Arbejdet med at fremme verdensmål skal findes i virksomhedernes forretningsmodel. Og så skal det også kunne ses på bundlinjen, lyder det fra kaffeproducenten Lavazza. Det sikrer virksomhedernes arbejde for verdensmålene større rækkevidde, mener ekspert.
Når virksomheder tager stilling til verden og går ind i et seriøst, langsigtet arbejde med at fremme verdensmål, er det vigtigt, arbejdet hænger sammen med virksomhedens kerneforretning. Det giver arbejdet større effekt og virksomheden bedre bundlinje.
I hvert fald i de fleste tilfælde, siger Andreas Rasche. Han er professor på Institut for ledelse, samfund og kommunikation på Copenhagen Business School.
“Så længe virksomheder engagerer sig i sager, der har stor betydning for dem, høster de som oftest en finansiel gevinstAndreas Rasche, professor ved Institut for ledelse, samfund og kommunikation, Copenhagen Business School.
”Vi ved fra studier, at så længe virksomheder engagerer sig i sager, der har stor betydning for dem, høster de som oftest en finansiel gevinst ved det. De fleste virksomheder når langt længere med bæredygtighed, når de for eksempel engagerer sig i verdensmålene, end ved simpel velgørenhed.”
Netop metoden med at tænke arbejdet for bæredygtighed ind i kernen af forretningen, gør en af verdens største producenter af kaffe, italienske Lavazza, brug af. Lavazza er for nyligt udråbt til verdens niende mest bæredygtige virksomhed, som den bedste fødevarevirksomhed, af Reputation Institute.
Med et udviklingsprogram, der har til formål at værne om klimaet, skåne jordbrug, tage socialt ansvar og bevare regnskoven, støtter Lavazza 94.000 kaffebønder. Målsætningen for kaffebønderne er, at de efter en årrække med uddannelse og assistance i programmet kan stå på egne ben.
Det kræver en mere langsigtet indsats, som man ikke blot får ved at udskrive en stor check i et særlig godt regnskabsår, fortæller Jeanette Antonsen, der er Business Unit Manager/Away-From-Home i Merrild Lavazza Danmark.
”Vi vil gerne væk fra, at bæredygtighed skal forstås som romantiseret velgørenhed. Det drejer sig om langvarig investering i vores producenter i form af skolegang, uddannelse i korrekt landbrug og skaffe de rette værktøjer til at drive bæredygtigt landbrug. Vi lærer bønderne at få et højere udbytte og bedre kvalitet, og dermed højere indtjening” siger hun.
Og selvom det kan lyde som en lyserød drøm, er der også forretningsmæssig bund i strategien, så den bliver mere stabil over længere tid.
“Vi vil gerne væk fra, at bæredygtighed skal forstås som romantiseret velgørenhedJeanette Antonsen, Business Unit Manager/Away-From-Home, Merrild Lavazza Danmark.
”Bønderne er vores bagland, der sørger for vores råvarer og høje kvalitet til vores kaffeproduktion. Hvis ikke vi investerer i, at de er selvkørende og bæredygtige, har vi ikke noget kaffe,” siger Jeanette Antonsen.
Med Andreas Rasches ord knytter Lavazza underleverandørerne tættere til sig og mindsker risiko for, at værdikæden forringes i et marked, hvor der i øvrigt er stigende efterspørgsel på kaffe. Det bæredygtige arbejde giver dem gennem samarbejder med certificerings-virksomheder som UTZ/Rainforest Alliance mulighed for at sælge produkter til en ny kundegruppe. På den måde kan Lavazza udvide markedet eller gå i nye markeder. I sidste ende gavner det bundlinjen, fordi Lavazza stabilt kan levere den volumen og kvalitet, som markedet efterspørger. De bliver også sværere at slå ud af kurs i en eventuel mediestorm, fordi de har en troværdighed gennem deres arbejde, som de ikke kunne have købt sig til gennem velgørenhed.
Og som professoren bemærker, bliver det også nemmere at tiltrække investorer, når omdømmet er positivt og robust, fordi investorer oplever mindre risiko for deres investering.
Begge er overbeviste om, at det som virksomhed i fremtiden vil være langt sværere at drive forretning, uden samtidig at arbejde med bæredygtighed og verdensmål, fordi forbrugerne bliver mere vant til at stille krav og vælge bæredygtige produkter. Det kan Jeanette Antonsen allerede se indikationer på i tallene.
Det Bæredygtige Kaffetræ For at udbrede forståelsen for bæredygtighedsprogrammet, har Lavazza udviklet Det Bæredygtige Kaffetræ. Træet gør det nemmere at formidle de rigtige, bæredygtige valg for kunderne. Kaffetræet sætter fokus på fire bæredygtige styrker, der:
”Der er forskellige offentlige og private udbud, hvor vi ikke ville kunne gøre os gældende, uden et bredt bæredygtighedsprogram. Vi ville dømme os selv ude, og vi ville blive anset for at være støvede,” siger hun. I mange sammenhænge oplever hun, at bæredygtighedssnakken åbner for kundeengagementer, også selvom al kaffen ikke bidrager lige meget til bæredygtighed.
Derudover efterspørger almindelige forbrugere i stigende grad bæredygtighed.
”Alene fra 2018 til 2019 har der været en vækst på otte pct. i salget af bæredygtig kaffe, og globalt viser Nielsen-undersøgelser, at 56 pct. af forbrugerne er villige til at betale mere for brand med impact,” siger hun.
På et mere overordnet plan mener Andreas Rasche heller ikke, at man som virksomhed kan komme uden om at arbejde med bæredygtighed, hvis man vil have license to play i fremtiden.
”Det er uundgåeligt, at man som virksomhed adresserer verdensmålene, hvis man vil have noget ned på bundlinjen. Virksomheder kan måske lurepasse verdensmålene på kort sigt, men på længere sigt vil de få sværere ved at drive forretning,” siger han.
Se hvordan Lavazza arbejder med bæredygtigheden i din kaffe
Denne annonce er produceret 01.06.2020 af Børsen Creative for Merrild Lavazza Danmark