Rejse-ekspert advarer: Danske virksomheder er for tillidsfulde
"Hvis du er hjemme, ved du, hvem du skal ringe til, hvis en krise opstår. Hvem tager du fat i, hvis der opstår en kritisk situation under en forretningsrejse, hvor du ikke taler sproget i det pågældende land? spørger Anders Lindgaard. Foto: Jacob Nielsen

Rejse-ekspert advarer: Danske virksomheder er for tillidsfulde

Politisk uro, terrorangreb og naturkatastrofer. Det lyder voldsomt – men er en virkelighed alle danske virksomheder skal forholde sig til, når medarbejdere rejser til udlandet på både korte og længere forretningsrejser.

Især små og mellemstore virksomheder har ikke altid overblik over, hvilke risici man bør tage i betragtning, for at sikre medarbejderne på forretningsrejser, og det kan få både menneskelige og økonomiske konsekvenser. Som virksomhed kan man faktisk blive dømt til at betale erstatning, hvis omsorgspligten for medarbejderen ikke overholdes.

Men ved at arbejde med travel risk management kan man minimere risikoen og begrænse konsekvenserne, hvis krisen skulle opstå på en forretningsrejse eller i forbindelse med en udstationering. Det forklarer Anders Lindgaard, Head of Legal hos Euro-Center, som er specialister i netop travel risk management og alarmcentralservice til rejsende.

"Med travel risk management kan du tage bekymringerne ud af hovedet på den rejsende medarbejder og sikre, at der ikke sker fejl, fordi der står et team af professionelle klar til at hjælpe dig med at få alle praktikaliteterne på plads,"
forklarer Anders Lindgaard.

I en krisesituation er der behov for tryghedsskabende indsatser som f.eks. at arrangere et safe house eller transportere folk sikkert ud af risikozonen, indtil der kan arrangeres transport hjem. 

Skab tryghed i en krisesituation
Travel risk management er betegnelsen for virksomhedens mulighed for at identificere, imødegå og afværge risici for medarbejderne, når de er ude at rejse. Der er altså tale om en klassisk risk management-tilgang, hvor risici først afdækkes, der laves en vurdering af sandsynligheden for at de sker, og der lægges en plan for, hvordan man imødegår dem.

Forskellen ved travel risk management er bare, at det foregår udenfor virksomhedens egne rammer i et helt andet land og dermed udenfor egen komfortzone og ekspertise.

"Hvis du er hjemme, ved du, hvem du skal ringe til, hvis en krise opstår. Du kender nummeret til politiet og du ved, hvordan du skal holde dig orienteret. Det er humlen i travel risk management – for hvem tager du fat i, hvis der opstår en kritisk situation under en forretningsrejse, hvor du ikke taler sproget i det pågældende land eller ved, hvilke myndigheder du skal ringe til?" forklarer Anders Lindgaard.

Overhold omsorgspligten for medarbejderen
Arbejdsgivere har pligt til at beskytte deres medarbejdere – den såkaldte omsorgspligt – der også gælder på udlandsrejser og for alvor kom på dagsordenen, da den norske NGO Flykningehjelpen i 2015 blev dømt til at udbetale erstatning for ikke at have sikret deres medarbejdere tilstrækkeligt. Sagen blev anlagt af den ansatte Steve Dennis, der blev kidnappet og holdt fanget i Kenya, hvor han arbejdede i NGOens flygtningelejr i Dadaab.

 

Arbejdsgivere har pligt til at beskytte deres medarbejdere. Foto: iStock

Det var første gang her i Norden, det for alvor blev synligt, hvad der kan ske, hvis virksomheder misligholder deres omsorgspligt.

Kim Staack Nielsen, chairman og CEO hos Dansk HR, påpeger to mulige forklaringer på det manglende fokus på travel risk management i Danmark: Enten har man simpelthen ikke nok kendskab til området, eller også anses det ikke som vigtigt.

"Vi danskere er jo generelt meget tillidsfulde i vores tilgang til verden. Vi er vant til, at der er et sikkerhedsnet, der griber os. Det har helt sikkert gjort, at det ikke er noget, man for alvor har taget seriøst på virksomhedsplan. Vi er slet ikke lige så kritiske som f.eks. vores naboer i Sverige," siger Kim Staack Nielsen og tilføjer:

"Man skal selvfølgelig ikke tale frygt ind i det at rejse, men det er en usikker verden, vi lever i – derfor er det vigtigt, at virksomhederne har afdækket risici og sikret sig godt nok, så de kan bruge et sikkerhedsnetværk af specialister, der kan sørge for f.eks. at bringe en person ud af risikozonen – og at forsikringen dækker omkostningerne".
 
"Jeg har selv boet to år i Saudi Arabien, hvor jeg var udstationeret for et dansk ingeniørfirma. Dér havde vi nogle særlige forhold, som gjorde, at vi var anderledes forsikret," siger Kim Staack Nielsen, der er chairman og CEO hos Dansk HR.-Foto: PR/Dansk HR


Tjek din almindelige rejseforsikring
Langt fra alle virksomheder har behov for et stort sikkerheds-setup omkring deres rejsende medarbejdere. Vurderingen skal altid afspejle det reelle behov.

Virksomhedens rejseforsikring vil ofte dække en stor del af de almindelige risici, der er på forretningsrejser. Hvis medarbejderen bliver syg og får brug for lægehjælp, dækker forsikringen udgifterne til behandlingen. Men hvad hvis man pludselig står midt i en situation, der er ved at udvikle sig til en borgerkrig eller en naturkatastrofe?

De fleste rejseforsikringer indeholder en evakueringsdækning, hvor omkostningerne er dækket, hvis Udenrigsministeriet bestemmer, at alle danskere skal forlade et bestemt område.

Men her opstår problemet – hvordan får du det organiseret? I den situation, hvor alle skal ud af landet på samme tid, vil det være svært at skaffe fly eller andre transportmuligheder. Derfor vil der ofte være en mellemliggende periode, hvor medarbejderen er nødt til at opholde sig i landet, indtil det bliver muligt at rejse ud.

"I sådanne situationer kan det være tryghedsskabende at kunne ringe til din sikkerhedsekspert, der kan forklare, hvordan du skal forholde dig, mens du er i landet og venter på at komme ud. Måske skal der arrangeres praktiske ting som f.eks. safe housing, der gør, at medarbejderen føler sig tryg i perioden. Alle virksomheder vil gerne beskytte deres medarbejdere, og ofte er de ekstra udgifter til f.eks. at købe flybilletter ud af landet ikke problemet – men pludselig står du i en situation, hvor du ikke kan finde et fly ud af landet og er utryg på dit hotel. Hvad gør du så?" påpeger Anders Lindgaard.


Forbered inden afrejse
Der kan også gøres meget allerede inden medarbejderen rejser ud. Et vigtigt redskab er awareness-træning, hvor medarbejderne undervises i, hvad de kan forvente når de ankommer til destinationen. Er der fx problemer med bestikkelse og korruption, der kan gøre at medarbejderen pludselig havner i en risikabel situation – som også kan have større konsekvenser for virksomheden?

Også ved længerevarende udstationeringer af medarbejdere er travel risk management relevant. Det anslås at det koster op mod en million kroner i rene startudgifter at udstationere en ansat. Det kan altså blive en stor omkostning for virksomheden, hvis den udstationerede – og måske endda hele familien – er nødt til at rejse hjem igen.

"Der kan være både fysiske og psykiske ting, der gør, at medarbejderen vil få svært ved at gennemføre opholdet i udlandet," forklarer Anders Lindgaard. Han har arbejdet med risk management-vurderinger, hvor en ansat med åndedrætsbesvær skulle udstationeres i New Delhi – en af verdens mest forurenede byer. Eller en medarbejder med dårlig ryg, der blev sendt til Syrien i et område med dårlig infrastruktur og hullede veje.

"I de tilfælde laver man en helbredsundersøgelse på forhånd, og så kommer vi med en anbefaling af, hvad man skal være opmærksom på for at sikre medarbejderen bedst muligt i det pågældende land," forklarer Anders Lindgaard.


Maksimal tryghed på alle typer erhvervsrejser med Europæiske ERV
Europæiske ERV er specialister inden for erhvervsrejseforsikring og forsikring af udstationerede medarbejdere.

Ydelserne spænder bredt: Fra skræddersyet rejseforsikring med et globalt medicinsk netværk i ryggen, til travel risk management-services og global sikkerhedsrådgivning via Euro-Center og andre samarbejdspartnere.

Europæiske ERV en del af den tyske forsikringskoncern ERGO. Det betyder, at erhvervsrejsende har et af verdens største netværk med i bagagen, når de vælger Europæiske ERV.

Er din virksomhed dækket af den rigtige rejseforsikring? Læs mere om dine muligheder her.

Annoncen er produceret 19.12.19 af Børsen Creative i samarbejde med Europæiske ERV.

AnbefaletForsiden lige nu


Aktionærerne vedtager opsigtsvækkende forslag: Vil gøre indhug i bugnende pengebjerg hos nordjysk aktieraket

Shipping-bosser: Flere kvinder giver en bedre bundlinje

Wozniacki om planerne efter tilbagetrækning: Klar til samarbejde med virksomheder

Europæisk Huawei-boss efter massiv politisk modvind: "Der er stadig god forretning at gøre i Danmark"

Trump ruller Obamas vandmiljøplan for USA tilbage

En femtedel af verdens befolkning kan have e-valuta i løbet af tre år

Novozymes belønnet for regnskab: Vandt 6 mia. kr. i markedsværdi

Trods lave renter og mistet Danske Bank-aftale ser Topdanmark-chef lyst på fremtiden