Dygtige, udenlandske medarbejdere forlader os - på grund af sproget
Colourbox

Dygtige, udenlandske medarbejdere forlader os - på grund af sproget

Vi er på vej ind i en højkonjunktur og mangler arbejdskraft. Men vi har svært ved at fastholde de vigtige medarbejdere fra udlandet, der typisk forlader os efter kun fem til otte år. Midlet til øget fastholdelse er blandt andet at give dem sprogundervisning, siger virksomheder som Microsoft og ingeniørvirksomheden BWSC.

Sprogundervisning til højtuddannede udlændinge kan være med til at fastholde dem på det danske arbejdsmarked i længere tid. Sproguddannelsen er dermed godt greb at have i lommen, når man går ind i en højkonjunktur, hvor både rekruttering og fastholdelse er afgørende for virksomhederne og for væksten i Danmark generelt. Det vurderer flere HR-chefer.

Netop at fastholde den udenlandske arbejdskraft er der øjensynlig brug for. I efteråret 2017 fik hver fjerde virksomhed ikke i alle tilfælde ansat de efterspurgte medarbejdere til specifikke job, fremgår det af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

I samme undersøgelse kan man se, at antallet af stillinger, som virksomhederne har rekrutteret forgæves til, på landsplan er steget jævnt fra 6.100 ubesatte stillinger i efteråret 2010 til 20.000 stillinger i efteråret 2017. I flere brancher råbes der derfor allerede nu højt om akut mangel på arbejdskraft, senest blandt it-iværksættere.

Under højkonjunkturen i første halvdel af 2007 var 58.000 stillinger ubesatte, og det maner til eftertanke, når man samtidig sidder med dugfriske tal fra Danmarks Statistik, der viser beskæftigelsesrekord i marts måned i år.

Udenlandsk arbejdskraft føler sig ikke velkommen
Desværre er Danmark ikke blandt de lande, der er mest attraktive for udlændinge at flytte til og arbejde i. I en undersøgelse fra Internations – en brancheforening for internationale medarbejdere - ligger Danmark decideret i bunden af de tre kategorier, vi forbinder med at føle sig velkommen i et land:
  • Let at kunne finde sig til rette i den nye kultur.
  • Føle sig hjemme i den lokale kultur.
  • Have let ved at vænne sig til den nye kultur.

I alle tre kategorier er Danmark rangeret blandt de ti dårligste placeringer ud af 65 lande. Udlændinge uden familie forlader Danmark igen efter gennemsnitligt fem-et-halvt år. Har de familie, er det gennemsnitlige ophold på lidt over otte år.

I en anden undersøgelse fra Oxford research er manglen på danske sprogkundskaber på en delt tredjeplads over årsager til, at opholdet ikke er blevet forlænget.

Afgørende i global konkurrence
Udfordringen giver genlyd flere steder i landet, blandet andet hos Microsoft Development i Lyngby ved hovedstaden, hvor hele 47 nationaliteter udgør 50 pct. af medarbejderne. Fastholdelse af arbejdskraften er derfor en af hjørnestene i HR-arbejdet, fortæller Monica Sternest, der er HR-direktør i Microsoft Development.

"Vi er på en global scene i konkurrence med USA og større europæiske lande. De unge bliver kortere tid i ansættelser og skifter hyppigere. Sprogundervisningen gør at vores medarbejdere bliver bedre integreret og det at forstå og kunne færdes i det danske samfund har en betydning, for hvor længe medarbejderne vælger at blive."

For at gøre det nemt for de udenlandske medarbejdere, tilbyder Microsoft undervisning på arbejdspladsen efter arbejdstid. At det sker på arbejdspladsen gør, at flere tager undervisningen, fordi de ikke skal tænke på transporttid.

I gennemsnit bliver udenlandske medarbejdere i Microsoft i omkring fem år, men det er Monicas opfattelse, at en del også finder nye job i landet, frem for blot at flytte ud af landet.

Begrænser medarbejdergennemstrømning markant
Også i den lille københavnerforstad Allerød hos den store ingeniørvirksomhed BWSC, der laver kraftværker i udlandet, afhænger væksten i virksomheden til dels af udenlandsk arbejdskraft.

"Værdien af at have forskellige kulturer på arbejdspladsen er simpelthen nødvendig for, at vi kan vækste forretningen," siger HR-direktør Claus Berner. Virksomheden har derfor netop arbejdet strategisk på at få andelen af udenlandske medarbejdere op fra fem til 11 pct, for at få bundlinjen til at vokse.

BWSC tilbyder sprogundervisningen i arbejdstiden til sine udenlandske ansatte, af og til også til deres familier – så virksomheden kan holde på dem, for det er et grundvilkår, at hele familien falder til i Danmark, hvis de skal have lyst til at blive.

"Gennemstrømningsprocenten for udenlandske medarbejdere, som modtager sprogundervisningen, er  målbart lavere - og signifikant lavere," siger han.


DI bruger sproget til integration
Det er ikke kun i enkelte virksomheder, at der er fokus på, at sproget er en reel barriere for at holde på de udenlandske ansatte. Det siger Linda Duncan Wendelboe fra Dansk Industri. Til daglig arbejder hun sammen med en hel række danske virksomheder for at fastholde internationale medarbejdere, som det danske arbejdsmarked og uddannelsessystem ikke selv er leveringsdygtig i.

"Engelsk er arbejdssprog mange steder, men så er der også alt det uformelle i løbet af en arbejdsdag. Frokosten og fødselsdagskagen - alle de sociale elementer. Her er smalltalken ofte på dansk, og hvis man ikke kender sproget, så bliver det svært at følge med og føle sig som en del af fællesskabet," siger hun.

Og lige netop dét har stor betydning for, hvor let det er at falde til som udlænding, uddyber hun.

"Hvor nemt, det er at falde til som ny borger, handler dybest set om at få et professionelt netværk og et socialt netværk. Men det er særligt de sociale relationer, som er forbundet med følelsen af at falde til. Og her kommer sprogets betydning ind som en meget afgørende faktor," siger hun.

Et af de steder, der hvert år underviser udlændinge i det danske sprog, er Studieskolen. Og de oplever, at arbejdsgiverne er vedholdende med at sende udlændinge på skolebænken:

"Vi hører både fra kursister og arbejdsgivere, hvor meget det betyder, at man kan sproget nok til at føle sig hjemme i Danmark. Man skal kunne klare sig både i formelle og uformelle situationer, for at det skal lykkes," siger Katja Larsen-Davis fra Studieskolen.

Hos Studieskolen tilbyder man blandt andet virksomhederne et besøg af en sprogkonsulent, som kan give et bud på, hvordan et sprog- og kulturforløb kunne tilpasses den enkelte virksomhed. 

Vil du vide mere om mulighederne for sprogkurser eller bestille et besøg af en sprogkonsulent, kan du gøre det her.


Annoncen er produceret af Børsen Creative 18.04.2018 i samarbejde med Studieskolen


Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Fransk it-gigant bliver hovedsponsor af e-sportsvirksomhed: Det øger interesse, rekruttering og eksponering

"Hov, han har jo for korte bukser på" - stumpebukser indtager også den klassiske garderobe

Weinsteins skæbne i voldtægtssag afgøres af fem kvinder og syv mænd

Kina-ekspert: ByteDance og Luckin Coffee kan blive de nye globale børsgiganter - danske virksomheder vil blive tromlet

Novo Nordisk-optur fortsætter efter godkendelse: Analytiker tror stadig på aktien

Boeing opdager ny fejl i ulykkesfly

Lyst til Kina? Her er mulighederne danske investorer