Robotaktier er på vej til at blive en megatrend
Vi skal nok forvente, at væksten inden for robotteknologi i de kommende år kommer til at foregå de steder, vi allerede kender robotterne: Inden for produktion og logistik.

Robotaktier er på vej til at blive en megatrend

Robotter bliver stadig billigere og mere intelligente og har allerede revolutioneret vores måde at producere på. Men er potentialet ved at være udtømt, eller er der et nyt væksteventyr på vej?

Det er næsten 60 år siden, verdens første industrirobot tjekkede ind på en af General Motors fabrikker i New Jersey. Robotterne er her, og det er mildest talt en gammel nyhed, at det er robotter, der samler vores biler, lægger chokoladen på plads i gaveæskerne eller lodder kredsløbene i vores elektronik.

Men alligevel ligger den helt store vækst inden for robot-teknologi stadig foran os. Analytikere forventer, at det bliver en megatrend i de kommende år. F.eks. anslår Boston Consulting Group, at markedet for robotteknologi vil være værdisat til 87 mia. dollars i 2025.

Men hvem bliver de store vindere i de kommende år? Bliver det robotter til industrien – eller vil markedet blive drevet af, at der kommer robotter i hjemmene, i trafikken og i servicefagene?

Ifølge Kurt Nielsen, chef for Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi, skal vi nok forvente, at væksten de kommende år kommer til at foregå de steder, vi allerede kender robotterne: Inden for produktion og logistik.

"Der er stadigvæk et sindssygt stort potentiale for robotter inden for produktionen, selvom der allerede er fuldautomatisk produktion mange steder i verden. Væksten vil blive drevet af, at robotterne bliver billigere og mere intelligente," siger Kurt Nielsen.

"Der er stadigvæk et sindssygt stort potentiale for robotter inden for produktionen, selvom der allerede er fuldautomatisk produktion mange steder i verden. Væksten vil blive drevet af, at robotterne bliver billigere og mere intelligente," siger Kurt Nielsen, der forklarer, at mange funktioner i industrien endnu ikke er blevet automatiseret, fordi det har været for dyrt og for besværligt.

"Når robotterne har været meget dyre og typisk kun kan lave én ting, kræver det en meget stor volumen, før investeringen er tjent hjem. Hvis robotterne bliver billigere og mere intelligente, vil det være nemmere at få dem til at lave forskellige ting, og eksempelvis lave ting, man kun har brug for en dag om ugen," siger Kurt Nielsen, der også forudser, at vi kommer til at se mange flere robotter i landbruget, i lagerbygninger og til dels i byggeriet.

 
Kurt Nielsen, chef for Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Lang vej til flere robotter i hjemmet

"Udviklingen bliver drevet frem af mangel på arbejdskraft og inden for eksempelvis sundhedssektoren af den demografiske udvikling," siger Kurt Nielsen, der ikke tror, at vores hjem og det offentlige rum vil blive invaderet af robotter de kommende år – til trods for, at mange af os har fået robotplæneklippere og robotstøvsugere.

"Det er vigtigt at forstå, at det er uforholdsmæssigt meget nemmere at lave en robot, der kan udføre en opgave til 80 pct., end en robot, der er 100 pct. fejlfri. Vi kan godt leve med, at robotstøvsugeren kun tager 80 pct. af støvet, for så kan vi selv lige tage det sidste ude i hjørnerne. Men det går ikke i en række andre situationer i hjemmet – og det går slet ikke i trafikken. Så der tror vi altså ikke, at udviklingen kommer til at gå lige så hurtigt, som mange forestiller sig," siger Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut, der bl.a. er førende inden for kollaborative robotter og kunstig intelligens.

Data er kongen


Men fremtidens vindere på det her marked bliver ikke kun afgjort af, hvem der er gode til at lave billigere og hurtigere robotter. Tidligere professor i robotteknologi på Aalborg Universitet Henrik Schärfe, som i dag er CEO i fonden Autonomous, understreger, at man ikke bare skal holde øje med hardware, hvis man skal spotte fremtidens vindere.

"Dem, som vinder i dag, er gode til pris og service. Men det bliver i endnu højere grad dem, som bliver gode til at koble robotterne til datastrømmene, som vinder om 10 år. Det ville jeg lægge mærke til som investor," siger Henrik Schärfe, der tilbage i 2012 var på Time Magazines liste over verdens 100 mest indflydelsesrige personer og har været oplægsholder på bl.a. TED Talks.

 
Henrik Schärfe, tidligere professor i robotteknologi på Aalborg Universitet, er i dag CEO i fonden Autonomous.

Han var desuden den første dansker, der fik fremstillet en robotkopi af sig selv. Han forklarer, at robotter ikke kun skal være rentable og bidrage til en enkelt proces i virksomheden:

"De skal bidrage til værdikæden, og her ligger den store gevinst i datastrømmene. Tænk på det som en computer. Du kan have en computer med fremragende specifikationer, men hvis den ikke er koblet på internettet, vil den være værdiløs i de fleste sammenhænge. På samme måde bidrager robotter allerede nu til værdiskabelsen på tværs af virksomheden – f.eks. ved at skabe dokumentation til forebyggende vedligeholdelse" siger Henrik Schärfe, der mener, at de produktionsvirksomheder, der ikke vil arbejde med automatisering og digital modenhed vil få det meget svært i fremtiden.

Høje forventninger er en risiko


Det er ikke kun eksperterne og robotentusiasterne, der har høje tanker om robotindustrien. Markedet har allerede høje forventninger til væksten i denne branche, siger aktiestrateg i Saxo Bank, Peter Garnry. Og det er en risiko, når der kigges på konkrete aktier.

"Værdiansættelsen af aktier inden for robotter og automatisering er meget høj, og de bliver handlet til en merværdi. Hvis væksten skulle blive lavere end forventet, vil de her aktier blive meget hårdt ramt. Men på langt sigt er der ingen tvivl om, at robot- og automatiseringsteknologi bliver en af de førende tendenser i det her århundrede," siger Peter Garnry.

Hvilke aktier i sektoren skal investorer særligt holde øje med? Læs mere om Saxo Investors investeringstema.

Denne annonce er produceret 12.09.19 af Børsen Creative i samarbejde med Saxo Bank.

AnbefaletForsiden lige nu


Har du mistet brexit-overblikket? Her er 11 spørgsmål og svar om den kaotiske proces

Bavarian-boss om aktiedyk på mia-køb: Vores største investor ATP bakker op

Efter gigantens konkurs: PwC skal undersøges for dobbeltrolle i rådgivning af Thomas Cook

Bavarian Nordic i voldsomt kursfald efter milliardkøb

Finansdirektør i Bavarian Nordic: Medicinalkæmpes lagre er ikke regnet med i prisen

Kviklånsfirmaer vil have gældsregister: Det kan være forskellen på, om man skal en tur i fogedretten eller ej

Bavarian-topchef efter mia-opkøb: "Vi har nu skabt et stærkt uafhængigt vaccineselskab"

Aktiestatus: Kurshug til Bavarian Nordic i grønt marked