Nets: Fremtidens betalinger bliver usynlige
Jesper Kildegaard Poulsen, der er chef for Creation Lab demonstrerer betaling ved hjælp af fingeraftryk til Børsens Betalingskonference 2019. Foto: Jacob Nielsen

Nets: Fremtidens betalinger bliver usynlige

I dag tager betaling mere tid og opmærksomhed end det vil i fremtiden. Inden længe kommer vi til at betale næsten uden at lægge mærke til det forudsiger Nets, der tester nye løsninger i deres Innovation hub.

Trådløs teknologi, mobiltelefoner og nye gadgets er allerede i fuld gang med at ændre, hvordan vi betaler for ting. Fremtiden er her allerede.

Det stod ret hurtigt klart under Børsens "Betalingskonference 2019" på hotel Bella Sky i København, hvor der var oplæg fra en stribe danske og udenlandske betalingsgiganter.

Næsten alle har rykket de digitale penge ind på vores mobiltelefoner med fx Dankort app, Mobile Pay og Apple Pay. Men udviklingen stopper ikke her. Løsningen kan for den sags skyld også bygges ind i dit fitness-armbånd fortalte Damion Dion, der er Business Development Director hos Fitbit.


"Venerne er faktisk endnu mere unikke end et fingeraftryk, så sikkerheden for, at det er den rigtige person, er endnu større," - Jesper Kildegaard Poulsen, chef for Creation Lab i NetsFirmaet har i snart ti år haft det som mission at gøre folk sundere, men der er mange trackere på markedet og dermed også behov for at skille sig ud.

"Da vi spurgte folk, hvad de helst ville have af ekstra features i deres armbånd, var det betaling. Der er en masse situationer – fx koncerter og andre steder med tætte folkemængder – hvor man måske ikke ønsker at have mobiltelefonen eller kreditkortet fremme," fortalte Damion Dion.

Fitbit Pay fungerer på samme måde som et alm. betalingskort: Man holder den blot hen over terminalen og accepterer betalingen. Fitbit har, som noget lidt specielt, valgt ikke at tage noget gebyr for servicen, men ser det blot som en måde at forbedre grundproduktet.

Nets tester finger-identifikation
I forhallen ved konferencen demonstrerede Nets et par løsninger, der endnu kun er på test-stadiet.

En af prototyperne er blevet testet hos 1.000 studerende hos Spisestuerne på CBS. Her kan studerende betale for deres kaffe udelukkende ved hjælp af deres finger. Skanneren – der egentlig kommer fra den medicinske verden - læser ikke fingeraftryk, men venerne inde i fingeren.
 
Fingerscanneren, som blev brugt til betaling hos Spisestuerne på Copenhagen Business School. Modsat, hvad man skulle tro, scanner den venerne og ikke fingeraftrykket.-Foto: Jacob Nielsen

"Venerne er faktisk endnu mere unikke end et fingeraftryk, så sikkerheden for, at det er den rigtige person, er endnu større," forklarer Jesper Kildegaard Poulsen, der er chef for Creation Labs.

Formålet med Nets Innovation Hub er at høste erfaringer og hjælpe organisationen med viden om, hvordan folk reagerer på ny teknologi. De første tests af CBC-løsningen har gjort Nets en del klogere på usability-siden. Det viser sig, at CBS-løsningen faktisk ikke er egnet i alle sammenhænge.

"Ulempen ved lige den løsning er, at den er svær at skalere, fordi der skal en person til for at lære folk at bruge finger-skanneren. Det er til at klare, når man har 1.000 studerende, men bliver for dyrt, hvis man skal have en million brugere til at bruge en løsning," forklarer Jesper Kildegaard Poulsen.

Erfaringen viser dog også, at en stor andel af de studerende, der har oprettet sig, bliver ved med at bruge finger-skanneren – og derfor kigger Nets også på, hvordan man kan gøre det lettere for brugerne at tage løsningen i brug for første gang.

I en anden prototype demonstrerede Nets, hvordan RFID-chips bygget ind i prismærket, gør det muligt at scanne alle varer på 1-2 sekunder uden at tage dem op af kurven. Det sparer utroligt meget tid ved kassen og reducerer besværet for alle parter.

Fjern ubehaget
"Vi ved, at folk reagerer med decideret fysisk ubehag, når de skal betale. Blandt andet derfor kommer vi til at se mange flere løsninger, hvor betalingen er næsten gnidningsløs. Det kommer til at handle om forenklinger," siger Jesper Kildegaard Poulsen og bruger Amazon Go-supermarked som eksempel.

I Amazons supermarked scanner man sin telefon ved indgangen, og så kan man tage de varer, man ønsker uden at stå i kø ved kassen. Butikken holder selv øje med, hvad man har købt og trækker beløbet automatisk. Den nuværende løsning er dog dyr i drift og derfor svær at skalere, vurderer Jesper Kildegaard Poulsen.
 
Jesper Kildegaard Poulsen, der er chef for Nets Innovation Hub, fremviste på Børsens betalingskonference en løsning, hvor varerne ikke behøver blive scannet enkeltvis. En NFC-chip gør, at alle varer i posen bliver registreret på få sekunder, hvilket sparer utroligt meget tid ved kassen.-Foto: Jakob Nielsen

Han forudser, at vi kommer til at se mange nye flows, hvor identifikationen sker på et tidspunkt og betalingen på et helt andet. Det kan fx ske, når vi begynder at bruge biometri – altså iris-skanninger, ansigtskendelse eller fingerskanninger. Den type løsninger tror han rigtigt meget på.

Når det kommer til en anden af tidens trends – stemmestyrede højtalere som Amazons Alexa og Google tilsvarende produkt – bliver tonen langt mere skeptisk: "Vi kan se, at mange af brugerne af højtalerne også har gennemført et køb via stemmestyring. Men de gør det kun én gang. Det er ganske simpelt for bøvlet," fortalte han salens mange bank- og it-folk.

Han understreger, at man ikke kommer til at se Nets selv udvikle løsningerne.

"Vores opgave er ikke at udvikle løsningerne, så de kan gå i produktion. Vores mål er at inspirere andre til at se muligheder, hvor ny teknologi kan skabe nye løsninger," forklarer Jesper Kildegaard Poulsen. Derfor går firmaet også efter at skabe samarbejde med teknologifirmaer, der er kommet ud over beta-stadiet, og som eksempelvis vil integrere Dankortet i deres løsninger.

Betal gennem lyd
Et af de firmaer, der lige nu samarbejder med Nets om en unik løsning er det israelske firma Sonarax, der også arbejder med at skabe friktionsløse købsoplevelser.

Men hvor de andre firmaer arbejder med at identificere forbrugeren, så har Sonarax udviklet en løsning, hvor de erstatter Bluetooth og Wifi med ultralyd, når de skal skabes forbindelse mellem fx en telefon og en betalingsenhed.

Galit Lev-Ran, der er firmaets Vice President for Customer Success hos Sonarax, var med på Børsens konference og demonstrerede blandt andet, hvordan man i samarbejde med Nets har lavet et demonstrationsprojekt, hvor man kan købe varer med Dankort-appen fra en slikautomat ved at sende ultralyd fra mobilen til automaten. Evt. slikmunde må dog væbne sig med tålmodighed, for automaten findes kun i et eksemplar, som står internt hos Nets.

"Det device, som vi altid har på os og som vi passer bedst på, er telefonen, der både har højtalere og mikrofoner. Det samme gælder for næsten alt andet digitalt udstyr. Dermed kan man sende betalingen via ultralyd, der ikke kan høres af det menneskelige øre og ikke bliver generet af baggrundstøj," forklarede hun.

Det er netop den type samarbejde, man gerne ser flere af hos Nets, forklarer Jesper Kildegaard Poulsen.

"Det helt afgørende er at forstå kunderne i den rette kontekst. Betalinger bliver meget nemt en nørdet skrivebordsopgave, og derfor er det vigtigt at komme ud i virkeligheden og teste, hvad der reelt virker."

Hvor bevæger betalingsmarkedet sig hen?
Følg Perspectives by Nets, der giver dig indsigt i fremtidens betalinger.

Denne annonce er produceret 12.04.19 af Børsen Creative i samarbejde med Nets.
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Dansk betting-komet vokser massivt: Både omsætning og indtjening tordner op

Trump benåder og formilder straf til flere bag økonomisk kriminalitet

Københavns bilister får flere parkeringsbøder: Her er top 10 over vejene, der kaster flest bøder af sig

Arbejdernes Landsbank tjente over en halv mia kr i 2019: Forventer dårligere resultat end de sidste fem år i 2020

Arlas omsætning vokser igen - til over 78 mia. kr.: Salget af mærkevarer med høj indtjening stiger 5 pct.

Analysehus: 1,67 mio. containere ramt af corona-krisen

Sydbank: Genmabs januarsalg af Darzalex lidt svagere end ventet