Økonomiafdelingen står midt i en digital revolution. Det betyder store fordele for forretningen og mulighed for vækst, da nye digitale værktøjer kan effektivisere kerneforretningen. Og med de rette data-indsigter kan CFO’en i endnu højere grad være med til at pege på mulige vækstområder.
”Den digitale transformation betyder, at virksomheder fundamentalt skal ændre, hvordan deres økonomi- og finansfunktion fungerer,” siger Natasha Lembke, der er partner og leder af Finance Effectiveness i PwC.
”Historisk set har CFO’en haft ansvar for regnskab, compliance og rapportering. Nu har CFO’en ofte et bredere og mere komplekst ansvarsområde, og fokus er skiftet til også at være fremadskuende, samtidig med at CFO’en bliver en strategisk rådgiver for resten af ledelseslaget,” tilføjer hun.
Digitalisering er nu et realistisk mål for finansfunktionen på grund af de mange teknologiske fremskridt, forklarer Natasha Lembke. Automatisering og øget tilgængelighed af forretningsdata giver bedre muligheder for at få systemer til at arbejde sammen. Og nye algoritmer og analysemetoder giver medarbejderne mulighed for at behandle store datasæt.
”CFO’en og medarbejderne i finansfunktionen er gatekeepere for de kritiske data, der kræves for at generere prognoser, simuleringer og støtte ledernes strategiske planer og beslutninger - blandt andet information om salg, ordreudførelse, forsyningskæden, kundebehov og forretningsresultater samt industri- og markedsindsigt i realtid,” siger Natasha Lembke.
Med de digitale værktøjer, kan CFO’en få en indgående forståelse for forretningen ud fra et data-perspektiv – og bruge den viden til at identificere områder med størst værdi for virksomheden.
“Data kan give indsigter i, hvor en virksomhed skal accelerere og foretage investeringer. I de fleste virksomheder er der ikke uanede mængder af penge og ressourcer, så nøgleordet er selektion.Natasha Lembke, partner og leder af Finance Effectiveness, PwC
”I finansfunktionen har virksomhederne altid haft meget data, men antallet af datapunkter om alle aktiviteter i virksomheden er vokset eksplosivt. Så der ligger en stor opgave i at selektere, analysere og finde ud af, hvad der driver virksomheden. Med den indsigt kan CFO’en være med til at fastslå, om virksomheden er på det rette spor, eller på vej ud på et sidespor i forhold til den overordnede strategi,” siger Natasha Lembke.
Hvis strategien eksempelvis indeholder et ønske om ekspansion af virksomheden, kan de rette data-indsigter pege i retning af, hvilke markeder, der er mest lukrative. Der kan så udarbejdes en risikoafdækning, hvor ledelsen baseret på data kan afgøre, om de er villige til at tage den risiko, hvis gevinsten også forventes højere i sidste ende.
”Data kan give indsigter i, hvor en virksomhed skal accelerere og foretage investeringer. I de fleste virksomheder er der ikke uanede mængder af penge og ressourcer, så nøgleordet er selektion – at træffe de rette valg i forhold til den overordnede strategi,” siger Natasha Lembke.
Og nu hvor det ser ud til, at verdensøkonomien er på vej ind i en periode med mindre vækst, kan data-analyse være med til at give overblik over, hvordan forretningen skal trimmes, så omkostningerne holdes nede, og de ikke værdiskabende aktiviteter skæres fra – både i finansfunktionen, men også i resten af organisationen.
Alle disse områder kan være med til at sikre vækst i en virksomhed. Men det er naturligvis specifikt i forhold til den enkelte virksomhed, hvilke værktøjer der skal tages i brug, påpeger Natasha Lembke.

Når finansfunktionen skal være en driver for vækst eller trimning, stiller det både krav til kvaliteten og håndteringen af data.
”Manglende datakvalitet eller dårlig håndtering af data kan være en blokering for at udnytte det fulde potentiale, når vi arbejder med de digitale systemer. Og for mange virksomheder er det en rigtig stor opgave. Mit råd er, at man skal starte i det små. Udse et område, hvor man kan arbejde med data og er sikker på kvaliteten. Så kan man altid skalere op. Min erfaring er, at det sjældent lykkes, hvis man prøver at favne alt på én gang,” siger Natasha Lembke.
En anden udfordring er de menneskelige kompetencer. Medarbejderne skal både forstå systemerne og have lyst til at arbejde med dem. Det nytter ikke noget at implementere nye systemer, hvis der ikke investeres ressourcer til at træne medarbejderne. Alle skal forstå værdien af de intelligente digitale værktøjer.
“Når medarbejdernes kompetencer tilgodeses, ser vi en meget stor effekt.Natasha Lembke, partner og leder af Finance Effectiveness, PwC
”Den digitale transformation skal være forankret i hele organisationen,” siger Natasha Lembke, der forklarer, at PwC har lavet træningsakademier til virksomheder, hvor medarbejderne i finansfunktionen kommer igennem forskellige moduler, alt efter hvilket modenhedsniveau virksomheden er på digitalt.
”Det er for optimistisk, hvis CFO’en tror, at medarbejderne selv klarer den del. Når medarbejdernes kompetencer tilgodeses, ser vi en meget stor effekt. Både i forhold til arbejdsglæde, men også når det handler om innovation. Medarbejderne skal have lov til at træne i et sikkert miljø, så de forstår det digitale mind-set. Hvis man ikke gør det, er det rigtig svært at få succes med en digital transformation.”
For hvis virksomheder integrerer moderne teknologi, og så blot fortsætter med de gamle arbejdsgange og processer, udnytter de ikke alle muligheder i digitaliseringen af økonomifunktionen.
”Det lyder jo enkelt, og mange CFO’er kan sagtens se vigtigheden i at uddanne medarbejderne, men det er ikke alle, der får prioriteret det,” siger Natasha Lembke.
Annoncen er produceret den 02.03.2020 af Børsen Creative i samarbejde med PwC.