Overset destination for de kræsne: Unikke oplevelser i oliestaten
Skyskraberne er skudt op i Doha de seneste årtier i takt med, at olien har gjort staten rigere. Byen er hovedstad i Qatar og har i dag omtrent 1,3 mio. indbyggere. Foto: Qatar Airways

Overset destination for de kræsne: Unikke oplevelser i oliestaten

Trænger du til en pause fra det hele? Til varmere himmelstrøg, lidt mystik, et eventyr og lidt godt at spise? Doha har det hele og er både et kort visit og et langt besøg værd.

30 grader i luften, lidt mindre i vandet, de fineste sandstrande, afslappet stemning, lækker mad og smuk arkitektur.

Har man sat kursen ud i verden på en længere rejse, så er det en overvejelse værd at flyve via Doha. Byen er hovedstad i Qatar, og her har lufthavnen udviklet sig til en betydelig mellemstation på ture til Australien, New Zealand, Afrika eller Asien.

Og hvorfor ikke tage et par overnatninger under mellemøstlige himmelstrøg, når man alligevel er trukket i rejsetøjet? Eller hvis man trænger til et par dages forkælelse, afslapning og oplevelser.

Doha byder på det hele. Fra en sprudlende og omfangsrig restaurantscene over luksushoteller til sandfyldt ørken, smukke promenader og basarer.

"Doha er en fantastisk flot by, og man får som gæst en hjertelig velkomst. Byen er en kombination af den mellemøstlige mystik, vi kender fra Aladdins eventyr, og så noget nyt og smukt med de høje skyskrabere," fortæller Per Hellbrandt, der efter otte år med bopæl i Doha om nogen ved, hvad der er at opleve i byen ved Den Persiske Golf. Som dansker ansat i A. P. Møller-Mærsk har han nemlig været helt tæt på det, som det hele har handlet om: olien.


Doha er vokset med olien

Over bare få årtier har Qatar udviklet sig fra at være en ganske fattig ørkenstat til en af de rigeste lande på kloden. Forklaringen findes i undergrunden, hvor olien hentes op og sælges til hele verden. Det har sikret Qatar en indtægtskilde til at udvikle land og byer i højt tempo.

Den udvikling ventes at fortsætte og er tydelig i Doha, der tiltrækker massiv interesse fra hele verden. Frem mod 2025 ventes byen at blive en af de byer med størst vækst i antallet af turister, og allerede i 2022 kulminerer manges års forberedelser, når VM i fodbold spilles på spritnye og topmoderne stadioner.

Her venter et væld af seværdigheder, en afslappet kultur og et omfattende udbud af restauranter på de tusindvis af turister.

"Der er masser af små, lokale restauranter, der laver fantastisk mad. Og der er masser af femstjernede hoteller med restauranter, der er en kæmpe oplevelse. Man kan få alt i Doha fra indisk mad til store bøffer og burgere, og det er forholdsvis billigt at gå ud og spise," fortæller Per Hellbrandt.

Men hvad skal man egentlig se og opleve i Doha, hvis man eksempelvis er på vej til fjernere destinationer, men har mulighed for at tilbringe et par dage i byen? Eller hvis man for en stund har brug for en hurtig getaway til en helt anden verden, der bare er seks timers flyvning væk fra København?

Her er fem anbefalinger til et kort og intenst ophold i Doha.


1. Action og eventyr i sand og ørken

Sand er et vilkår i en ørkenstat som Qatar, og selvom det ikke egner sig til dyrkning af planter eller grøntsager, så kan det i den grad komme turister til gode. Det gælder ikke mindst, hvis man vælger at tilbringe nogle timer langs stranden i Qatar. En halv til en hel times kørsel sydpå finder man det fineste sand og varmt, klart vand. Det kunne eksempelvis være ved det smukke Khor al Udied, hvor man kan opleve lyserøde flamingoer.

Men man kan også udnytte sandet på en anden måde.

"Noget af det sjoveste er at leje en crosser og så køre ud i ørkenen. Her kan man virkelig køre og lege op og ned af sanddynerne. Det er det bedste. Men man skal huske at have en guide med, så man ikke kommer galt afsted," siger Per Hellbrandt.

 
Sand er et vilkår i en ørkenstat som Qatar, og så kan man lige så godt finde noget sjovt at bruge det til. Som eksempelvis en tur op og ned af sanddynerne i en firehjulstrækker. Foto: Qatar Airways


2. Souk Waqif - det gamle marked


Formentlig et af de mest atmosfærefyldte steder i Doha. Markedet var historisk set stedet, hvor beduinerne kom med deres får, geder og uld, som de solgte. I dag er det fortsat et samlingssted i byen, og det er efter en ødelæggende brand i 2003 blevet nænsomt restaureret i den stil, der kendetegnede det 19. århundrede.

Et oplagt sted at lede efter tøj, krydderier, måske parfume eller eksklusive dyr som eksempelvis falke, der historisk har været en eftertragtet fugl, tegn på velstand og også i dag handles til seks-cifrede summer for de mest sjældne eksemplarer.


3. Aspire - den grønne lunge


Et kæmpe grønt område med stier, springvand og byens eneste sø. Her tager indbyggerne hen for at slappe af med en madkurv, en barnevogn eller måske lidt cricket. I det hele taget er det et sted, hvor man kan få pulsen op eller helt ned. Afhængig af, hvad den enkelte har brug for. Hæng ud på det grønne græs med en god bog eller hop i løbeskoene og følg stierne på det særligt løbevenlige underlag.


4. Aftenkajak rundt om The Pearl

Når solen går ned, træder en af de absolut største vartegn for Doha tydeligere frem. Den såkaldte The Pearl (Perlen), der er en kunstigt skabt ø formet som en perle. Her finder man lækre restauranter, hoteller og eksklusive boliger. Om aftenen lyses det hele op, og så er det en oplevelse at finde kajakken frem og sejle gennem eksempelvis Porto Arabia, hvor imponerende både ligger fortøjet. 

 
The Pearl (Perlen) er et vartegn for Doha. På den kunstigt skabte ø finder man hoteller, eksklusive boliger og restauranter. Foto: Qatar Airways


5. Museet for Islamisk Kunst


Her finder man den største samling af islamisk kunst i verden. Genstandene er indsamlet fra tre forskellige kontinenter og spænder over smukke ædelstene, tekstiler, statuer, mosaikker og meget andet. I øvrigt er bygningen et besøg værd i sig selv. Den er skabt på en kunstig ø og formet som et postmoderne fort med kun ganske få vinduer for at reducere energiforbruget til nedkøling. Bag det specielle byggeri står arkitekten I. M. Pei, som også har tegnet Louvre i Paris.

Har man mod på mere museum, har Per Hellbrandt et andet godt tip. Sheikh Faisal-museet lidt uden for byen rummer en kæmpe samling bestående af mere end 15.000 genstande fra Qatars historie. Fra 1800-tals biler til billeder, mønter og andre historiske genstande.

"Det er et fantastisk sted, og man kan gå der en hel dag og kigge," siger Per Hellbrandt.Har du fået lyst til at rejse til Doha? Se, hvordan du nemt kommer afsted med Qatar Airways her.Annoncen er produceret den 22.01.2020 af Børsen Creative i samarbejde med Qatar Airways.

AnbefaletForsiden lige nu


Hummel udsætter åbning af sine første butikker i Kina på grund af Coronavirus

Analyse: Viruseffekten gør nu for alvor ondt – "lykkelig uvidenhed" afløst af frygt for det ukendte

Myndigheder ser risiko for at coronavirus kommer til Danmark

Coronafrygt sender boligejernes yndlingslån mod lukkekurs

Danske Bank om aktiefald på 3 pct til C25-indekset: "Glasset er stadigvæk halvfyldt"

Se de ti danske aktier som falder mest lige nu

Sydbank: Virusspredning kan stoppe aktiernes rekordridt - men er ikke startskud til en lang nedtur

Tradeshifts værdi er eksploderet på få år: "Vores plan er at gå på børsen i 2021"