Derfor skal bull & bear-certifikater være en del af din investeringsstrategi

Derfor skal bull & bear-certifikater være en del af din investeringsstrategi

Der kan være en række fordele ved at inddrage certifikater i porteføljen. Særligt hvis du gerne vil investere i råvarer, men ikke gider at stable olietønder op i garagen – eller hvis du vil have mulighed for få en større eksponering for et mindre beløb.

Når investeringsbanken Nordnet holder kurser i handel med certifikater, er det den produktansvarlige, Jeppe Pedersen, der står ved tavlen.

I denne artikel vil han give et lynkursus i, hvordan du kan få gavn af certifikater i din portefølje.

1. Du får let adgang til råvarer og sværttilgængelige markeder

"Et certifikat er et finansielt instrument, som handles på børsen præcis som almindelige aktier. Certifikatet følger udviklingen på et underliggende aktiv – det kan for eksempel være en aktie, et indeks, eller en råvare eller valuta," forklarer Jeppe Pedersen, produktansvarlig i Nordnet.

Og de underliggende aktiver kan være råvarer, som normalt er svært tilgængelige og dyre at få fingrene i.
"Du kan investere i guld, uden du selv skal købe en guldbarre og opbevare den i en bankboks. Ligesom du kan slippe for at stable olietønder op ude i garagen," siger han og fortsætter:

"Og under normale markedsforhold er det altid muligt at købe og sælge certifikaterne - de er let omsættelige. Der er altid en Market Maker, der sørger for likviditet og et konkurrencedygtigt spread."

2. Du kan beskytte din portefølje

At beskytte sin portefølje mod kursfald kaldes at "hedge". I praksis betyder det, at du køber en modpol til et
eller flere værdipapirer i din portefølje.

"Hvis du for eksempel har en portefølje med europæiske aktier, og du frygter et kursfald, så kan du beskytte den ved at købe et bear-certifikat med det europæiske indeks Euro Stoxx 50 som underliggende aktiv. Du tjener ikke noget, men du sikrer dig mod tab," forklarer Jeppe Pedersen.

Hvis markedet og dine aktier mod forventning stiger, så vil din gevinst blive hæmmet af dit bear-certifikat – da det så vil falde i værdi. Du skal altså være opmærksom på, at du ikke kun minimerer nedgangen ved et fald, men du mister også en del af stigningen ved en stigning.

 
Jeppe Pedersen er produktansvarlig hos Nordnet.

3. Du kan geare din investering

Der findes bull & bear-certifikater, som følger det underliggende aktiv med forholdet 1:1. Det betyder, at bull eller bear-certifikatets udvikling er identisk med udviklingen i det underliggende aktiv. Men du kan også vælge certifikater med indbygget gearing. Det betyder, at man ganger gearingen med udviklingen i det underliggende aktiv.

"Gearingen giver dig mulighed for at få en større eksponering for et mindre beløb. Investerer du for eksempel 20.000 kroner i et certifikat med en gearing på fem, så får du en eksponering, som svarer til, at du har investeret 100.000 kroner i det underliggende aktiv." forklarer Jeppe Pedersen.

Han understreger, at du selvfølgelig samtidig skal være ekstra opmærksom på, at bevægelserne i markedet så også bliver gearet med fem.

"Og derfor skal man selvfølge være meget forsigtig. Muligheden for en større gevinst er til stede, men risikoen ved investering med gearing er også højere," lyder det fra Jeppe Pedersen.

Derfor anbefaler han også, at du starter ud med en lav gearing på f.eks. tre og med at investere et mindre beløb, hvis du ikke har erfaring med gearede papirer.

4. Du kan tjene penge på et faldende marked

Hvis der er nedgang på børserne, men du alligevel gerne vil investere dine penge, så giver bear-certifikater mulighed for at tjene penge i et faldende marked.

"Hvis du har en forventning om, at markedet falder – så kan du købe bear-certifikater. Det kan for eksempel være mod et indeks. Det kan også være, at du har en forventning om, at et bestemt selskab vil levere et dårligt regnskab, og at kursen vil falde," fortæller Jeppe Pedersen.

Han understreger, at du skal være opmærksom på, at hvis du køber et gearet certifikat, så skal du være ekstra opmærksom på de udsving, der kan være i markedet. Og derfor er det også kun egnet til investorer, der har god indsigt i markedet, og som sidder og følger investeringerne tæt.

"Et certifikat er ikke et produkt, som du køber og beholder i din portefølje i længere tid. Du skal tænke på det som en kortsigtet investering. Faktisk så køber og sælger de fleste samme dag, " slår Jeppe Pedersen fast.

Her kan du læse mere om investering i bull & bear-certifikater.

DISCLAIMER
Certifikater er risikofyldte instrumenter, som ikke passer til alle investorer, og risikoen øges, jo større gearing produktet har. Det er derfor vigtigt, at du forstår, hvordan produkterne fungerer og sætter dig ind i vilkårene, inden du investerer.

Annoncen er produceret af Nordnet den 23.05.2019 i samarbejde med Børsen Creative

Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Sådan reagerer finanshuse efter Novo Nordisks kapitalmarkedsdag: Overraskede og skuffede over vækstudsigt for USA

Trump har sendt aktierne på ny rutsjetur: "Retorikken kan være både forvirrende og selvmodsigende"

NKT-aktie får øretæve efter regnskabsskuffelse og nye forventninger

Flere stempler ind på det dansk arbejdsmarked: Men arbejdsmarkedet kører i et meget lavere tempo

I dag lander din forskudsopgørelse: Sådan undgår du skattesmæk

Banker i oprør over udsigt til særskat: "Man kan næsten garantere at det kommer til at ramme bankkunderne"

Apple-stifter Steve Wozniak: Steve Jobs ville være glad - Apple gør det rigtige

Analytiker forventer stort pres på NKT-aktien efter regnskab

Ejerlejligheder går som varmt brød mod forventning