Virksomheder får grøn gevinst: Klimavenligt system skruer ned, når strømmen er dyr
Når vindmøllerne ikke snurrer, eller når solen ikke skinner, kan de fossile kraftværker skrue op, så produktionen af el er konstant. Men ny teknologi kan nu være med til at balancere elnettet og gøre elforbruget fleksibelt. Foto: Istock

Virksomheder får grøn gevinst: Klimavenligt system skruer ned, når strømmen er dyr

Fremtiden er elektrisk, og strømmen skal produceres af vedvarende energikilder som vind og sol. Men på trods af teknologiske landvindinger, er det stadig en udfordring at tilpasse forbruget af el med produktionen, der er afhængig af vejret. Et nyt system til virksomheder kan automatisk skrue ned for elforbruget, når produktionen falder. Med fleksibiliteten følger en økonomisk gevinst.

Elforbruget vil stige i fremtiden, og vedvarende energikilder som sol og vind skal dække Danmarks elforbrug 100 pct. Ambitionerne på klimaområdet er høje, og den grønne omstilling er i fuld gang. Rekordsommeren i 2018 førte den største elproduktion fra sol nogensinde med sig, og året blev også det tredjebedste for produktion af vind gennem tiderne, viser tal fra Dansk Energi. Men de fossile brændsler spøger stadig i kulissen, for hvad gør vi, når hverken sol- eller vindtimerne er flest?

I Danmark kommer knap halvdelen af vores el- og fjernvarmeproduktion stadig fra kul og olie. Og selv om der fra politisk side er et stort ønske om at udfase de sorte energikilder og skrue ned for udledningen af CO2, er brændslerne med til at balancere elnettet. For når vindmøllerne ikke snurrer, eller når solen ikke skinner, kan de fossile kraftværker skrue op, så produktionen af el er konstant.

"Produktionsvirksomheder har naturligvis brug for en fuldstændig stabil levering af el, men forbruget hos virksomhederne svinger – eller kan måske flyttes til tidspunkter, hvor elektriciteten er både grønnere og billigere. Det kan vores system hjælpe med," siger Viggo Aavang, salgschef i Energi Danmark.

Men ny teknologi kan nu være med til at balancere elnettet og gøre elforbruget fleksibelt. Konceptet, der kaldes Demand Response, findes blandt andet i Holland, Storbritannien og Frankrig, og nu vil den danske energihandelskoncern Energi Danmark udbrede det til virksomheder herhjemme.

"Produktionsvirksomheder har naturligvis brug for en fuldstændig stabil levering af el, men forbruget hos virksomhederne svinger – eller kan måske flyttes til tidspunkter, hvor elektriciteten er både grønnere og billigere. Det kan vores system hjælpe med, og på den måde kan virksomhederne støtte op om målsætningen om et grønnere Danmark," siger Viggo Aavang, salgschef i Energi Danmark.

Energi Danmark tilbyder løsningen i samarbejde med den britiske virksomhed Kiwi Power, der både leverer software og hardware til Demand Response-løsningen.

 
Viggo Aavang er salgschef i Energi Danmark.

"Teknologien, der er implementeret i et it-system, kan være med til at skabe balance i elnettet. Når vindmøller og solceller ikke leverer strøm, kan vores system gå ind og skrue ned for forbruget hos de af vores store kunder, der er tilmeldt denne løsning. På den måde bliver elforbruget fleksibelt og tilpasser sig produktionen," siger Viggo Aavang,

Rent teknisk får virksomheden en boks sat op, som forbindes med deres eget styresystem, og på den måde kan fleksible enheder aktiveres.

"Vi har brug for smarte løsninger, der kan afhjælpe udfordringerne ved at udfase fossile brændsler. Vi kan endnu ikke lagre strøm fra vedvarende energikilder. Men vi kan styre forbruget, så vi lægger det i de perioder, hvor produktionen er størst og prisen derfor er lavere," tilføjer Viggo Aavang.

 

Betaling for fleksibilitet

En del af de danske virksomheders elforbrug går til ikke-kritiske enheder, som eksempelvis ventilationssystemer, kompressorer eller varmepumper. Med en Demand Response-aftale bliver disse enheder en aktiv del af elnettet, så de kan slukkes eller skrues ned, når der er pres på elforsyningen i Danmark. Og det sker automatisk, garanterer Viggo Aavang.

"Vi kan være balanceansvarlige og stå for det praktiske. Det kræver ikke noget af virksomhederne. De skal ikke have personer ansat, der skal løbe rundt og slukke for maskiner og lys. Gevinsten for virksomhederne er et smartere og mere klimavenligt forbrug, dermed mindre udledning af CO2, og så modtager virksomhederne betaling for at være med i Demand Response-ordningen," siger han.

Virksomheder modtager betaling for at støtte op om systemet, fordi det bidrager til at opretholde hele elsystemet.

"I dag betaler Energinet, der ejes af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, fossile produktionsenheder for at være til rådighed. Denne betaling kan i stedet gå til fleksible el-forbrugere, som stiller sig til rådighed for balancering af el-systemet - og samtidig bidrager til den grønne omstilling," siger Viggo Aavang.

Pilotprojekter tester løsning

Energinet, der ejes af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, er i øjeblikket i gang med en række pilotprojekter for at indsamle viden om konceptet, som virksomheden støtter op om.

Forbrugsfleksibilitet kræver, at store mængder data om elforbruget skal udveksles mellem forskellige parter, og Energinet er derfor i gang med at undersøge, om blockchain-baseret teknologi kan bruges til at kommunikere sikkert mellem systemer og aktører.

Energinet har tidligere kortlagt, at op imod 20 pct. af Danmarks energiforbrug kan blive fleksibelt – og det gælder både for virksomheder og private forbrugere.

Læs mere om, hvordan din virksomhed kan bidrage til den grønne omstilling og samtidig mærke det positivt på bundlinjen.

Annoncen er produceret den 06.01.2020 af Børsen Creative i samarbejde med Energi Danmark.

AnbefaletForsiden lige nu


Steen Bocian: Topmøde i Davos handlede om klima, klima, klima og Trump

Nyt it-system skaber lønkaos for 24.000 ansatte i forsvaret: "Det er et kæmpe problem"

Udforsk de bedste vandhuller i Sydamerikas fodboldglade by

Medie: Saudiarabisk fond kan være på vej til at købe fodboldklub i Premier League

Medie: Efter brexit vil verdens største banker have 34,5 mia. kr i rabat – om året

Mænd, sved og tårer: Nyhedschefens dagbog fra digtialt detox-retreat i Jordans ørken

Overlæge maner til virusro: Ingen smittespredning i andre lande

Hongkong aflyser nytårsfejringer under alvorligt virusudbrud: Det er en nødsituation