SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af TeamViewer

Augmented reality rykker ud af teenageværelset: Nu er det big business for den industrielle sektor

Ny stor undersøgelse peger på, at augmented reality kommer til at få enorm indflydelse på vores fremtidig arbejdsliv. Alle industrier kommer til at få gavn - fra sundhedssektoren til detailhandlen, siger Werner Ballhaus, leder af Teknologi, Medier og Telekommunikation hos PwC, Tyskland. Foto:  Eddie Kopp
Ny stor undersøgelse peger på, at augmented reality kommer til at få enorm indflydelse på vores fremtidig arbejdsliv. Alle industrier kommer til at få gavn - fra sundhedssektoren til detailhandlen, siger Werner Ballhaus, leder af Teknologi, Medier og Telekommunikation hos PwC, Tyskland. Foto: Eddie Kopp

Augmented reality har potentialet til at få stor værdi og indvirkning på industrier og det fremtidige arbejdsmarked. Det har den faktisk allerede i dag, hvor teknologien ikke alene kan forbedre den ansattes produktivitet, men også være big business for hele den industrielle sektor.

En ud af 100 tyskere vil ved udgangen af 2020’erne have en arbejdsdag, der i en eller anden grad inkluderer augmented reality (AR). Det er konklusionen bag en større undersøgelse fra konsulentvirksomheden PwC.

Ifølge den vil AR-teknologien, som de fleste af os i dag forbinder med computerspilbranchen, få enorm økonomisk indflydelse på hele den industrielle sektor. Hele 1.438 mia. dollars inden 2030 for at være helt eksakt.

”Alle industrier kommer til at få gavn af VR (virtual reality, red.) og AR-teknologi. Fra sundhedssektoren over produktion til detail- og forbrugsvarer,” siger Werner Ballhaus, der er leder af Teknologi, Medier og Telekommunikation hos PwC i Tyskland.

Ifølge ham vil teknologierne ikke alene effektivisere arbejdsprocesser og procedurer, den oprindelige gaming-brille vil også kunne optimere måden, vi arbejder sammen på.

laurens-derks-h0tMHMyfr9A-unsplash.jpg
I 2030 vil godt og vel 400.000 tyskere arbejde i jobs, som er mere eller mindre afhængige af virtuelle teknologier, lyder det i en større undersøgelse fra konsulentvirksomheden PwC. En teknologi, der allerede er begyndt at vinde indpas i store logistikvirksomheder som DHL. Foto: Lauren Derks

Det er bl.a. denne udvikling i arbejdsmarkedet, som den tyske softwarevirksomhed TeamViewer, har sat sig for at spille en nøglerolle i. Her udvikler man software og AR-teknologi, der er møntet på at understøtte en bred vifte af industrier og fagområder.

“I dag finder du allerede vores software anvendt på tværs af industrier. En software, der muliggør fjernstyring af teknologisk udstyr, så man på tværs af oceaner og kontinenter kan styre og reparere en lige så bred vifte af maskiner og digitale enheder,” siger adm. direktør i TeamViewer, Oliver Steil.

Som et eksempel peger han på virksomhedens udvikling af AR-løsninger, der er skabt til at understøtte faglærte i deres arbejde. Fra fjerndrift af hele teknologiske anlæg i fødevareindustrien til teknisk support af hospitalets MR-scanner eller malkesystemet på et større landbrug.

“Med AR har du nu mulighed for at få hjælp af teknikere fra den virksomhed, du har købt dit teknologiske udstyr af. Med et par smartbriller på kan ingeniøren bag enheden sidde i USA og trin-for-trin guide dig i, hvilke dele du skal skrue på eller udskifte. Og hvis det er rigtig indviklet, kan der startes et videoopkald, og så har du pludselig ingeniøren ved din side i real time,” siger Oliver Steil.

Høje krav til teknologien

En landmand iført gummirøjser, overalls og... AR-briller. Det lyder både futuristisk, lidt komisk og meget fjernt.

Men det er altså ifølge konsulentvirksomheden PwC den vej, udviklingen går. I 2030 vil godt og vel 400.000 tyskere arbejde i jobs, som er mere eller mindre afhængige af virtuelle teknologier.

Men for at vi som mennesker skal blive nysgerrige på teknologiens muligheder og gribe dem, er der brug for konkrete beviser på, at den slags teknologier kommer til at spille en signifikant rolle på fremtidens arbejdsmarked. Det er én af de konklusioner, en ny undersøgelse fra Handelsblatt Research Institute er kommet med.

Undersøgelsen blev foretaget på vegne af TeamViewer, og her var det altså kun omkring en ud af fem af de 500 arbejdende tyskere, der deltog i undersøgelsen, som troede på, at VR, AR eller mixed reality (MR) kunne få en direkte indvirkning på deres arbejdsliv i fremtiden.

Til gengæld forventede næsten en tredjedel (31 pct.), at selvsamme teknologier ville få en positiv indvirkning på fremtidens arbejdsliv. Kun 10 pct. frygtede det modsatte. Resten mente ikke, at de havde indsigt nok til at vurdere, om de virtuelle teknologier ville få negative eller positive indvirkninger på deres arbejdsliv.

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at den splittelse findes. Til gengæld kan det måske overraske, at virksomhederne i overvejende grad er positive. Det kan meget muligt hænge sammen med, at erfaringerne fra virksomheder, der har integreret AR-teknologi, er lige så overvejende positive. Det skyldes bl.a., at det for en stor del af dem har været nemmere at tiltrække kvalificerede arbejdskraft.

Det siger Michael Lawo, der bl.a. er professor i AR-teknologi ved Bremen Universitet.

“De faglærte, der disse år strømmer ud på arbejdsmarkedet, har generelt høje forventninger til teknologiske standarder. Det gælder bestemt også på deres arbejdsplads. Bliver de her mødt med processer og teknologi, der ikke lever op til de forventninger, kan det resultere i, at de enten fratræder stillingen eller måske helt lader vær med at søge jobbet til at starte med,” siger Michael Lawo.

AR og konkurrencefordelene

Ifølge professoren er AR derfor en teknologi og en tendens, som alle virksomheder bør tage alvorligt.

“Man kan ikke komme uden om, hvor dramatisk en udvikling, de her teknologier har været gennem de sidste blot fem til ti år. Det er gået fra at være noget, der var en gimmick i gaming-verdenen til et værktøj, der nu reelt set effektiviserer produktiviteten i industrien,” siger Michael Lawo.

Ligesom Oliver Steil peger han på, at AR-teknologien i disse år er ved at gøre sig uundværlig, når det handler om fjernsupport og service af iot-udstyr (internet of things) på tværs af industrier.

Alt imens kan AR-løsninger højne produktiviteten og værdien op gennem hele virksomhedens værdikæde. Eksempelvis på en virksomheds lager, hvor AR kan både lette og optimere medarbejdernes arbejdsbyrde.

“Den slags ansatte, der er afhængig af at have begge hænder fri, kan med wearables og AR-software få optimeret både processer og produktivitet,” siger Hendrik Witt, der er Chief Product Officer hos TeamViewer.

“AR gør det lettere for dem at udføre deres arbejde, og dermed styrker det også virksomhedens forretning og konkurrenceevne som helhed. Ikke mindst fordi det bliver lettere at tiltrække og fastholde kvalificerede arbejdskraft, når der fra ledelsens side er investeret i at lette og kvalificeret de ansattes arbejdsopgaver,” siger han.

Øget produktionen med 15 pct.

Med et boom i online-handel er der tilsvarende kommet efterspørgsel på logistik- og lagervirksomhederne. Den udvikling har man også noteret sig i TeamViewer, der målrettet er gået efter at udvikle AR-løsninger til netop lagerarbejderne.

Eksempelvis i form af et sæt AR-smartbriller, der fodrer den ansatte med de rette informationer, og som med stemmegenkendelse sikrer, at lagerarbejderen – bogstaveligt talt – har frie hænder til at gøre sit arbejde. I brillerne er der indbygget et kamera, som sørger for dokumentation af varerne, og så kan brillerne suppleres med smartwatches og små fingerscannere, der letter byrden med de mange tusind stregkoder, en lagerarbejder ofte skal scanne hver eneste dag.

pickawood-6tAIO3pxde4-unsplash.jpg
Den tyske software-virksomhed, TeamViewer, har sat sig for at spille en nøglerolle, når det gælder AR og fremtidens arbejdsliv. De har allerede udviklet et sæt AR-briller, der er møntet på at lette og optimere lagerarbejdernes hverdag. Foto: Pickawood.
Den digitale transformation er altså allerede rykket ind i industrien. For resultatet er højere produktivitet, lavere fejlmarginer og større kvalitet i service og slutproduktet. Og endda til lavere omkostninger. Det er allerede tilfældet i nogle af de virksomheder, som har taget TeamViewer’s AR-briller i brug.

DHL er et eksempel herpå. Her har introduktionen af brillerne øget produktionen med 15 pct. hos den globale logistikvirksomheds lagre. Og så har brillerne ifølge virksomheden været med til at halvere perioden for onboarding og oplæring af nye lagerarbejdere.

Derfor bør der heller ikke eksistere nogen tvivl: Augmented reality er ikke længere blot en gimmick for gamers. Det er en teknologi, der kommer til at blive big business for industrien.

Læs mere om TeamViewer her

Læs hvad vi ellers skriver om TeamViewer her.

Få adgang til TeamViewers rapport om teknologi og fremtidens arbejdsliv her og TeamViewers rapport om digitaliseringen af fremtidens transport- og logistiksektor her.

Denne annonce er produceret 28.06.21 af Børsen Creative i samarbejde med TeamViewer

Forsiden lige nu