Sarah blev investor: "Der var en, der sagde, at det jeg havde i banken, var et leverpostejs-produkt
"Jeg er meget risikovillig, og jeg laver for eksempel ikke nødvendigvis min due diligence, inden jeg investerer i en virksomhed. Men jeg kan stadig sove om natten," siger Sarah Ophelia Møss. Foto: Gritt U

Sarah blev investor: "Der var en, der sagde, at det jeg havde i banken, var et leverpostejs-produkt"

Businessmænd i jakkesæt. Det er den stereotype fremstilling, når man skal skildre investering og aktiehandel på film. Men i virkelighedens verden har et stigende antal kvinder faktisk kastet sig over værdipapirhandel. En af dem er 39-årige Sarah Ophelia Møss. På to år gik hun fra at være en helt grøn investor til nu at holde foredrag om investering. For nu vil hun inspirere andre.

Selv om hun havde gået med tanken længe, så tog Sarah Ophelia Møss tilløb i næsten ti år, inden hun fik købt sin første aktie.

"Det var ikke, fordi jeg ikke turde eller ikke kunne. Men det virkede bare utilgængeligt og uoverskueligt. Som sådan et firkantet univers med en masse mænd i mørke habitter, hvor jeg ikke følte mig inviteret indenfor," fortæller 39-årige Sarah Ophelia Møss, sociolog og stifter af Ophelia Invest og forlaget Penge.

Men da Sarah Ophelia Møss havde solgt en lejlighed og købt en anden, stod hun med en pose penge, som skulle placeres. Hun vidste ikke, hvordan hun skulle investere dem, så hun fik hjælp af sin bankrådgiver.

"De blev investeret i et standardprodukt via min bank. Men så var der en, der sagde til mig, at det produkt, jeg havde i banken, var et "leverpostejsprodukt" – og hvis der er noget, som jeg ikke er – så er det leverpostej," griner hun og tilføjer, at det var det sidste frø, der blev plantet. Nu begyndte investor-Sarah at spire frem.

Det passede med, at Sarah Ophelia Møss havde fire måneders ferie fra sociologistudiet, og så gik hun i gang med at researche. Hun læste lidt på nettet og fandt et fællesskab med andre kvinder på Facebook, og så kunne hun støtte sig op ad sin stedfar, som arbejder i finansbranchen.

Flere kvinder begynder at handle værdipapirer
Selvom den typiske investor stadig er en mand, så er investeringslystne kvinder som Sarah efterhånden ikke længere atypiske. Flere og flere kvinder bevæger sig i disse år ind på aktiemarkedet. Det kan man se, når man kigger på kundebasen hos investeringsplatformen Nordnet. De sidste tre år er der blevet flyttet på kønsfordelingen, og andelen af kvinder i kundebasen er vokset fra 25,9 pct i 2016 til 28,4 pct i 2018.

"Vi oplever, at kvinder i større og større udstrækning interesserer sig for investering. Det er en meget positiv udvikling, som jeg følger meget nøje med i," siger Anne Buchardt, landechef i Nordnet Danmark.

Investering er for alle
Ifølge Sarah Ophelia Møss er der en en god forklaring på, hvorfor det ligger mere naturligt til mænd at handle værdipapirer.

"Historisk så har manden jo alle dage været ansvarlig for økonomien i familien. Selv min egen mor lader helst min stedfar om finanserne," afslører hun. Men det vil hun ændre på.

"Min personlige mission er, at alle danskere skal vide, at investering også er for dem."

Derfor rejser hun landet rundt og holder foredrag om investering, og hun har startet flere investerings-netværk på Facebook. Lige nu er hun i fuld gang med at planlægge Nordic Invest Camp, som er Danmarks første investeringsfestival.


Det behøver ikke være så højtideligt og indviklet.
Og der skal være plads til andre end mænd i jakkesæt


Det skal være med til at bringe nogle rollemodeller frem i lyset, og så mener hun, at vi skal ændre på måden, vi taler om investering på.

"Det behøver ikke være så højtideligt og indviklet. Og der skal være plads til andre, end
mænd i jakkesæt," slår hun fast.

Skab et rum, hvor du kan lære
Ifølge Sarah Ophelia Møss så det handler bare om at komme i gang og gøre sig nogle erfaringer. Hun mener, at man med fordel kan skabe sit eget lille rum, hvor man kan lære. Og det kan man bedst, hvis man åbner et aktiedepot, overfører nogle penge – og køber en aktie. Det er ikke så vigtigt, hvilken aktie det bliver. Og man kan starte med bare at investere 500 kroner.
"Lige så snart du har en aktie, så kan du se grafen på depotet, og du kan følge med i udviklingen. Der er så meget psykologi forbundet med det, så du aner ikke, hvordan du har det, hvis din investering falder, før du har prøvet det. Det er meget personligt."

Mænd er mest risikovillige
Når der skal vælges værdipapirer til porteføljen, så er mænd mere risikovillige end kvinder. Det viser en ny nordisk undersøgelse lavet af YouGov på vegne af Nordnet. Kun to procent af kvinderne fortæller, at de tager en højere risiko for at maksimere afkastet. Blandt mændene er det ni procent. Til sammenligning er 45 pct af mændene villige til at løbe en vis risiko for at kunne opnå et lidt højere afkast, mens det tilsvarende kun er 29 pct af kvinderne, der ønsker at tage denne risiko.

Jeg er meget spontan - og tager gerne chancer.
Men jeg kan stadig sove om natten


Sarah Ophelia Møss kan dog ikke genkende sig selv i undersøgelsen fra YouGov.

"Jeg er meget risikovillig, og jeg laver for eksempel ikke nødvendigvis min due diligence, inden jeg investerer i en virksomhed. Jeg er meget spontan - og jeg tager gerne chancer. Men jeg kan stadig sove om natten."

Hun mener, at kvinder med fordel kan lade sig inspirere af mænds tilgang til investering.

"Mænd tænker ikke så meget over det, de kaster sig bare ud i det," siger hun.

Sådan kommer du selv i gang med at investere

Denne annonce er produceret 14.03.19 af Børsen Creative i samarbejde med Nordnet.


Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Dansk maskinfabrik får tæv af svensk kronedyk: "Det gør at vi mister konkurrencekraft."

Retssag mod tidligere ledelse i Amagerbanken afsluttes - skal betale 255,5 mio. kr. i erstatning

Teva indgår forlig i amerikansk opioid-sag - skal donere medicin for 23 mia. dollar

Niels Lunde: Tip til Novozymes' nye topchef

Mærsk har drejet på de rigtige håndtag efter hård start på året: "Vi har set det her før fra Mærsk"

Dansk kryptomønt er over 550 mio kr værd: "Vi er klar til at gå i gang med vores næste fase"

Danske Bank modtager yderligere 64 stævninger – erstatningskrav vokser med 2,5 mia. kr.

Johnsons brexit-aftale kommer ikke til afstemning

Mærsk lukker med en stigning på 8 pct. efter opjustering