Fem gode råd til førstegangsinvestoren
Per Hansen er investeringsøkonom hos Nordnet.

Fem gode råd til førstegangsinvestoren

Al begyndelse kan være svær. Det gælder også, når man er ny på aktiemarkedet, men samtidig har en frisk appetit på at få sine investeringer til at give et godt afkast. Men der findes en række gode råd, som kan forbedre dine chancer for at blive en god og succesfuld investor.

Det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte, når man sætter sig for at blive investor. Med uanede muligheder, masser af fagsprog og begreber og et marked i konstant forandring, er det en udfordring at få skabt sig et overblik.

Der er dog en række forholdsregler, man altid kan tage, inden man går i gang, mener Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet. Og dem lister han her:

Kend dig selv

Det lyder lidt kedeligt, og er det måske også. Inden du går "i gang" og køber de første værdipapirer, skal du kende dig selv. Den gode start starter med den gode forberedelse. De fleste står som i et løb og tripper ved målstregen. Du vil gerne afsted. På samme måde som mindst halvdelen af et malerprojekt handler om at dække af, vaske ned og være godt forberedt, gælder det samme i investeringsverden.

Start med at gøre det helt klart for dig selv, hvilken type investor du er: Den hurtige eller tålmodige, den rolige eller aktionsorienterede. Den tid du bruger godt, før du starter, kommer mange gange tilbage, og du vil som i sport vende tilbage til det centrum og udgangspunkt mange gange senere, når du bliver i tvivl, om du har gjort det rigtige.

Vær disciplineret

Undervejs i processen med at "lære dig selv bedre at kende" vil du formentlig hurtigt komme til den erkendelse, at en ting er at lære sig selv bedre at kende. Det er dog ikke helt nok. På investeringsmarkedet er der hver dag og hele tiden nye muligheder, som presser sig på.

En anden meget vigtig ting er derfor at lære at forblive disciplineret. Sig nej til investeringsmuligheder, som ligger uden for din comfortzone. Pointen er, at du næppe bliver belønnet for at løbe en risiko, som er større, end du er komfortabel med. Samtidig vil en for høj risiko, som ikke viser sig at være umagen værd, ramme dig selv som en boomerang.

Få de dyre erfaringer billigt

Det tager lidt tid og kan koste lærepenge at blive investeringsdus ikke mindst med aktiemarkedet. For at du ikke skal få en dårlig start og eventuelt lade dig slå ud i den proces, hvor du både skal blive klogere på dig selv som investor, teste din investeringsdisciplin og lære mere om forskellige finansielle aktiver, er det en god ide at starte beløbsmæssigt i det små.

Af skade kan man blive klog, men sjældent rig, og når det skal være, er det en god ide, at "opstartsomkostningerne" bliver så små som muligt.

Fordel din risiko

Du har sikkert allerede hørt det, måske endda flere gange, men det er værd at gentage: Det er en god ide ikke at sætte alt på et bræt, og ikke lade din fremtidige investeringsinteresse være som at slå plat og krone og investere alt i et enkelt selskab.

Det kan være besnærende, hvis din investeringstese viser sig at holde. På den anden side, kan det blive et meget dyrt bekendtskab, hvis selskabet ikke indfrier dine og egne erfaringer, eller hvis succes/fiasko ikke kun handlede om selskabet, men også om at forstå spillereglerne på aktiemarkedet. Derfor er det en god ide at sprede din risiko.

Godt selskab bedre end lav pris

Investorer er mennesker, som bliver sluppet løs i investeringsverden. Vi leder ofte efter det gode tilbud; den lave pris på det gode produkt. Selv om det kan være besnærende at finde det gode tilbud, hvor pris og kvalitet er i din favør, er det vigtigt at forstå, at et godt selskab er langt vigtigere end en lav pris.

Det gode selskab har ofte en høj pris, fordi selskabet igen og igen har bevist sit værd. Selskaber med en lav pris i forhold til indtjeningen er ofte udfordret, og udfordringerne har det med at trække ud. Det gode tilbud på aktiemarkedet er for ofte ikke pengene og tilbudsmærket værd. Der er kun en ting, som er værre end at købe noget for dyrt: Det er at købe noget for billigt.

Du kan nemt komme i gang med at investere gennem Nordnet lige her.

Annoncen er produceret den 09.05.2019 af Nordnet i samarbejde med Børsen Creative
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Nyt børsflop: Markedet for danske noteringer er dødt

Aktieluk i USA: S&P 500 igen i rekord - men holdt nede af Cisco og Apple

Helle Ib: Sjældent en statsminister sidder så sikkert i sadlen

Rangvid: Tysk showstopper for bankunion

Udflytning forringer vismænds klimaarbejde

Le Mans-film lykkes med at gengive rivaliseringen mellem Ford og Ferrari

Powell: USA's økonomi er en stjerne - opsvinget vil fortsætte

Her er den bedste og værste bankapp ifølge brugerne

Fransk kommissærkandidat klarede skærene - Ungarns kandidat skal svare på flere spørgsmål