Pres på lejeboliger giver medvind til investeringsejendomme
Det er landets to største byer, der tiltrækker nye indbyggere i en sådan grad, at udbuddet af boliger ikke kan følge med. Foto: PR

Pres på lejeboliger giver medvind til investeringsejendomme

Der er solid bund under investeringsejendomme i København og Aarhus. Lejepriserne ser nemlig ikke ud til at falde foreløbig– dertil er efterspørgslen på lejeboliger i de to byer for stor.

Markedet for investeringsejendomme vil derfor fortsat være et godt sted at være i de næste mange år, konkluderer en rapport fra Nybolig Erhverv. Efterspørgslen på lejeboliger i de to byer, der med tiltagende urbanisering øges, er nemlig markant større end udbuddet, og det lægger en solid bund under lejepriserne.

Selv med den fortsat store byggeaktivitet i de to byer vil det være yderst vanskeligt at imødekomme boligbehovet. I hele hovedstadsområdet er der f.eks. behov for ca. 10.000 nye boliger om året, mens der aktuelt bliver bygget 3000 til 4000 årligt.
"Har man ikke brug for en ultra-likvid investering, men et robust alternativ til aktier og obligationer, er der god ræson i at placere en del af sine midler i ejendomme." - Oliver Peters, investeringsdirektør i Koncenton.Det er med til at gøre udlejningsejendomme til en god forretning, siger Oliver Peters, der er investeringsdirektør i Koncenton, som udbyder ejendomsinvesteringer til private og selskabsinvestorer.

"Alene i København skal der bygges 12 nye boliger hver dag, mens der i Aarhus skal opføres fem til seks boliger om dagen for at følge med efterspørgslen. Selv med den forventede oprustning af byggekraner i de to byer vil det være yderst vanskeligt at imødekomme boligbehovet."

Ubalance gør investering attraktivt
Rapporten fra Nybolig Erhverv konkluderer, at efterspørgslen på lejeboliger i de to byer gennem de seneste 10 år har været større end udbuddet, og det har resulteret i voksende prisniveauer.

Ejendomsmæglerkæden forventer derfor, at en del af ubalancen bliver reduceret som følge af et øget boligbyggeri.

Ikke desto mindre skal der drastiske påvirkninger til, før en egentlig balance opnås.
Det fastslår Erik Andresen, der er direktør og indehaver af Nybolig Erhverv Aarhus. Mægleren forventer således, at stigningerne i boliglejepriserne vil fortsætte de kommende to år, men sandsynligvis med en lidt fladere kurve.

Den fladere kurve har ikke forhindret Sampension i at melde ud, at de vil investere yderligere 7 mia. kr. i ejendomme inden for de næste 5 år, lige som man hos PFA vil skrue gevaldigt op på denne front fra ca. 47 mia. kr. i dag til 60 mia. kr. frem mod 2020.

København og Aarhus drukner i nye indbyggere
Tal fra Danmarks Statistik viser, at Københavns Kommune hver dag vokser med 30 mennesker, og sidste år oplevede man en befolkningsvækst på 11.000 nye indbyggere i hovedstaden. I Aarhus tager man hver dag imod 14 nye indbyggere, og alene i 2016 voksede smilets by med 5045 aarhusianere.

Samtidig viser en ny prognose fra Danmarks Statistik, at urbaniseringen vil accelerere de næste 30 år, hvor det anslås, at Storkøbenhavn sammen med Aarhus, Aalborg og Odense vil få 560.000 nye indbyggere.

Samlet set indikerer det en udvikling, hvor der fortsat vil være pres på lejeboliger i de store byer.


"Boligejendomme stiger og falder i pris over tid, men kigger vi f.eks. tilbage på lejepriserne i København og Aarhus under finanskrisen var disse mere eller mindre upåvirkede." – Oliver Peters, Koncenton


"Den lave rente og stigende boligmangel i København og Aarhus betyder, at indtjeningen fra en velbeliggende ejendom som regel er forholdsvis stabil, da man sjældent oplever tomgang, " siger Erik Andresen fra Nybolig Erhverv Aarhus og fortsætter.

"Lånerenten er ofte væsentligt lavere end lejeindtægterne. På den måde kan den rigtige ejendomsinvestering give et fornuftigt løbende afkast – også selvom ejendommen ikke skulle stige i værdi."

Aktier og obligationer lægger pres på investorerne

Det uvante rentemiljø har ikke alene gjort det billigere at låne penge til f.eks. fast ejendom. Det har også reduceret afkastet på bankindeståender, statsobligationer og realkreditobligationer til et meget lavt niveau. F.eks. giver en dansk statsobligation ifølge Danmarks Statistik i dag en effektiv rente på 0,3 pct.

En reaktion hos investorer herpå har gennem en årrække været at opjustere andelen af aktier i deres porteføljer, hvilket dog samtidig øger eksponeringen mod de rutsjeture, aktiemarkederne til tider byder på.

Det kan, ifølge Oliver Peters, være en risikabel strategi, da vi nu har haft 98 måneder med et såkaldt bull market med stigende aktiepriser - den næstlængste periode siden 2. verdenskrig. Effekten heraf er, at prisen på aktier i dag er tæt på fordoblet i forhold til det gennemsnitlige niveau, hvis man måler på, hvad man betaler pr. indtjeningskrone.

Ejendomme udbalancerer risiko
Vil man nedbringe risikoen i sin portefølje er investering i boligudlejningsejendomme en god mulighed med et fornuftigt forhold mellem afkast og risiko påpeger Oliver Peters.

"Boligejendomme stiger og falder i pris over tid, men kigger vi f.eks. tilbage på lejepriserne i København og Aarhus under finanskrisen var disse mere eller mindre upåvirkede. Det er de stabile, løbende indtægter, som nu trækker et stigende antal investorer mod ejendomme."

Han fortsætter.

"Har man ikke brug for en ultra-likvid investering, men et robust alternativ til aktier og obligationer, er der god ræson i at placere en del af sine midler i ejendomme," siger han.

Koncentons mini-guide til at investere i udlejningsejendomme

- Vælg en ejendomstype, der matcher din risikoprofil
- Undersøg område og lokalplan grundigt inden du vælger beliggenhed
- Udarbejd et komplet budget med udgifter og indtægter
- Indhent flere finansieringstilbud og vælg lånetype ud fra din tidshorisont
- Overvej om du vil investere på egen hånd eller via investeringsforening

Hent en komplet ejendomsguide her

Produceret af Børsens kommercielle redaktion 12.06.17 i samarbejde med Koncenton
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Domstole sætter virksomheder bagerst i køen: "Lige nu er jeg ikke specielt stolt af den tid det tager"

Skat gav frikort til arabiske oliefonde ved en fejl

Formand og næstformand i Sydbank trækker sig efter uenighed

Energiminister: Saudisk olieproduktion tilbage på sporet inden oktober

Topsøe-familien fandt biotekdrøm ved familiemiddag: Nu går den efter milliardnotering i USA

Investeringsøkonom: Det lægger op til mærkbare besparelser i Sydbank

Oliepris falder efter nyt om saudiarabisk produktion om 2-3 uger

USA: Centralbanken pumper milliarder ind i finansielle system