Dansk biotekselskab får endelig luft under vingerne: Aktieværdi fordoblet i år

Dansk biotekselskab får endelig luft under vingerne: Aktieværdi fordoblet i år

Zealand Pharmas kursniveau har lige siden børsnoteringen helt tilbage i 2010 ligget fast i et jerngreb. Men med en ny investor og en helt ny tilgang til værdivalidering og udviklingspipelinen, er aktien steget med ca. 160 pct. i 2019. Selskabet kandiderer til årets børsraket, mener Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

To ting gør sig som regel gældende, når man som virksomhed befinder sig på aktiemarkedet: At du tjener penge, og/eller at du kan dokumentere, at du kommer til at tjene penge.

I mange år excellerede Zealand Pharma i ingen af delene.

"Udfordringen har været, at investorerne ikke har kunnet se en fremdrift i deres pipeline, der kunne legitimere, at de var godt på vej til at gå fra projekt til produkt. Alt for mange gange har investorerne troet på, at det skete, men det gjorde det ikke," forklarer Per Hansen.

"Men fører det til noget?"

Han påpeger, at forskellen mellem, hvad Zealand Pharma har været værd som børsnoteret selskab og deres pipelineværdi har været "astronomisk stor". Men det der primært har knebet i de forgangne små ti år har været at få den pipeline værdivalideret.

"Der er mange selskaber, der ikke evner i handling at vise, hvordan de skaber værdi. Det samme gjaldt Zealand Pharma. Investorerne kunne ikke se, at forskningsindsatsen førte til noget, og der var altid en stor kløft mellem forskningsprojekterne og kommercielle produkter – altså man fik ikke realiseret det," siger Per Hansen.

Og det på trods af et stort samarbejde med franske Sanofi og endda en børsnotering for et par år siden på det amerikanske marked – begge dele blev ikke den succes som Zealand Pharma havde håbet på.

Ganske enkelt fordi det ikke lykkedes at klarlægge, hvad den langsigtede plan egentlig var. Der endte med at være en overflod af aktier til salg hver eneste dag, og hver eneste gang, kursen steg en lille smule, blev der solgt ud. De tålmodige investorer har været få.

Dobbelt op på værdi med ny investor

Men nu ser alt ud til at ændre sig. Faktisk har det allerede ændret sig. Zealand Pharmas aktieværdi er langt over fordoblet i 2019. Og det skyldes ifølge Per Hansen ikke mindst en storinvestor fra Holland. Den prominente Van Herk-familie købte nemlig ind i aktien i 2018 og har udbygget investeringen til aktuelt ca. 20 % indenfor de seneste måneder.

Det har betydet, at man udefra har fået fornemmelsen af, at selskabet er blevet fuldt finansieret, og at der er flere penge at hente, hvis det bliver nødvendigt. Tidligere har nogle måske haft en fornemmelse af, at der blev hældt penge i et forskningssort hul. Samtidig er selskabet blevet langt bedre til at dokumentere de fremskridt, de gør sig.

Og nu er aktiekursen altså steget med 160 pct. Alene i år.

"Der er ikke længere alt for mange "herreløse" og arbejdsløse aktier til salg hver dag. Børsnoteringen i USA var ikke den håbede succes og alt for mange kortsigtede amerikanske investeringspenge troede reelt, at Sanofi på et tidspunkt ville købe Zealand Pharma, og det var deres investeringscase. Da det ikke skete, og de ikke kunne finde den rigtige investeringscase, var en alt for stor andel af aktiekapitalen hele tiden til salg. Det pressede værdisætningen og betød meget store kortsigtede aktieudsving," siger Per Hansen.

Nedture bliver sommetider til opture

Generelt kan man sige, at den kendte vending om, at noget skal blive værre, før det bliver bedre, også gør sig gældende for nogen virksomheder.

"Forudsætningen for en stor optur er ofte en meget stor nedtur. Investorerne bliver tappet for energi og optimisme, man tror ikke på noget, ledelsen er ikke i stand til at værdivalidere, de kan ikke vise, hvordan de vil tjene penge, man er skeptisk over for pipelinen... Alle dårligdomme, som er det perfekte afsæt til, at en aktie pludselig begynder at stige," siger Per Hansen.

Men hvorfor er nedturen så godt et udgangspunkt?

"Pludselig dukker der en investor op, som har en stærk tro på selskabet. De skyder 500 mio. kr. ind. Investorerne kan se forskningsmæssig fremdrift og bliver optimistiske. Og resten er ren historie," slutter Per Hansen.

Du kan se flere detaljer om Zealand Pharmas enorme stigning lige her.

Annoncen er produceret den 12.11.2019 af Børsen Creative i samarbejde med Nordnet

AnbefaletForsiden lige nu


Holbæk-projekt til 2,5 milliarder kroner skal gennemføres af kendt developer fra Grønttorvet

Tillykke med sejren, Boris, nu kommer de store bakker

Af frygt for spionage lægger danske politikere telefoner udenfor døren ved møder på Christiansborg

Ti vindkraftparker og elkabler planlægges langs Skånes kyst fra Øresund til Bornholm

Danmarks hemmelige filmmager: "Jeg har kæmpet i 20 år for at få lov til at lave den film"

Hvid røg i handelskrigen – Trump og Kina bekræfter første fase af en aftale

EU-ledere gør klar til at tale fremtid med Johnson: "Vi er klar til at forsvare de europæiske interesser"

Tyskland taber eksporttronen til USA

Tonny Thierry Andersen godkendt af Finanstilsynet efter ni måneder