Supersportsvogn og fjernstyrede biler: I DIS er nørde-projekter en uundværlig vækstmotor
Dansk IngeniørService A/S vandt i 2019 prisen som Danmarks 'Best Managed Company', der faciliteres af Deloitte.

Supersportsvogn og fjernstyrede biler: I DIS er nørde-projekter en uundværlig vækstmotor

Direktør Michael Gadeberg har investeret massivt i gode sociale rammer for at motivere medarbejderne, og den investering kommer tifold tilbage, fortæller han.

På et værksted i Skanderborg mødes en gruppe ansatte i ingeniørvirksomheden Dansk IngeniørService A/S (DIS) efter arbejdstid og i weekenderne. De skruer og drejer på et sideprojekt, de har arbejdet på i mere end to år.

"Vores ambition er at bygge verdens hurtigste supersportsvogn," siger direktør i DIS, Michael Gadeberg, der er en af idémagerne bag projektet.

Formålet er, at medarbejderne bruger deres fagligheder til at skabe noget sammen, som de synes er fedt.

"Vi støtter vores medarbejdere i at være optaget af de projekter, vi kaster os over, også selvom det kun er for sjov," siger Michael Gadeberg og fortsætter:

"Og netop fordi, det er hobby-projekter, har vi været nødt til at rydde op i vores processer for at optimere vores tidsforbrug. Det har bl.a. betydet, at vi arbejder mere effektivt og samtidig leverer en højere service. På den måde er hobbyprojekterne en investering, vi får mange gange igen i vores daglige virke til fordel for specielt vores kunder."

Og der er mange af disse 'weekend-nørde-klubber', som de kaldes. Nogle mødes for at nørkle med elektronik, de har med hjemmefra; en gammel brødrister eller en håndmikser, der ikke duer. De hjælpes ad med at reparere dem og har nogle hyggelige timer sammen. Andre mødes på p-pladsen med radiostyrede biler til eftermiddagsræs.

"Det er sådan noget, man ikke lige nørder med hjemme på villavejen som 55-årig familiefar, men herude er det ok. Her mødes man med ligesindede i et fællesskab, hvor vi værner om hinanden og hinandens forskelligheder," siger Michael Gadeberg.

DIS er nemlig mere end bare en arbejdsplads.

"For nogle er det ligefrem en livsstil," siger han.

DIS vandt i 2019 prisen som Danmarks 'Best Managed Company', der faciliteres af Deloitte. Konkurrencen er sat i verden for at hylde Danmarks stærkeste privatejede virksomheder, der vurderes på parametre såsom strategi, ledelse, kultur og økonomisk præstation.

 
Michael Gadeberg er direktør i DIS.

Ole Opfinder er virksomhedsejer

For Michael Gadeberg selv er supersportsvognen en gammel drengedrøm, der føres ud i livet. Han er tosset med de firehjulede og har kigget efter biler, lige siden han lærte at dreje hovedet, som han udtrykker det.

Dengang var han også kendt som en lille Ole Opfinder, som altid rodede med teknik. Derfor læste han til maskiningeniør og fik arbejde i en ingeniørvirksomhed. Om aftenen og i weekenden løste han forskellige tekniske opgaver for andre virksomheder, og det viste sig at være sjovere end den specialistrolle, han var ansat i. Derfor sagde han op for at starte egen virksomhed.

"Jeg ville starte en rådgivende maskiningeniørvirksomhed, for dem var der ingen af i Danmark. Jeg lavede ikke nogen forretningsplan eller større analyser, jeg spurgte bare mig selv: Kunne det her være sjovt og spændende?" siger Michael Gadeberg.

I dag – 20 år senere – er han direktør for en virksomhed med mere end 500 ansatte, der er til stede på 17 forskellige lokationer rundt om i verden.

Medarbejderne driver væksten

Fagligheden blandt de ansatte er uden tvivl DIS' primære vækstmotor, mener direktøren. Det er dem, som kan og skal realisere visionen om at være industriens foretrukne samarbejdspartner.

"Vi skal løse opgaverne så godt, at kunderne også vælger os til den næste opgave. Det kræver en høj faglighed og motivation blandt vores medarbejdere," fortæller Michael Gadeberg.

Også derfor er 'weekend-nørde-klubberne' vigtige.

"Her lærer de hinanden at kende på en helt anden måde, og vi kan se, at det nedbryder barriererne ved at spørge hinanden om hjælp i det daglige arbejde. Især når man finder ud af, hvad den enkelte kollega er særligt dygtig til."

DIS er langt fra den eneste SMV, der bruger medarbejderudvikling som en løftestang for vækst. I konsulenthuset Deloittes globale Industry 4.0-analyse blandt 2.550 CEO'er i mellemstore virksomheder svarer 43 procent, at de investerer i medarbejderudvikling, og 41 procent udvikler særlige strategier for at fastholde de dygtigste ansatte.

Det er der god grund til, mener Peter Mølkjær, der er partner i Deloitte:

"Det er vigtigere end nogensinde at have et 'purpose' for at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. De skal opleve, at deres passion udleves hver dag. Arbejdsgivere skal tilbyde et fællesskab, tage samfundsansvar og give mulighed for selvrealisering. Grænserne mellem arbejde og fritid flyder med andre ord sammen, så virksomhedslederens opgave er at skabe den rette balance og tilbyde medarbejderudvikling i bred forstand – belønningen er glade kunder og langtidsholdbar vækst."

Udviklingsfolk som ingeniører skal blive ved med at udvikle det, de er rigtigt gode til, og være mindre bekymrede for, hvad der teknisk kan lade sig gøre, mener Michael Gadeberg. Han er overbevist om, at DIS-ingeniørerne lykkes med at bygge verdens hurtigste supersportsvogn, ligesom Tesla-drengene lykkedes med at bygge en elektrisk bil, som han siger.

"Der er rigtigt mange, der er megastolte over at være i en virksomhed, hvor man kan være med til at udvikle sådan en supersportsvogn," siger Michael Gadeberg.

"Tænk, hvis vi en dag har en tysk bilproducent i røret, som spørger os, hvordan dælen vi udviklede den bil, der slog dem alle sammen på racerbanen. Det bliver da ikke større."

Hvis du var statsminister for en dag, hvad ville du så ændre for at skabe optimale forhold for din virksomhed?
"Jeg interesserer mig ikke for politik, og jeg orienterer mig heller ikke politisk. Men hvis jeg skulle sætte ind et sted, hvor det virkelig ville gavne min virksomhed, så skulle det være at lette globale samarbejder, f.eks. hvad angår skatteregler og compliance. En harmonisering af spillereglerne på tværs af landegrænser vil gøre det lettere for os at ekspandere yderligere på den globale scene," siger Michael Gadeberg.

Vil du vide mere? Download Deloittes Industri 4.0-undersøgelse her.

Annoncen er produceret af Deloitte den 12.12.2019 i samarbejde med Børsen Creative.

AnbefaletForsiden lige nu


"Hvis der kommer afrikansk svinepest i Danmark, vil det få voldsomme konsekvenser for min forretning, indtil vi kommer tilbage til normalen"

"Verdens bedste fodboldrejse" er aflyst af Danske Spil

Glem Tesla, Ford og Volkswagen - her er elbilrevolutionens vinder

Kritisk rapport om hvidvaskkontrol på vej

Aktionærerne vedtager opsigtsvækkende forslag: Vil gøre indhug i bugnende pengebjerg hos nordjysk aktieraket

Shipping-bosser: Flere kvinder giver en bedre bundlinje

Wozniacki om planerne efter tilbagetrækning: Klar til samarbejde med virksomheder

Europæisk Huawei-boss efter massiv politisk modvind: "Der er stadig god forretning at gøre i Danmark"

Trump ruller Obamas vandmiljøplan for USA tilbage