Genfind jordforbindelsen i den digitale tidsalder med et mekanisk ur

Genfind jordforbindelsen i den digitale tidsalder med et mekanisk ur

Det er blevet en trend for urmagere at skeletere modellerne for at blotte det indre værk – og det er ikke tilfældigt, at det sker i en tid, hvor mange længes efter dengang, hvor de forstod, hvordan tingene og teknologien omkring dem fungerede. Men selvom tendensen er at gå tilbage i tiden, kan man godt se fremad samtidig, mener ur-ekspert.

Når schweiziske Oris netop har lanceret en ny skeletonmodel, er det fordi, at den historierige urmager drømmer om, at vi alle sammen opnår en lidt større forståelse for den teknologi og de ting, vi omgiver os med i den digitale tidsalder.

Hvor mange kan ærligt kigge på deres smartphone, deres mikroovn eller deres computer og have en klar idé om, hvad der foregår inden i dem? Hvad der får dem til at virke? Det er denne form for frakobling fra vores personlige genstande, som Oris vil gøre oprør mod.

"I en næsten totalt automatiseret hverdag, er det fedt at kunne kigge direkte ned i noget mekanik," siger Kristian Haagen, én af de mest anerkendte ur-eksperter herhjemme.

"Elektronikken er jo i sig selv ikke særlig interessant at kigge på, så vi interesserer os sjældent for, hvordan den virker. Mekanik er noget helt andet. Det er jo faktisk ligesom at kigge ned i motoren på en rigtig bil - ikke en Tesla," uddyber han.

Tag et kig under overfladen

Og at kigge direkte ned i noget mekanik er selve hovedvisionen bag det nye pilot ur, Big Crown ProPilot X Calibre 115. For her er der nemlig sorteret så mange dele fra som overhovedet muligt for at give et detaljerigt indblik i, hvad der egentlig foregår under overfladen på det tikkende maskineri på dit håndled.
 
Luftfart og arkitektur har sammen været inspirationskilden for Oris design-teamet.

"Der er masser af os mænd, der elsker karabinhager og bildøre, der giver et ordentligt smæk, når vi lukker dem. Vi kører rundt på drejekransen på vores dykkerur for hele tiden at konstatere, at der er noget, der klikker og tikker. Et eller andet sted er vi stadig dem, der leger røvere og soldater ude i skoven," siger Kristian Haagen.

Men at skeletere et ur er heller ikke en nem opgave. Det kræver nemlig, at man går til kanten som urmager. Og den opgave mener han, at Oris har løst på sin egen måde.

"Det er en kunst at skeletere, fordi man typisk ikke kan fjerne mere end en my mere af værkpladerne, og så ville hele molevitten falde fra hinanden. Men jeg vil sige, at normalt, når man skeleterer et ur, så bruger man også rigtig lang tid på at dekorere alle de dele, der er tilbage og stadig er synlige - for at give det noget ekstra. Det ligger ikke i Oris' DNA at påføre unødig pynt til deres ure, og det synes jeg giver udtryk for en form for "industriel" tilgang til værket," siger Kristian Haagen.

Den nye skeleton-model er desuden udstyret med et patenteret mekanisk in-house urværk med minimum ti dages gangreserve. Derudover har Calibre 115-urværket en cirkulær gangreserve-indikator, som viser den resterende løbetid meget tydeligt - særligt når reserven er tæt på at løbe ud.

Ikke nødvendigvis et sikkert træk

Selvom den ekstra pralefaktor er pillet fra, så er fascinationseffekten dog stadig i top, mener ur-eksperten. Og så er det nye ur i øvrigt et modigt træk helt generelt.
 
"Vi tog udgangspunkt i urværket og gav det et stærkt arkitektonisk look. Det skeleterede fjederhus er det første der tiltrækker øjet, derefter broerne og til sidst begynder man at se detaljerne i hjulene. Urkassen er mere som et stealth-fly, og det giver et spændende samspil imellem bevægelsen og de statiske elementer".

"Lige nu er tendensen at gå tilbage i tiden. Men selvom Oris har en stor fortid, så kigger de ind i fremtiden med det her - de relancerer ikke kun tidligere modeller. Man skal ryste posen og overraske en gang i mellem. Det her er overhovedet ikke et "safe move", for det er heller ikke nemt at sælge mekaniske ure i dag," siger Kristian Haagen og henviser til, at de digitale smartwatches også har taget en bid af kagen på markedspladsen for ure helt generelt.

Et helt nyt forhold til armbåndsuret

Til gengæld har de mekaniske Oris-ure til enhver tid den fordel, at de skaber en anden forbindelse mellem ejer og ur end et digitalt smartwatch kan.

"Da jeg var barn og fik et gammelt vækkeur – så røg jeg da direkte i værktøjskassen og skilte det hele ad for så at sætte det sammen igen. Hvis man kunne det, gik det op for én, at der ikke skulle så meget til – og det var interessant. Den her fornemmelse af, hvordan noget virker, den får du også med en skeletonmodel som denne nye fra Oris. Du får faktisk et interaktivt forhold til dit ur," siger Kristian Haagen.

Du kan læse mere om visionen bag Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 her.

Annoncen er produceret den 05.09.2019 af Børsen Creative i samarbejde med staehr.as

 
Urkassen måler 44 millimeter og er produceret i titan. Den er derfor robust, men samtidig let at bære.

Anbefalet



Forsiden lige nu


Biotekselskab straffes af investorerne: Nedjustering sender aktien ned med over 10 pct

Jyske Banks privatkunder bruger Apple Pay 25 pct mere til betaling i butikker end Mobilepay

Før markedet åbner: Fredelig åbning med Demant og GN i orbit

Jysk milliardær dropper tanker om millionfond efter ny skattemur - flere eksperter advarer

Investor live: Delaftale i handelskrig lader vente på sig

Morgenbriefing: Statsfond vil satse 800 mio. på klimaløsninger, Pædagogernes Pension banker konkurrenterne

Mens du sov: Aktierne trodser kinesisk handels-pessimisme

Saudi Aramco opgiver internationalt roadshow inden børsnotering

Det kan vi lære: Stadil, synes du selv det er rimeligt?