KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Annoncørbetalt indhold af NRGi

Bliv mere bæredygtig uden dikkedarer: Med en PPA bliver din virksomhed energisikret i et årti

Anders Lønne er Head of Trading i NRGi, der faciliterer PPA'er mellem virksomheder og elselskaber. Ifølge ham er en PPA et stort skridt for enhver virksomhed, der gerne vil i en mere bæredygtig retning. Foto: Kåre Viemose
Anders Lønne er Head of Trading i NRGi, der faciliterer PPA'er mellem virksomheder og elselskaber. Ifølge ham er en PPA et stort skridt for enhver virksomhed, der gerne vil i en mere bæredygtig retning. Foto: Kåre Viemose

I en tid hvor det er vigtigere end nogensinde at forholde sig til og være en del af den bæredygtige agenda, kan det være en udfordring at være en energiintensiv virksomhed. Men det udelukker ikke, at man alligevel kan være en del af den grønne omstilling – faktisk kan man både spare penge og tilføre ny vedvarende energi til samfundet, hvis man vælger en såkaldt PPA. Det er bæredygtighed på recept, og måske endda en konkurrencefordel, mener Anders Lønne, Head of Trading i NRGi.

I takt med at vedvarende energianlæg i form af solcelle- og vindmølleparker bliver mere og mere avancerede og udbredte, kan man i højere grad udnytte fordelene ved det. Det kommer særligt store, energiintensive virksomheder til gavn.

For selvom man har et umiddelbart stort CO2-aftryk, så kan man systematisk reducere det gennem en såkaldt PPA (Power Purchase Agreement). Det er en langsigtet investering, der strækker sig over en længere årrække, men det vil for de fleste være et stort skridt i en grønnere retning ifølge Anders Lønne, der er Head of Trading hos NRGi, som også selv tilbyder samarbejde med større virksomheder gennem PPA-aftaler.

”Med en PPA kan man både sikre sig en fordelagtig og fast prisaftale på grøn strøm, typisk over 10 år. Det er en måde, hvorpå man kan være med til at skubbe til den grønne udvikling, da indgåelsen af en sådan aftale typisk medfører, at der bliver opført nye vindmølle- eller solcelleparker,” siger han.

Og grunden til at det kan lade sig gøre på den skala er, at man med en så langsigtet kontrakt er med til at sikre budgettet hos elproducenten, der på den måde kan fremvise en god og stabil business case.

484A9983.jpg
Det kan lyde af meget, når man binder sig til en 10-årig elaftale. Men ifølge Anders Lønne er det kun en fordel - både for elselskabet og den pågældende virksomhed. Foto: Kåre Viemose

Kompleksiteten er høj, men fordelene er afgørende

Egentlig er der ikke noget, der som sådan er nyt ved en flerårig elaftale i sig selv, understreger Anders Lønne. Men det, der er afgørende med en PPA, er netop længden af kontrakten.

”Man har altid kunnet gå ud til et elselskab og lave en fastprisaftale på 1-3 år. Men her binder man sig i stedet i 10 år, og det er både en stor fordel for elselskabet og kunden. Elselskabet er sikret indtægt i en lang periode, og virksomheden selv får samme sikkerhed ved en stabil elregning på strøm fra et bestemt anlæg, hvilket giver særligt god mening for virksomheder, hvor netop el er en stor del af deres omkostninger,” forklarer Anders Lønne.

Derfor er det også særligt energitunge virksomheder, der står til at få mest gavn af en PPA.

”Det giver rigtig god mening hos dem, hvor elforbruget er højt. Og for tungere industrivirksomheder kan strøm i sidste instans vise sig at have direkte indflydelse på konkurrencedygtigheden – hvis priserne pludselig stiger, som vi f.eks. så i 2022,” siger Anders Lønne.

484A0036.jpg
Eftersom den grønne agenda er topprioritet i mange egne af erhvervslivet, så vil en PPA-aftale kunne være to fluer med ét smæk - den indebærer nemlig både grønne og økonomiske fordele, mener Anders Lønne. Foto: Kåre Viemose

En grøn aftale der slår to fluer med ét smæk

Selvom man indgår en mere kompleks aftale, så er det umagen værd. For den grønne omstilling venter ikke på nogen, og kravene fra forbrugerne – også ift. grøn strøm – er høje.

Samtidig har man, selvom man har indgået en langvarig aftale til en fast pris, incitament til også at bruge mindre strøm og derudover også bruge den, når den er billigst - for sådan er PPA’en struktureret.

”Den grønne omstilling er en agenda, der presser på nu for alvor, og det ved virksomhederne godt. Men derfor er en aftale som denne nem at overbevise en CFO om, fordi den slår to fluer med ét smæk. Til gengæld er det et stort commitment, der går helt ud til producenten, og derfor er det vigtigt at forstå strukturen i aftalen,” påpeger Anders Lønne, og uddyber:

”Men det er en business case, der i stort set alle tilfælde ser fordelagtig ud nu i disse tider. Humlen er, at det er en grøn elaftale, og at man, ved at indgå den, er med til at sætte skub i den grønne omstilling,” slutter han.

Du kan læse mere om PPA'er og dine muligheder her.

Annoncen er produceret den 02.05.2023 af Børsen Creative i samarbejde med NRGi

Forsiden lige nu