Ørsted IT eksperimenterer med teknologier til fremtidens forretning
Med en Master i it-ledelse fik Thomas Kastrup, Lead Enterprise Innovation & Technology Architect hos Ørsted et nyt perspektiv på, hvordan it skaber værdi sammen med forrentningen. Foto: Torben Åndahl

Ørsted IT eksperimenterer med teknologier til fremtidens forretning

Hos Ørsted er it en central del af virksomhedens digitale udvikling. Oprettelsen af et it-innovationsteam er med til at eksperimentere med de teknologier, som Ørsted skal tjene penge på ikke i morgen, men om fem til ti år.

"Man skal jo ikke skyde i blinde. Men nogle gange skal man turde tænke anderledes for at kunne sætte innovation endnu højere på dagsordenen," fortæller Thomas Kastrup, som til daglig er Lead Enterprise Innovation & Technology Architect i Ørsted's it-afdeling og spiller en central rolle i det team, som i dag understøtter Ørsteds digitale udvikling.

"Da appen kom ud, væltede det pludselig ind med henvendelser, fordi barrieren for brugeren var fjernet" - Thomas Kastrup, Lead Enterprise Innovation & Technology Architect, Ørsted


I 2016 skulle Ørsted gentænke den digitale udvikling og et af tiltagene var initiativet Restart IT, hvor digital innovation var et af de bærende elementer. Det betød også at gøre op med gamle paradigmer og måder at gøre ting på, herunder at medarbejderne fremover skulle bruge tid på at eksperimentere med nye ideer.

Fra drift til eksperimenter
I forlængelse af Restart IT udviklede Thomas sammen med et eksternt team en prototype af en app til at registrere potentielle sikkerhedshændelser på kraftværkerne.

"Vores medarbejdere på kraftværkerne har omfattende udstyr på til personlig beskyttelse, som vanskeliggør brugen af en almindelig bærbar pc. I stedet har vi udviklet en simpel app til mobiltelefonen, så enhver kan indberette noget, der fx. kræver service. Man kan tage et billede, tegne på billedet og indtale en besked eller skrive en besked i stedet for at udfylde en webformular på en computer. Da appen kom ud, væltede det pludselig ind med henvendelser, fordi barrieren for brugeren var fjernet," fortæller han.

Resultaterne viste tydeligt, hvad et agilt projektforløb med en mere fri tilgang og adgang til blandt andet forretning og produktion kunne præstere.

For at understøtte innovation, var der behov for et sted i virksomheden, hvor de vante rammer var ophævet. Derfor oprettede Ørsted IT et Innovation & Technology team, hvor faktiske resultater kunne skabes hurtigt og dermed vise ledelsen potentialet i agile arbejdsmetoder.

Afprøver hurtigt og agilt ideers potentialer
Teamet er løsrevet fra daglig optimering og drift for at kunne tillade sig at have et åbent blik for, hvordan Ørsted kunne drage nytte af nye teknologiske muligheder. Hele ideen med det innovative team er netop hurtigt og agilt at afprøve, om en ide har nok potentiale at arbejde videre med, eller om ideen skal puljes med andre ideer eller helt skrottes.


"Humlen er, at man udfører mange mindre forsøg, hvoraf en eller to bliver den idé, der tjener penge til virksomheden om fem eller ti år" - Thomas Kastrup, Lead Enterprise Innovation & Technology Architect, Ørsted


"Humlen er, at man udfører mange mindre forsøg, hvoraf en eller to bliver den idé, der tjener penge til virksomheden om fem eller ti år. Tankegangen er effektiv men også ret svær at indpasse i traditionelle strukturer og governance, fordi det ikke på forhånd er muligt at forudsige, hvilke af idéerne der efter noget udvikling kan blive til den næste succes," forklarer Thomas Kastrup.

Det gør Innovation & Technology til en strategisk enabler, der skaber ny innovation i forretningen med it.

 
"Det traditionelle governance og compliance er processer, der er meget låst af mange års erfaring. Det er en grundlæggende udfordring for innovation, der netop opstår, når medarbejdere bliver sat mere fri til at beskæftige sig med en lys idé"-Foto: Torben Åndahl

Innovation og Edge Talks
Bevidstheden om innovation har ført til, at Ørsted er begyndt at vidensdele innovationsteamets indsigter med resten af organisationen på en lidt utraditionel måde. Edge Talks er Ørsteds version af de kendte TED-Talks, hvor Thomas Kastrup og hans kollegaer holder én-times-seminarer om for eksempel IoT eller blockchain. Det skal samtidig give de ansatte en idé om, hvor man kan gå hen med sin idé, også selvom den skal skæres til.

"Den viden, vi har, skal jo sættes i spil over for resten af organisationen. Med Edge Talks har vi lånt lidt fra TED-Talks. Vi vælger et emne, som folk kunne få glæde af at få belyst fx blockchain. Vi vurderer, hvad Ørsteds vinkel er, og laver måske en demonstration af et internt projekt. Dermed bliver niveauet løftet, og opstår der så en mulighed eller en idé kan medarbejderne tage fat i os og vi sammen kan udvikle en prototype, så vi hurtigt kan få afklaret om ideen skaber værdi." 

Innovation & Technology teamet udgøres i dag af fire medarbejdere. De har rollen som teknologi-scouts, der overvåger nye megatrends og teknologier og vurderer om det er relevant og samtidig ser på hvordan det påvirker Ørsteds vision og fremtidige forretning.

Læs mere om Master-uddannelsen her

Annoncen er produceret af Børsen Creative 23.12.2019 i samarbejde med IT-Universitetet

AnbefaletForsiden lige nu


"Hvis der kommer afrikansk svinepest i Danmark, vil det få voldsomme konsekvenser for min forretning, indtil vi kommer tilbage til normalen"

"Verdens bedste fodboldrejse" er aflyst af Danske Spil

Kritisk rapport om hvidvaskkontrol på vej

Aktionærerne vedtager opsigtsvækkende forslag: Vil gøre indhug i bugnende pengebjerg hos nordjysk aktieraket

Shipping-bosser: Flere kvinder giver en bedre bundlinje

Wozniacki om planerne efter tilbagetrækning: Klar til samarbejde med virksomheder

Europæisk Huawei-boss efter massiv politisk modvind: "Der er stadig god forretning at gøre i Danmark"

Trump ruller Obamas vandmiljøplan for USA tilbage

En femtedel af verdens befolkning kan have e-valuta i løbet af tre år