hans kontorjob var ved at gøre “hovedet utroligt afkoblet fra kroppen”.
Drømmen om at bygge sin egen træbåd voksede sig så stor, at han endte med at sige sit gode job op og gå i lære som bådebygger. Da han samtidig var blevet far og havde en hustru, der er forfatter, ville mange nok betragte det som et “modigt” træk. Sådan ser Mikkel Pagh ikke på det:
“Der var mange, som synes, det var modigt. Det er jeg helt uforstående over for. Det er vel heller ikke uden risiko, hvis man ikke følger sine drømme, eller f.eks. bliver siddende i et job, man ikke er glad for. Jeg synes ikke, at det er modigt at forfølge sine drømme i Danmark, hvor vi trods alt har et sikkerhedsnet. Jeg kan se, at der er mange, jeg kender, som har truffet lignende valg, efter at jeg har gjort det, “fortæller Mikkel Pagh.
Han forklarer, at det tager 500-600 timers arbejde at bygge en træbåd. Nogle både lidt mindre. Nogle træbåde meget, meget mere. Men det er ikke tidsforbruget, der afskrækker ham. Tværtimod er det en del af fascinationen. Men det gør i sagens natur, at det bliver svært at få et konkurrencedygtigt produkt ud i den anden ende.
“Jeg troede oprindeligt, at hvis jeg bare byggede en smuk båd, og lagde den på en flot hjemmeside, så ville kunderne komme løbende. Det viste sig ikke helt at være den måde, det fungerede på. Jeg fandt også ud af, at der er mange andre bådebyggere, der begynder at gøre processen hurtigere, f.eks. bruge maskiner til at fræse plankerne i stedet for håndværktøj. Men jeg var ikke kommet ind i det her fag for at skynde mig,“ fortæller Mikkel Pagh.
I stedet for at gå på kompromis med processen, måtte Mikkel genopfinde sit mål. Og i sidste ende blev arbejdsprocessen produktet i sig selv. Han har skabt Small Boat School, verdens første onlineskole for træbådebyggere. Det er muligvis svært at finde mange danskere, der er parat til at bruge 600 timer på en båd, hvis man kikker ud over hele kloden, er det bestemt ikke umuligt. På skolen lærer de at bygge en træbåd fra bunden, og de får sparring undervejs af Mikkel og andre kursister.
“Det kan godt være, at det er nichepræget, men det er ikke mere nichepræget, end at der er adskillige tusinde mennesker rundt om i verden, der vil bygge en træbåd. Jeg har kursister i både Australien og USA. Hvis jeg kan sælge 100 kurser om året, så er det nok til at jeg kan leve af det. Drømmen er, at jeg hvert år bygger en ny båd, så jeg om 30 år har bygget de 30 både, jeg drømmer om,” siger Mikkel Pagh, der nu er i gang med at investere næsten lige så mange timer i at opbygge et bibliotek af videoindhold omkring kunsten at bygge en båd.
Han har allerede lagt hundredvis af timer i onlineindhold, og netop tiden til fordybelse er den røde tråd, der binder bådebyggeri og online-bådebyggerskole sammen.
“Vi lever i en tid, hvor alting går for hurtigt. Vi opbruger jordens ressourcer for hurtigt, og går ned med stress. På den måde er det utroligt meningsfuldt at formidle denne her proces.”
“Når jeg fortæller, at det tager 500-600 timer at bygge en båd, så siger mange selvfølgelig, at det var godt nok lang tid. Og det er det også. Men hvis du tager det stille og roligt, så har du virkelig nogle fede timer i dit værksted. Du lærer meget undervejs. Og du står tilbage med en smuk båd, som kan holde i generationer. Det er den gode tid, vi tæller,” fortæller Mikkel, der i dag har vævet kompetencerne fra sit tidligere liv med brugerdesign, digitalt indhold og medier ind i bådeværkstedet.
“Jeg tror, at man skal forfølge drømmen og at man skal bruge det, som en anden har kaldt sit talent stack – summen af talenter. Det kan godt være, jeg ikke er verdens bedste bådebygger, og jeg heller ikke er verdens bedste formidler. Men jeg er OK, og hvis man lægger talenterne sammen og ikke er bange for at skifte spor, så er der en god mulighed for at finde den rigtige kombination, og samtidig skabe sig en levevej, der er bygget på din passion,” siger han.
Se, hvordan du undgår at bruge unødig tid på administration, når du betaler
Annoncen er produceret 24.11.2022 af Børsen Creative for Mastercard