Tør du udfordre din vanetænkning? Her er ti uhyrlige forudsigelser for aktieåret 2020
Som investor er det mere interessant at forberede sig på det utænkelige end det selvfølgelige. Det mener Peter Garnry, der er aktiestrateg i Saxo Bank.

Tør du udfordre din vanetænkning? Her er ti uhyrlige forudsigelser for aktieåret 2020

Hvad kommer der til at ske på markederne i 2020? Som investor kan det være bedre at tænke det utænkelige end at forberede det forudsigelige. Så start med de uhyrlige forudsigelser, når du forbereder dig på 2020.

Hvad sker der i 2020? Jo, i Danmark skal vi fejre 75-året for befrielsen og 100-året for genforeningen med Sønderjylland. Og til sommer kommer der både EM i fodbold og OL i Tokyo. Men hvis vi skal forudse, hvad der sker på markederne og den store politiske scene i 2020, er det ikke nok at plukke selvfølgeligheder og kendte datoer ud af kalenderen.

Saxo Bank har i en årrække sat barren højt og udgivet ti uhyrlige forudsigelser – eller Outrageous Predictions – omkring nytår. Hvert år fyrer Saxo Banks Outrageous Predictions op under debatten blandt kunder og andre investorer.

Og det er sådan set vigtigere at sætte debatten i gang, end at forsøge at ramme de ti forudsigelser, der med størst sandsynlighed går hjem. Som investor er det mere interessant at forberede sig på det utænkelige end det selvfølgelige. Det mener Peter Garnry, der er aktiestrateg i Saxo Bank.

"Præmissen for Outrageous Predictions er, at sandsynligheden for, at det her sker, ikke er meget stor. Det er for at tvinge os selv og andre interesserede i at tænke de ting, som er utænkelige. Der er to lag af risikostyring. Der er risikostyring på de ting, du kan måle, som vi har styr på. Og så er der de her ting, som vi overhovedet ikke kan måle, men som kan være relevante at forestille sig," siger Peter Garnry, der håber, at forudsigelserne vil hjælpe investorerne til at tænke lidt mindre lineært.

"Vi lider alle sammen af confirmation bias. Du leder hele tiden efter datapunkter, der bekræfter din egen ide om, hvordan verden hænger sammen. Og det vil afspejle sig i din portefølje. Det er det, vi gerne vil udfordre," siger Peter Garnry.

Ti uhyrlige forudsigelser

1. AI vinter fryser chips-producenter ned
Boblen omkring producenter af halvledere - som eksempelvis Intel - begynder at briste. En "AI vinter" er på vej – en periode, hvor de tårnhøje forventninger til kunstig intelligens (AI) rammer virkeligheden.

Hvad vil det betyde for markederne:
SOX-indekset over producenter af halvledere vil falde med 50 pct.

"Det er en af vores mere modige forudsigelser. Men hvis vi ser under de store overskrifter omkring AI, bruger producenter som Intel enorme summer på udvikling og forskning uden at afkastet følger med," mener Peter Garnry.

Læs mere om en mulig AI vinter 


2. Værdi vinder over vækst
Med inflation og stagnerende økonomier i 2020 kommer fokus til at skifte fra vækst-aktier til værdi-aktier.

Hvad vil det betyde for markederne:
iShares MSCCI World Value Factor ETF kommer til at klare sig 25 pct. bedre end FANG -aktier (Facebook, Amazon, Netflix og Google).

"FANG-aktierne og andre aktier baseret på vækst får grus i maskineriet i 2020 – for første gang. Hvis inflationen og renten går op, vil vækstaktierne blive ramt meget hårdt. Mens value-aktier er mere klassiske forretninger, der ikke bliver ramt lige så hårdt. Det kan ramme mange danske privatkunder, der ligger tungt i amerikanske vækstaktier," forklarer aktiestrategen.

Læs mere om værdi-aktier

3. ECB sætter renten op
De negative renteniveauer har slet ikke givet det løft af økonomien, man havde håbet på. Den europæiske centralbank erkender, at renten må op.

Hvad betyder det for markederne:
Godt nyt for den finansielle sektor: EuroStoxx Banks-indekset vokser med 30 pct. i 2020.

"Centralbankerne kommer til at sætte en stopper for det økonomiske eksperiment, som negative renter er. Det har simpelthen negativ social slagside, men er også ødelæggende for banksektoren. Og det må gå op for det politiske establishment, at man må finde en anden måde at drive finanspolitik på," siger Peter Garny.

Læs mere om mulige stigende renter

4. Grøn er ikke det nye sort i 2020
I 2020 kan olie og gas være en bedre investering end grøn energi.

Hvad betyder det for markederne:
Forholdet mellem VDE Fossil Fuel Energy EFT og ICLN, en ETF inden for vedvarende energi, hopper fra 7 til 12.

"Det var nok den forudsigelse, vi forventede, ville skabe mest forargelse. Men det viste sig, at mange var enige. Vi tror, at på den lange bane går det i retning af en mere klimaorienteret økonomi, og så vil olie og gas ikke være et godt sted at være. Men der har været massiv underinvestering på olie og gas, og det kan godt betyde, at der kommer en ketchup-effekt på olieprisen i 2020, hvis centralbankerne forsøger at øge den nominelle vækst," siger Peter Garnry. 

Læs mere om sort vs. grøn investering

5. Eskom trækker Sydafrikas rand ned
Det statslige sydafrikanske elselskab, Eskom, er ramt af korruption, dårlig ledelse og senest af store strømafbrydelser. Det rammer hele den sydafrikanske økonomi.

Hvad betyder det for markederne:
Den sydafrikanske valuta, rand, falder i værdi i forhold til dollaren. Fra 15 rand for en dollar til 20.

"Det er en større tendens, at selskaber har øget deres finansielle gearing helt eksplosivt med lave renter. Der er en stor mængde af gæld, som skal refinansieres. Der er mange selskaber, der bliver enormt pressede, hvis de ikke lever op til forventningerne. Og det ser vi blandt andet i Sydafrika, hvor Eskom har store problemer og lukker ned for strømmen," forklarer han.

Læs mere om Sydafrikas økonomi

6. Trump indfører America First Tax
Nye handelsaftaler med Kina kommer ikke til at rette op på den enorme ubalance i det amerikanske handelsunderskud. I et sidste forsøg på at få overtaget før valget rekonstruerer Trump hele det amerikanske virksomhedsskattesystem for at støtte amerikansk produktion.

Hvad betyder det for markederne:
America First Tax vil udløse inflation i USA.

"Det er også et vildskud, efter at der lige er indgået en aftale mellem Kina og USA. Men Trumps temperament er svært at forudse, og der er ingen tvivl om, at han vil blive voldsomt irriteret, hvis det ikke ændrer sig hurtig – eller hvis han kigger på Europa," siger Peter Garnry.

Læs mere om Trumps udfald

7. Politisk paradigmeskifte i Sverige
Sverige kommer til at opleve et politisk paradigmeskifte i 2020. Det handler om integration. Men det handler også om en ekspansiv finanspolitik.

Hvad betyder det for markederne:
Den svenske krone vil stå markant stærkere i forhold til euro og den danske krone om et år.

"I nogle meningsmålinger står Sverigesdemokraterne til at være Sveriges største parti. Og det er klart, at man ikke kan blive ved med at ignorere en fjerdedel af vælgerne. På finanspolitikken kommer Löfven til at investere i at kickstarte økonomien. Det vil være positivt for den svenske krone, der er meget langt nede nu," siger Peter Garnry.

Læs mere om den mulige politiske situation i Sverige

8. Demokraterne tager det hele ved valget i USA
Det ser sort ud for Trump: Demokraterne kommer til at vinde præsidentvalget med mere end 20 millioner stemmer – og tager kontrollen med begge kamre i Kongressen.

Hvad betyder det for markederne:
De største aktier inden for sundhedssektoren falder med 50 pct.

"Der er mange, som er meget uenige her. Vores argument er, at det primært er unge og kvinder, der kommer til at afgøre det her valg. For fire år siden vandt Trump, fordi de blev væk. I primærvalgene kunne du se, at de unge har en tendens til en højere valgfrekvens. Og hvis de sociale medier bliver mobiliseret, så kan det være en game changer," mener aktiestrategen.

Læs mere om præsidentvalget i USA

9. Ungarn forlader EU
Forholdet mellem EU og Ungarn går fra kompliceret til skilsmisse. I 2020 følger Ungarn Storbritannien ud af unionen.

Hvad betyder det for markederne:
Den ungarske forint dykker og står til 375 for en euro om et år.

"Det er naturligvis en uhyrlig forudsigelse, som ovenikøbet er blevet påtalt af et medlem af den ungarske regering. Men den afspejler en interessant historie, som kommer til at udfolde sig mere i 2020: Den politiske akse i EU er skiftet fra at være en økonomisk konflikt mellem nord og syd til en værdipolitisk konflikt mellem øst og vest," siger han. 

Læs mere om et muligt Ungarn-exit her

10. Asien indfører en digital reservevaluta som alternativ til dollaren
De nye økonomier er trætte af være afhængige af dollaren som reservevaluta, og i 2020 indfører asiatiske lande en digital reservevaluta understøttet af AAIB - Asian Infrastructure Investment Bank.

Hvad betyder det for markederne:
Dollaren falder 30 pct. i forhold til guld.

"Vi tror, at vi er ved at være ved endestationen ved det her dollarsystem, som har fungeret i flere generationer. Og det er i øvrigt den forudsigelse, som flest af vores kunder er enige i. Financial Times har beskrevet, at der er en arbejdsgruppe i Kina, der arbejder på en digital valuta, som skal være hele verdens reservevaluta. Det gør det langt lettere for Kina at finansiere deres vækst. Der er mange nye økonomier, som vil være interesseret i en ny digital reservevaluta," siger Peter Garnry.

Læs mere om dollarsystemets fald

Denne annonce er produceret 09.01.2020 af Børsen Creative i samarbejde med Saxo Bank. 

AnbefaletForsiden lige nu


Jyske Bank sænker grænse for negative renter til privatkunder til 250.000 kr

Kinas krise er dyb - massekonkurser truer

Morgenbriefing: Største aktiefald i flere år verden over - få overblikket her

Aktier: Overvejende røde tal i Asien oven på negativ mandag med virusfrygt

Dybvad vil være bedst lønnede bankformand i Norden

Markussens guldkalv gør det igen: Plus på 40 mio kr

Det sker i dag: Jyske Bank med årsregnskab

Aktieluk i USA: Coronafrygt skabte dybe kursfald og storudsalg i Fang-aktierne

Chefanalytikere: Dagens kæmpe kursfald er tegn på indprisning af risiko