Finance-ekspert: 5 teknologier er ved at forandre økonomiafdelingen
Nye teknologier inden for finance udgør et konkurrenceparameter, man ikke har råd til at gå glip af, vurderer Natasha Lembke, partner, Finance Effectiveness i PwC. Foto: Jacob Nielsen

Finance-ekspert: 5 teknologier er ved at forandre økonomiafdelingen

Økonomi- og finansfunktionen står overfor en digital transformation i de kommende år, hvor op til 70 pct. af de nuværende opgaver kan automatiseres og løses af intelligent teknologi. Det betyder store fordele for forretningen, og derfor får du her de fem vigtigste teknologier, du kan tage i brug allerede fra i morgen.

Struktur, data og analyse har altid været essentielle parametre i en finansfunktion. Men for at rykke din økonomiafdeling til næste niveau, er kombinationen med teknologi blevet et nyt, afgørende parameter.

Det forklarer Natasha Lembke, partner, Finance Effectiveness i PwC. Hun ser den teknologiske transformation som afgørende, hvis en virksomhed ikke skal sakke bagud i et kapløb med konkurrenterne.

Når man flytter økonomiafdelingen ind i fremtiden, opnår man nemlig så værdifulde indsigter og store konkurrencemæssige fordele, at enhver virksomhed uden de samme esser i ærmet, vil tabe, understreger hun.

"Med en digital økonomifunktion skaber man en reel indsigt i de markedsvilkår, man agerer under, fordi indsigten er baseret på faktiske data og informationer. Dermed undgår du beslutninger baseret på erfaring, mavefornemmelser, og 'hvordan ting plejer at gå'. Dét er et konkurrenceparameter, man ikke har råd til at gå glip af," understreger Natasha Lembke.


"Teknologierne giver så værdifulde indsigter og store konkurrencemæssige fordele, at enhver virksomhed uden de samme esser i ærmet vil tabe"Digitale værktøjer vil forandre alt

I en undersøgelse fra Oxford University fra 2015, blev virksomheders finance-funktion anslået til at have en høj sandsynlighed for at blive automatiseret. Cirka 70 pct. af alt, der i dag foregår i en økonomiafdeling i en virksomhed, kan nemlig automatiseres henover de næste 10 år.

Og der findes allerede nu intelligente softwareløsninger, der kan gøre alle de hidtil tunge processer både hurtigere og mere fleksible. Dette vil endda frigøre en masse manuelt arbejde fra menneskehænder, som dermed kan skabe effektivitet på nye niveauer i virksomheden.

PwC har identificeret fem forskellige nøgleteknologier, som kommer til at forandre økonomiafdelingerne:

1. Data og datakonsistens giver sikrere beslutninger

Pålidelige og konsistente data bliver en forudsætning for en fremtidig velfungerende finansfunktion. Derfor er et minimumsniveau for standardisering nødvendigt kombineret med en integreret styring på tværs af funktioner – og her kommer de digitale værktøjer på alle måder til hjælp.

"At have styr på data og struktur rummer et enormt potentiale. Alle de her nye nøgleteknologier lever faktisk af data, og de værktøjer, der er til rådighed her, gør rigtig mange ting lettere," forklarer Natasha Lembke.

"Blandt andet har du mulighed for at indlejre compliance i alle strukturer og processer, så du sikrer konstant monitorering og overholdelse af regler i hele organisationen på tværs af funktioner. Og du kan drive effektiviseringen til det yderste og gennemføre forudsigelser og beslutninger baseret på realtidsdata og realtid compliance," tilføjer hun.

2. Lad robotterne tage sig af de regelbaserede aktiviteter

I de seneste år er økonomiafdelingerne rundt omkring i virksomhederne begyndt at stifte bekendtskab med begrebet PRA, som står for Robotic Process Automation. RPA vil nemlig spille en afgørende rolle i den fremtidige effektivisering af processer.

"I de seneste årtier har økonomifunktionen været drevet af en effektivitetsagenda, der har flyttet en række funktioner ud til eksterne udbydere. Men i dag kan effekten af løn arbitrage eller outsourcing-omkostninger ikke øge effektiviteten tilstrækkeligt. Den fremtidige økonomifunktion vil i langt højere grad fokusere på at automatisere kerneprocesser," forklarer Natasha Lembke.

RPA fungerer som en virtuel arbejdsstyrke, som potentielt kan resultere i en omfattende automatisering for alle transaktionsmæssige og tilbagevendende aktiviteter. Og med "robotter" minimerer man både sine fejl og reducerer sine omkostninger.

"RPA egner sig særligt godt til regelbaserede aktiviteter, som der jo er masser af i en økonomifunktion. Det kan f.eks. være i forhold til både bogføring, ved månedslukning og budgettering," forklarer Natasha Lembke.

3. Machine learning og AI – når det skal være mere komplekst

Denne form for kunstig intelligens har du nok hørt en del om allerede. Den adskiller sig væsentligt fra den tidligere nævnte RPA ved at kunne løse markant mere avancerede opgaver, som almindeligvis kræver en menneskehjerne.

"Machine learning er algoritmer, som kan lære af sig selv på baggrund af virksomhedens data. De kan i højere grad fjerne den menneskelige faktor, så hele analysecyklussen kan køre automatisk – ikke bare de regelbaserede opgaver," fortæller Natasha Lembke.

Machine learning og AI er i dag mindre udbredt i økonomifunktioner, men vil vinde mere og mere frem. Forskellen på den almindelige automatisering og disse teknologier er, at AI og machine learning i højere grad kan varetage underliggende og mere komplekse analyseopgaver.

"Større analyser med store datamængder, som en enkelt person ville være voldsomt længe om at gennemføre, ville af samme grund måske slet ikke kunne betale sig at gennemføre. Men med AI og machine learning kan det gøres lynhurtigt, og omkostningerne for de indsigter, man får ud af det på den anden side, er væsentligt mindre," siger Natasha Lembke.

4. Visualiserings- og Business Intelligence-værktøjer formidler data mere meningsfyldt

På toppen af alle de avancerede funktioner ligger et visuelt lag, som består af forskellige dash boards og Business Intelligence-værktøjer. Det er gennem disse, at alle de værdifulde indsigter formidles på en måde, så de skaber mening og overblik.

"Visualiseringen handler om, hvordan man sammensætter sin data på tværs af systemer og præsenterer data på en meningsfuld og effektiv måde for dem, der skal forholde sig til det. Vi skal væk fra alenlange ledelsesrapporter på 70 sider med Excelark og tabeller. Det visuelle lag skal helt konkret fortælle historien om, hvordan virksomheden klarer sig lige nu og frem i tiden," siger Natasha Lembke.

5. Forecasting og predictive analytics forudsiger fremtiden

Forecasting og prædikative analyser handler helt konkret om at simulere forskellige udfald af fremtidige hændelser for bedre at kunne tage de korrekte langsigtede beslutninger.

Kunsten bliver derfor ifølge Natasha Lembke at finde mønstre i både historiske data og transaktionsdata for løbende at kunne forudsige risici og muligheder for virksomheden, der ligger ude fremtiden.

"I dag bekymrer de fleste CFO'er sig om at skabe rettidig og reel indsigt for at kunne give det bedste beslutningsgrundlag og gennemsigtighed i virksomheden. Men det kan nu rent faktisk lade sig gøre, hvis man kombinerer disse nye, avancerede analyser med sin egen dybe ekspertviden," siger Natasha Lembke.

Med en så grundig indsigt, vil det blive nemmere for morgendagens CFO at træffe de rigtige beslutninger på vegne af sin virksomhed.

"F.eks. kan man simulere, hvad udfaldet af Brexit bliver, og hvad det kommer til at betyde for virksomheden. Hvis man handler meget med Storbritannien, kan man bygge forskellige scenarier op, som viser, hvordan forskellige udfald påvirker ens forretning, og hvilke tiltag man så kan sætte i gang," forklarer Natasha Lembke.

 

Det kræver også nye kompetencer

De fem nøgleteknologier kan dog ikke stå alene, når de er blevet implementeret. De kræver stadig en hjælpende hånd fra den rigtige medarbejder. Og det betyder også, at der er brug for en række nye profiler i økonomifunktionen.

"Folk som er fagspecialister inden for deres områder skal tillære sig nye egenskaber, som de ikke har haft før, og de skal i højere grad adoptere den her teknologi og arbejde sammen med den. Vedholdenhed er derfor en god egenskab," forklarer Natasha Lembke.

Kom med til konferencen Finance Digital Day 2019 torsdag den 21. marts hos PwC i Hellerup, hvor vi stiller skarpt på, hvordan den teknologiske udvikling vil forandre økonomifunktionen.

Annoncen er produceret 19.02.2019 af Børsen Creative i samarbejde med PwC

AnbefaletForsiden lige nu


Analyse: Viruseffekten gør nu for alvor ondt – "lykkelig uvidenhed" afløst af frygt for det ukendte

Myndigheder ser risiko for at coronavirus kommer til Danmark

Coronafrygt sender boligejernes yndlingslån mod lukkekurs

Danske Bank om aktiefald på 3 pct til C25-indekset: "Glasset er stadigvæk halvfyldt"

Se de ti danske aktier som falder mest lige nu

Sydbank: Virusspredning kan stoppe aktiernes rekordridt - men er ikke startskud til en lang nedtur

Tradeshifts værdi er eksploderet på få år: "Vores plan er at gå på børsen i 2021"

Falck-topchef: "Vi er langt fra, hvor vi vil være, for vi er afsindigt ambitiøse i Falck"