Gør som Warren Buffett: Gør porteføljen robust med solenergi

Gør som Warren Buffett: Gør porteføljen robust med solenergi

Noget tyder på, at en ny aktiekrise kan være på vej. Skal man tro den verdenskendte investor Warren Buffett og de store pensionskasser, giver det derfor god mening at have en modvægt til aktier og andre konjunkturafhængige investeringer. Et af de foretrukne alternativer blandt professionelle er solenergi.

Siden bunden blev skrabet tilbage i foråret 2009, er aktier steget med mere end 300 pct, og der er ingen naturlov, der dikterer, at den stigning vil fortsætte. Nogle mener tværtimod, at vi er på vej hovedkulds ind i en aktiekrise.

Og det er ikke hvem som helst, der er af den opfattelse. Den verdenskendte rigmand og investor Warren Buffett har allerede forberedt sig grundigt.

Lige nu venter han decideret på, at aktiemarkedet skal styrtdykke og har selv trukket hele 700 mia. kr. ud af markedet for at kunne geninvestere efter en korrektion.

Der er tegn på krise

Når Buffett vurderer, at markedet står overfor en snarlig korrektion, er det blandt andet fordi, han ser på forholdet mellem aktiekurserne og det amerikanske BNP's udvikling. Den samlede markedsværdi af aktieindekset Wilshire 5000 og bruttonationalproduktet, mener han, er den bedste måling for, hvor markedet står. Denne indikator bør være under 90 pct. af BNP, men ligger lige nu over 130 pct.

Yderligere kan man kigge på Shillers PE Ratio, som viser hvad virksomhedernes aktiekurs er, i forhold til hvor meget de tjener pr. aktie. Ved en fair værdisætning ligger denne indikator på 16 pct., men er lige nu over 30 pct. Det er kun sket to gange før: I 1929 lige før Depressionen og under it-boblen.

Der er grå skyer på aktiehimlen, så at sige.

Solenergi: Eksperternes modvægt til aktier

Men solen skinner som bekendt altid over skyerne. Også når det gælder investeringer. En måde at modstå en aktiekrise er nemlig bl.a. ved at investere i alternativer, og her har Warren Buffett placeret enorme beløb i vedvarende energi, navnlig solenergi. Et af projekterne er en solcellepark, der er den største, verden hidtil har set.

"Det attraktive ved solceller som investeringscase er, at den er konjunkturuafhængig, og afkastet derfor kan forudsiges med stor nøjagtighed 20 år frem i tiden. Casen er bygget op omkring salg af strøm, der afsættes på 20-årige kontrakter til faste tariffer garanteret af national lovgivning og yderligere bakket op af EU lovgivning."

Og hvorfor det? Hvad er det, der adskiller en investering i solenergi fra en investering i aktier, ejendomme eller obligationer? Hvad er det, der får topprofessionelle investorer som Buffett og i øvrigt også danske pensionskasser som PFA til at kigge op og investere i verdens stærkeste energikilde?

Det har Oliver Peters et bud på. Han er investeringsdirektør i selskabet Obton, som udbyder investeringer i solcelleprojekter. Og ifølge ham er der en række ganske håndgribelige fordele ved casen.

"Det attraktive ved solceller som investeringscase er, at den er konjunkturuafhængig, og afkastet derfor kan forudsiges med stor nøjagtighed 20 år frem i tiden. Casen er bygget op omkring salg af strøm, der afsættes på 20-årige kontrakter til faste tariffer garanteret af national lovgivning og yderligere bakket op af EU lovgivning," forklarer han.

Hvor langt de fleste investeringer i f.eks. aktie svinger i forhold til konjunkturerne, køber man sig med solceller ind i et fast afkast. Man ved, hvor meget strøm der produceres, og man ved, hvad man får for den strøm.

På den måde er investeringer i solcelleprojekter forbundet med en lav risiko.

Priserne er på tilbagetog

En anden fordel ved den grønne teknologi er, at den bliver billigere. Og det er den løbende blevet - særligt gennem de senere år.

"Solceller er i gennemsnit blevet cirka 19 pct. billigere årligt gennem de sidste mange år. Det er svært at spå om, om det kommer til at fortsætte, men det er lidt ligesom med computerkraft og den eksponentielle udvikling. Jo flere, der bliver produceret, jo billigere bliver det," siger Oliver Peters.

Læs også: Derfor er solen verdens varmeste investeringsemne

Puljeprojekter for semiprofessionelle

Så hvordan kan man investere i solenergi? Typisk er anlæggene forbeholdt de største investorer på markedet som pensionskasser og ja, Warren Buffett.

I Obton udbydes der dog investeringer i puljeprojekter, som giver private investorer med mulighed for at investere minimum 750.000 kr. adgang til de stabile afkast.

Selskabet har købt solcelleanlæg, som ligger i forskellige europæiske lande, herunder Tyskland, Holland og Frankrig. På den måde får man en ideel risikospredning, samtidig med at man som passiv investor i gennemsnit modtager 8 pct. i afkast henover en 20-årig periode.

Det kræver derfor, at man har de langsigtede briller på, inden man beslutter sig, pointerer Oliver Peters.

"Man køber sig ind i et anlæg, der producerer strøm til en fast pris 20 år frem i tiden. Ulempen ved det er, at det jo så ikke er en børsnoteret aktie, man lige sælger fra dag til dag," siger han og tilføjer, at Obtons aktuelle projekt faktisk børsnoteres i 2020, når det er fuldt investeret, hvilket vil gøre aktien mere likvid.

Derfor giver solenergi mening, hvis man som investor vil have en fremtidssikret investering.

"Der er ikke mange steder, hvor du reelt i dag kan hente noget, der giver dig et tilsvarende højt udbytte hvert eneste år. Men det får man med solceller," siger Oliver Peters.

Vil du sikre dig mod aktiekriser? Så kan du bestille et gratis prospekt fra Obton her.
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Andelsboligkøbere går glip af rentefesten: Sådan sikrer du dig på det usikre marked

Erdogan advarer EU om Isis-fremstød i Libyen før fredsproces

Boeing opdager ny fejl i ulykkesfly

Fransk it-gigant bliver hovedsponsor af e-sportsvirksomhed: Det øger interesse, rekruttering og eksponering

"Hov, han har jo for korte bukser på"

Libyske havne blokeret af oprørsleder - mere end halvdelen af olieeksporten er væk

Weinsteins skæbne i voldtægtssag afgøres af fem kvinder og syv mænd