Grøn energi overhaler olie, gas og kul på afkast

Grøn energi overhaler olie, gas og kul på afkast

Der satses i disse år så massivt på installation af grøn energi, at verdens stærkeste energikilde nu overhaler gas, kul og olie som investeringsform – også på afkast. Stabile udbytter, der er uafhængige af finansmarkedet, gør investeringerne interessante.

Virkeligheden har overhalet de gode intentioner, når det kommer til vedvarende energi, viser opgørelser.

Ifølge MSCI, verdens førende leverandør af aktieindekser, har de investorer, der siden 2010 har undladt at investere i kul, olie og gas, i gennemsnit opnået et udbytte på 13 pct. siden 2010. For investeringer, der medtager kul, olie og gas, har afkastet i samme periode været 11,8 pct.


"Vi er af den opfattelse, at grønne investeringer hører til som et element i en velafbalanceret portefølje af forskellige aktivtyper," - Oliver Peters, investeringsdirektør, Obton


"Investorerne undgår den systemiske risiko, der er forbundet med udviklingen på de finansielle markeder, og derfor fungerer investeringer i vedvarende energi som et godt tredjeben i en portefølje, der ellers består af aktier og obligationer." - Oliver Peters, investeringsdirektør i Obton, der har specialiseret sig i grønne investeringsformer.

Set over ti år er indekset med de klimavenlige aktier steget med godt 74 pct., mens det brede amerikanske Standard & Poor 500-indeks er steget med 64 pct. Sidste år steg indekset med grønne aktier med 1,51 pct. mere end det meget brede indeks med alle typer af virksomheder. Siden 2014 er det gået 3 pct. bedre, hvis man investerede klimavenligt.

Ballet er åbnet for småsparere
En analyse fra Fossil Free Indexes viser, at en portefølje af aktier, hvor man går uden om klimasynderne og investerer i grønne teknologier, klarer sig bedre end det generelle aktiemarked. Både på kort og lang sigt.

(Teksten fortsætter under grafikken, red.)

 

Derudover viser adskillige datasæt, at investeringer i vedvarende energi er mere attraktive end investeringer i olie, kul og gas, og derfor har investorerne et økonomisk incitament for at hjælpe den grønne omstilling på vej.

Landets største investorer er allerede godt i gang med allokeringen til mere grønne porteføljer. Samme tendens tegner sig hos private og mindre selskabsinvestorer, som typisk tager del i de solide afkast via investeringspartnere, der har erfaring med at indkøbe og administrere store energiprojekter, oftest placeret i europæiske lande med en fornuftig balance mellem afkast og risiko.

Prisfald og øget effektivitet gør støtte overflødig

Hidtil har udbygningen af den grønne energi været båret af støtteordninger - såkaldte tariffer, hvor et anlæg loves en bestemt fast afregningspris per leveret kilowatt-time energi. Men udviklingen er ved at vende, og før påske kunne Dong oplyse, at de havde budt på et par vindmølleparker i Tyskland, hvor der ikke var lovet tariffer. Det vil sige, at Dong skal sælge energien på markedsvilkår uden støtte.


"Med en investering i solenergi får du et attraktivt merafkast i forhold til f.eks. de 10-årige tyske eller hollandske statsobligationer, der pt. ligger på henholdsvis 0,3 pct. og 0,4 pct, hvor du får 6-8 pct. i solprojekter i samme lande." - Oliver Peters.


"Det er en utrolig udvikling, som viser, hvor effektive og billige de grønne anlæg kan producere. Tager du fx solceller, så er priserne raslet ned med 80 pct. på bare ti år, mens de samtidig er blevet mere effektive og også billigere at opstille," fortæller Oliver Peters, der er investeringsdirektør i Obton, der har specialiseret sig i grønne investeringsformer.

Han påpeger, at den massive globale udbygning kombineret med stigende effektivitet i den vedvarende energi er afgørende, når man ser på grøn energi som en god og fremtidssikker investering.

De store spillere satser massivt på grønne investeringer
Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har skruet markant op for de grønne investeringer. Banken har et mål om, at den frem mod 2025 vil målrette over 1.000 milliarder kroner til finansiering og investeringer i miljøvenlig energi.

Banken er citeret for, at verden er nået frem til et decideret vendepunkt, når det gælder investeringer i vedvarende energi, fordi det rent økonomisk er en mere overbevisende investering end nogensinde før.

Det samme gør sig gældende for de store, danske pensionsselskaber, som sammenlagt har 366 mia. kr. placeret i alternative investeringer, herunder sol- og vindenergi. Alene i 2016 øgede 12 af landets pensionsselskaber sammenlagt eksponeringen i alternativer med 56 mia. kr. Det er et rekordhøjt beløb på ét år.

Blandt andet har Danmarks største pensionsselskab, PFA, en strategi om at investere 40 mia. kr. i solceller og unoterede virksomheder frem mod 2018.

Private investorer følger pensionskassernes succes
"Ser man på det nuværende aktie- og obligationsmarked, er det oplagt at have et eller flere alternativer med i sin portefølje, der er uafhængige af det øvrige finansmarked," siger Oliver Peters med reference til, at aktierne lige nu er historisk dyre at købe ind, hvis man måler på, hvad man betaler for en indtjeningskrone.

Mange vælger en porteføljesammensætning, hvor obligationer skal være modvægt til fald i aktiekurserne. Men pga. det lave rentemiljø, er det hans opfattelse, at mange investorer lige nu påtager sig ekstra risiko ved at have en overvægt af aktier for at gøre op for de minimale afkast, der er på obligationer.


"Det er en kæmpe tilfredsstillelse for os nu at kunne dokumentere, at grønne investeringer både kan foretages med hjertet og lommeregneren – uden at man som investor skal gå på kompromis," siger Oliver Peters."Med en investering i solenergi får du et attraktivt merafkast i forhold til f.eks. de 10-årige tyske eller hollandske statsobligationer, der pt. ligger på henholdsvis 0,3 pct. og 0,4 pct, hvor du får 6-8 pct. i solprojekter i samme lande," siger Oliver Peters.

Han påpeger, at afkastene fra en investering i solenergi kommer fra driften af solcelleparkerne og de afregningspriser, man er garanteret for strømmen, der produceres.

Private side om side med institutionelle investorer
Hvor det for store, institutionelle investorer er muligt at opkøbe hele projekter i vedvarende energi, kan det for private investorer være sværere at få adgang til lignende projekter, da det er de færreste, der selv går ud og opkøber en hel vindmølle eller en solcellepark.

Som Danmarks største udbyder af investeringer i kommercielle solcelleanlæg har investeringshuset Obton gjort det muligt for private at få adgang til de stabile afkast, der er uafhængige af det øvrige finansmarked. Uanset om de investerer via selskabsmidler, private midler eller pension.

"Det er en kæmpe tilfredsstillelse for os nu at kunne dokumentere, at grønne investeringer både kan foretages med hjertet og lommeregneren – uden at man som investor skal gå på kompromis," siger Oliver Peters.

Hvor landets største pensionsselskaber først i de seneste år er begyndt at have fokus på grønne investeringer, har det været kerneydelsen hos investeringsvirksomheden, der købte den første solcellepark i Italien i 2009.

"Vi er af den opfattelse, at grønne investeringer hører til som et element i en velafbalanceret portefølje af forskellige aktivtyper," siger Oliver Peters.


Produceret af Børsens kommercielle redaktion 12.06.17 i samarbejde med investeringshuset Obton
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Erdogan advarer EU om Isis-fremstød i Libyen før fredsproces

Boeing opdager ny fejl i ulykkesfly

Fransk it-gigant bliver hovedsponsor af e-sportsvirksomhed: Det øger interesse, rekruttering og eksponering

"Hov, han har jo for korte bukser på"

Libyske havne blokeret af oprørsleder - mere end halvdelen af olieeksporten er væk

Weinsteins skæbne i voldtægtssag afgøres af fem kvinder og syv mænd

Kina-ekspert: ByteDance og Luckin Coffee kan blive de nye globale børsgiganter - danske virksomheder vil blive tromlet