Logo
Bliv kunde Kontakt Log ind
  • Forside
  • Seneste
  • Kurser
  • Gazelle
  • E-avisen
  • Uddannelse
  • |
  • Pro Finans
  • Pro Selvstændig
  • Pro International
  • Bliv kunde
  • Kontakt
  • Log ind
borsen
  • Forsiden
  • Seneste
  • Kurser
383973_16_9_large_798.jpg

Din medarbejder vil hellere have dig fyret, end selv at få mere i løn

ANNONCØRBETALT INDHOLD Af Børsen Konference. Skrevet af Stine Bjerre Herdel
09. aug 2019 KL.14:07
facebook twitter linkedin

For 10 år siden ville synet af en topleder, der lige tog fem minutters meditationspause i kontorstolen inden dagens første møde, have været lidt mere af et særsyn. I dag er det helt almindeligt, også i nogle af verdens største virksomheder, herunder Microsoft, Google, Lego, Novo og Marriott.

Årsagen til dette skal ikke findes i lederes stigende behov for spiritualitet eller selvrealisering, men i noget så klassisk forretningsstrategisk som lederes ønsker om øget effektivitet og stærkere resultater. For de seneste års forskning har nemlig vist, at man ganske enkelt bliver bedre til at lede andre, hvis man bruger blot en smule mere tid på at kigge indad.

Det fortæller Rasmus Hougaard, CEO i Potential Projects, som arbejder med ledelse, organisationsudvikling og forskning. Han har skrevet bogen ”The Mind of the Leader”, som er baseret på research blandt 35.000 ledere verden over. Og til september gæster han Børsen Ledelseskonference sammen med en række andre store, internationale navne inden for ledelse.

Træk lige vejret et øjeblik – helt bogstaveligt

Hvis du læser denne artikel, er du måske selv leder. Og måske vil du også gerne være mere effektiv, have bedre overblik, engagere dine medarbejdere og skabe resultater. Så kan du passende prøve følgende øvelse hver morgen, inden du kaster dig over dit arbejde:
  • Sæt en alarm til fem minutter. Træk vejret langsomt og dybt.
  • Tænk først på alle de mennesker, som gør det muligt for dig at gøre det, du gør hver dag. Din familie, dine medarbejdere, dine samarbejdspartnere. Tænk på, hvordan I er sammen om det her.
  • Ret dernæst dine tanker mod følelsen af ydmyghed. Tænk på, at der er noget, der er større end dig. Du er dygtig, du er vigtig. Men livet fortsætter – også uden dig.
  • Til sidst retter du dine tanker mod følelsen af taknemmelighed. Tænk på nogle af de ting du har, som du kan være taknemmelig over. Det kan være alt fra at du er sund og rask til at du har en kop dejlig varm kaffe lige ved hånden og nye sko på fødderne.
Fact: Du er faktisk ikke ret motiverende

Øvelsen er en af de mange, som Rasmus Hougaard kan anbefale, og i sin enkelthed handler den om et af hans centrale budskaber: ”Leading with less ego”. Årsagen til det budskab er, at verden står over for en ledelseskrise.

”Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Derfor gik vi for fire år siden, sammen med Harvard Business Review, i gang med at finde ud af, hvad krisen går ud på og hvordan vi kan afhjælpe problemerne. Vi fandt ud af, at der er behov for en helt ny ledelsesstil,” fortæller Rasmus Hougaard.

”Vores pointe bliver desuden understøttet af et stort McKinsey-projekt, hvor man interviewede 50.000 ledere og blandt andet spurgte dem, om de anså sig selv som værende gode til at motivere deres medarbejdere. 87 pct sagde, at det var de. Men 67 pct af medarbejderne sagde, at det var de overhovedet ikke!”, forklarer Rasmus Hougaard og uddyber krisen:


”Det, der sker lige nu er, at medarbejdere har flyttet sig fra at være en ressource, der har brug for at have et job og en løn for at kunne betale regningerne – og på grund af dette afhængighedsforhold tager man til takke med meget – til i dag at have en helt anden tilgang til det at være lønmodtager. I dag har vi lav arbejdsløshed, og mange blandt os bliver ikke længere tilfredsstillet af en god løn. En medarbejder stiller pludselig også krav til arbejdspladsen for at indgå i denne byttehandel. Så hvis du ikke har en dygtig leder til at motivere og inspirere, så bliver talenterne der ikke.”

For nu at sætte det helt på spidsen, skulle du stadig ikke være helt overbevist om, hvor vigtigt det er at kigge lidt nærmere på egne lederegenskaber, så trumfer Rasmus Hougaard ovenstående med endnu et faktum fra McKinsey-undersøgelsen:

”65 pct ville hellere se deres leder blive fyret, end de selv vil have en lønforhøjelse.”

Hvis liv kan du gøre bedre i dag?

Det er blevet tid til endnu en kort øvelse. Sæt dig til rette, luk øjnene og fokuser på følgende.

• Hvem er den næste person, du skal møde i dag?
• Har denne person nogle udfordringer i sin nuværende situation, og hvordan kan du hjælpe?
• Hvad kan DU gøre for at denne person kan få en bedre dag?
• Gå ud og gør det – ud fra devisen: Take care of people and they will take care of business

John Wayne-lederen har udspillet sin rolle

Årsagen til problemet, altså ledelseskrisen, skal ifølge Rasmus Hougaard findes i, at de fleste ledere er skolet ret ens og/eller har en enslydende opfattelse af ledelse som disciplin. En opfattelse, der desværre bare har vist sig forældet i nutidens optik. Han kalder ledelsesstilen for John Wayne-lederen, der typisk kommer ind og fikser ting, sætter skik på det hele, leder og fordeler. Men den type af ledelse er bare ikke længere effektiv, hvis formålet er at motivere og engagere en moderne arbejdsstyrke.

”Mange ledere fortolker stadig ledelse, som om vi levede tilbage i 1950’erne. De ser det blandt andet ikke som en del af deres job at være inspirerende - og derfor fejler de. Ifølge forskning kommer 67 pct af medarbejdernes engagement i deres arbejde af, at deres leder er inspirerende og motiverende, så hvis man gerne vil have skabt resultater, er det her, man skal fokusere, understreger Hougaard.

Han forklarer, at det er videnskabeligt bevist, at de vigtigste evner, man som leder kan have i dag, er følgende:

Mindfulness – på dansk, ”nærvær og tilstedeværelse”.
Compassion – på dansk, ”intentionen om at ville andre det godt”, men ikke i forståelsen ”tage andres lidelse på sig
Selflessness – på dansk ”uselviskhed”. At forstå, at DU ikke er den vigtigste og klogeste. Du skal derimod hjælpe folk med at nå deres potentiale.

Hvis du på nuværende tidspunkt sidder og tænker, at det er umuligt for dig at tilegne dig ovenstående egenskaber, enten fordi du er en klassisk John Wayne eller generelt set bare har nemmere ved at fokusere på bundlinjen, end på at motivere dine medarbejdere, så er der ingen grund til at fortvivle, lover Rasmus Hougaard:

”Den gode nyhed er, at hjernen er neuroplastisk. Det hele kan læres. Så selv de, der er tilbøjelige til f.eks. at være vrede eller kritiske, så kan sagtens blive mere venlige og medfølende – uden at gå på kompromis med resultater og slutprodukter. Faktisk tværtimod.”

Med andre ord:

Træk vejret, vær taknemmelig og ydmyg – og gå så ud og skab de resultater!

Vil du møde Rasmus Hougaard og høre uddybende om hans forskning og gode råd fra arbejdet med ”The Mind of the Leader”? Så kom til Børsen Ledelsekonference og tilbring en dag med de mest inspirerende og vidende personer inden for ledelse.

Artiklen er skrevet 31.07.19 i anledning af Børsen Ledelseskonference.

Relateret annoncørbetalt indhold

Professor efter skandaler om topchefers vilde lønninger: Sådan skaber nye regler gennemsigtighed

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Arla: Bæredygtigt fokus kan ses på bundlinjen og fejer konkurrenter af banen

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Ledelsesprofessor: ”Flere selvsikre fjolser i ledelsen er ikke løsningen.”

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Nu vil SAS flyve på skovaffald og kartoffelskræller

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Nemlig.com: Big data skal skabe kundeoplevelser og reducere madspild

Annoncørbetalt
indhold af Børsen Konference

Forsiden lige nu

20210118-135018-2_downinter.jpg

Statsministeren i første interview om økonomisk retning siden coronakrisen brød ud: Vi får behov for en reformkurs igen

I knap et år har statsminister Mette Frederiksens politiske arbejde været domineret af en virus med udspring i en provinsby i Kina.Den økonomiske politik har på lange stræk handlet om at strikke store hjælpepakker til erhvervslivet sammen og at forsø...

20200924-171948-4_downinter.jpg

Torben Möger er udpeget som formand for statslig krisefond på 10 mia. kr.: “Du skal tænke på fonden som en brandforsikring”

Han har faktisk været udpeget siden lillejuleaften, men først tirsdag bliver det officielt meldt ud, at adm. direktør i Pensiondanmark, Torben Möger Pedersen, er blevet formand for statens nye coronakrisefond på 10 mia. kr., som nu også er klar til a...

20201205-150440-L_69Mb.jpg

Ny reformmelding om “det hellige” tal deler regeringens støttepartier: “Det giver ikke særlig meget mening at jagte det i en tid, hvor mange har mistet deres arbejde”

Fra forsigtig optimisme til afmålt afventen og undren over et nærmest “religiøst” forhold til ét bestemt tal. Meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) om, at regeringen er på vej ind på en reformkurs, der skal øge arbejdsudbuddet i klassisk ...

20200302-191811-L_41Mb.jpg

Margrethe Vestager mener ikke, at EU blokerer for minkkompensation: “Vi kan ikke gøre noget, før der er en politisk aftale”

Det er ikke EU, der bremser kompensationen til minkavlerne. Det gjorde EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager klart mandag på et online pressemøde.“Vi kan ikke gøre noget, før der er en politisk aftale, og den danske regering siger: “Det er såd...

20210118-135132-5_downinter.jpg

Helle Ib: Her er de plukkemodne reformer til øget arbejdsudbud, statsminister

Det er tiltrængt og glædeligt, at statsminister Mette Frederiksen (S) i dagens udgave af Børsen understreger vigtigheden af reformer og økonomisk ansvarlighed. Regeringens ambition er at løfte arbejdsudbuddet – som minimum med de 10.000-11.000, arbej...

234328088.jpg

Kreditforsikringsfirma: Dansk erhvervsliv er blandt de mindst coronaramte i 2020

Trods en midlertidig tilbagevenden til noget, der mindede om normale forhold i løbet af andet kvartal 2020, har coronakrisen sendt europæisk erhvervsliv i knæ, men dansk økonomi er mindre ramt end de fleste andre lande.Det viser det seneste Betalings...

Pro

Efter to år og fem afslag fik Aarhus-firma over 11 mio. fra EU – her er, hvad de lærte om at søge EU-penge

20210118-072906-L_67Mb.jpg

IMF: Kinas hårde nedlukning kan være den bedste for økonomien under en pandemi

En ny, omfattende nedlukning, der er mere restriktiv end i de fleste lande i Vesten, er i gang i Shijiazhuang i Hebei-provinsen i Kina. En ny undersøgelse bestilt af Bloomberg Economics indikerer, at de meget omfattende nedlukninger med bl.a. fuldstæ...

20171003-144042-L-1920x1322we.jpg

Mybanker: Nye grønne lån til el- og hybridbiler er mere end 20.000 kr. billigere end standardlån til en “sort” bil

Flere af Danmarks største banker lancerede i 2020 billån, der skal gøre bilparken grønnere ved hjælp af lavere renter og færre gebyrer på rene elbiler og hybridbiler. De nye lån kommer samtidig med et nyt afgiftsregime, der har sænket prisen på netop...

TIL TOPPEN

FOR KUNDER

  • Kundeservice
  • Tilmeld nyhedsbreve
  • Værktøjer
  • For annoncører
  • Smartphone, tablet og RSS
  • Cookie- og persondatapolitik
  • Abonnementsbetingelser

PRODUKTER

  • Pro Finans
  • Pro Selvstændig
  • Pro International
  • Børsen Academy
  • Gazelle
  • Børsen Live
  • Karrierelink

OM BØRSEN

  • Job og praktik
  • Om Dagbladet Børsen
  • Etik
  • Kontakt
  • Bliv kunde

BØRSEN APPS

  • Børsen e-avis
  • Børsen mobil
Copyright © 2021 Dagbladet Børsen A/S
Logo
Bliv kunde på borsen.dk/blivkunde
Glemt password