Tjen penge på dine investeringer med grøn samvittighed: Sådan gør du
Palmeolie er den primære årsag til, at den frodige regnskov bliver fældet i Malaysia og Indonesien. Nyt værktøj kan hjælpe med at vælge de bæredygtige investeringer.

Tjen penge på dine investeringer med grøn samvittighed: Sådan gør du

Pesticider og palmeolie eller tobak og termisk kul? Nu er det muligt at vælge bestemte industrier fra, når du håndplukker investeringsforeninger eller ETF'er til porteføljen. Investeringsbanken Nordnet oplever, at flere og flere private investorer efterlyser hjælp til at vælge etiske og bæredygtige investeringer. Og har derfor lanceret en helt ny screener, der gør det lettere at investere efter sit etiske kompas.

Scroller du ned igennem listerne med danske investeringsforeninger, udenlandske fonde eller ETF'er, vil du opdage, at listerne er lange og udvalget stort. Og hvad gør man, hvis man vil sikre sig, at pengene bliver investeret i overensstemmelse med de etiske overbevisninger?

Hos investeringsbanken Nordnet oplever de, at kunderne i stigende grad efterlyser hjælp til at navigere uden om bestemte brancher - og til at vælge de bæredygtige investeringer til.

"Vores kunder er helt klart begyndt at tænke mere over, hvordan de placerer deres penge - og hvordan de kan være med til at påvirke den verden, de lever i - via deres investeringer. Ikke mindst fordi det er så meget oppe i medierne lige nu. Og det er klart, at hvis man tænker over etik og bæredygtighed, når man fylder indkøbskurven eller booker sommerferien – så skal man selvfølgelig også have mulighed for let at sammensætte en portefølje, der matcher de ønsker, " fortæller Anne Buchardt, landechef i Nordnet Danmark.

 
Anne Buchardt, landechef i Nordnet Danmark. Investeringsbanken lancerer en screener, der giver mulighed for at frasortere tretten forskellige industrier, som spænder lige fra alkohol til atomkraft.

Også Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, oplever, at der er en bevægelse i gang blandt investorerne – selvom det endnu ikke er noget, der har fået tag i det "investeringsmæssige massemarked".

Dog mener han, at det har potentiale til at blive en varig trend.

"Der er tre ting, der er værd at holde øje med. Det er de investorer, der allerede har taget skridtet og forsøger at skubbe det i den retning. Så er der nogle andre, der står og venter lidt og ser på, hvad der bliver den nye standard – hvor er det, man skal lægge sig? Og så har du jo virksomhederne, hvor flertallet har forstået de her signaler, og som er i bevægelse," lyder det fra Per Hansen.

Svært at gennemskue beholdningen i en fond

Selv om de private investorer er bevidste om, hvilke industrier de gerne vil styre uden om – eller at deres investeringer ikke skal sætte et unødigt stort CO2-aftryk, så kan det være svært at se forskel, når man kigger på de forskellige værdipapirer.

"Nogle kunder synes, det er svært at gennemskue, hvad der gemmer sig i de forskellige investeringsforeninger eller ETF'er. Der kan være selskaber og brancher, som man ikke har kendskab til, og derfor lancerer vi nu en række nye værktøjer, der både hjælper med at give overblik og følge sit etiske kompas," lyder det fra Anne Buchardt. 

"Nogle kunder synes, det er svært at gennemskue, hvad der gemmer sig i de forskellige investeringsforeninger eller ETF'er. Der kan være selskaber og brancher, som man ikke har kendskab til, og derfor lancerer vi nu en række nye værktøjer, der både hjælper med at give overblik og følge sit etiske kompas," lyder det fra Anne Buchardt.

Det nye værktøj kan bruges, uanset om man vil investere i investeringsforeninger, internationale fonde eller ETF'er. Her kan kunderne skrue på flere parametre.

"Det er meget forskelligt, hvilke mærkesager folk har, og derfor skal det også være muligt selv at plukke ud. Derfor giver den nye screener mulighed for at frasortere tretten forskellige industrier, som spænder lige fra alkohol til atomkraft. Man kan også kan vælge, at værdipapiret skal have en lav CO₂-risikoværdi – altså en begrænset eksponering mod fossile brændstoffer. Samtidig er alle værdipapirer ratet ud fra bæredygtighed på en skala fra 1 til 100," forklarer Anne Buchardt.

Hun understreger, at man selvfølgelig også kan bruge screeneren til sortere ud fra de mere velkendte søgekriterier som for eksempel lande, brancher eller risikoniveau. Og så er det op til investorerne at vælge, hvad der er det vigtigste for dem. Den nye screener er tilgængelig for alle – uanset om man er kunde i Nordnet i dag eller ej.

Investeringsøkonom holder øje med bundlinjen og følger bevægelsen

Per Hansen følger udviklingen mod de etiske og bæredygtige investeringer nøje.

"Jeg kigger på, om de virksomheder, der forsøger at omstille sig hurtigt, også oplever, at investorerne er villige til at betale en højere pris – altså en omstillingspris – den her etiske omstillingspris. For hvis investorerne er villige til at gå på kompromis med nogle af de her ting i en overgangsperiode – så er det et vidnesbyrd om, at omstillingen er godt i gang," analyserer Per Hansen.

Han ser omstillingen til et mere bæredygtigt investeringsmarked som en glidende bevægelse, hvor flere aktører spiller sammen.

"Kombinationen af at investorerne reagerer – at virksomhederne er i gang – og at vi også får noget hjælp fra politikerne, som gerne vil være med til at omfavne den her udvikling. Det gør, at udviklingen kommer til at gå lidt hurtigere, end hvis ikke så mange gerne ville gøre noget for den samme sag," forklarer Per Hansen. 

Prøv screeneren, og find investeringer, som passer til dine etiske overbevisninger lige her 

Denne annonce er produceret 08.07.19 af Børsen Creative i samarbejde med Nordnet.

AnbefaletForsiden lige nu


3F hev milliardær med til møde om arveafgift

Dansk sexlegetøj storsælger i Kina på singles day - en måneds omsætning på en enkelt dag

Advarselssignal: Kæmpe kursmæk til amerikanske børsbabyer

Trods måneders tovtrækkeri træder seniorpension i kraft fra nytår

Driftsdirektør forlader Mærsk med øjeblikkelig virkning

Alibaba slog rekorden - solgte for 257 mia. kr. på Singles' Day

EU-investeringsbank og Vækstfonden i milliardaftale: Vil sende mindre og mellemstore virksomheder ud i verden