Energinet vil sende mere strøm gennem nettet
Fotograf: Maria Tuxen Hedegaard, Energinet

Energinet vil sende mere strøm gennem nettet

Ny digital enhed sætter turbo på digitaliseringen i Energinet. Det øger organisationens innovationsevne og sikrer fremdriften af den grønne omstilling ved at udnytte kapaciteten af de danske elkabler bedre.

Energinet har formået at organisere sig ud af en markant udfordring. Virksomheden baner vejen for den grønne omstilling og imødekommer øget efterspørgsel på el på en måde, der kan tjene som inspirationskilde for dansk erhvervsliv.

Det danske energisystem er under hastig forandring som følge af den grønne omstilling. For mens elproduktionen i stigende grad svinger efter vind og vejr, bliver det vanskeligere at matche udbud med efterspørgsel. Når samfundet sideløbende efterspørger mere el til blandt andet flere elbiler, Internet of Things og større serverparker, står Energinet med en udfordring, der er til at tage og føle på.

Adm. direktør i Energinet, Thomas Egebo, forklarer, at virksomheden har oprettet en ny digital enhed med en digital direktør for bordenden, som i tæt samarbejde med direktionen sætter turbo på digitaliseringen og accelererer den grønne omstilling.

"Vi står med nogle udfordringer, som kræver realiserbare løsninger, vi kan sætte i søen med det samme. Vores nye organisationsmodel har skabt rammerne for netop det, så vi også fremover kan være garant for effektiv forsyningssikkerhed," siger Thomas Egebo.

Tamburinmodellen

Modsat mange andre virksomheder, der opretter eksterne innovationshubs på en separat adresse, er Energinets innovationsenhed en integreret del af forretningen. Og forretningen er da også involveret i såvel ideudviklingen som finansieringen af projekterne, hvilket sikrer, at budgetterne ikke skrider, og at enhedens løsninger er eftertragtede, realiserbare og tilpas jordnære.

"Vi kalder det tamburinmodellen, hvor bjælderne repræsenterer vores otte forretningsenheder. Den digitale enhed slår rytmen an, og løsningerne spreder sig til hele organisationen herfra," forklarer Thomas Egebo.

"Nye teknologier og øget digitalisering kan maksimere de nuværende kablers præstationsevne inden for en kortere tidshorisont og med færre omkostninger".
- Thomas Egebo

I enheden arbejdes der blandt andet på at sikre en bedre balance i elnettet, øge kablernes ydeevne og optimere drift og vedligehold af Energinets anlæg. For at lykkes med det opererer teamet blandt andet med avancerede datamodeller og algoritmer, fjernstyrede droner og digitale måleenheder på ledninger og kabler.

"Vi ønsker at øge hastigheden fra ide til virkelighed samt fremme en større smidighed og eksperimenterende kultur i organisationen. Indtil videre ser vi gode resultater af den nye organisering, og vi formår at udvikle de rette løsninger," slår Thomas Egebo fast.
 

Hensigtsmæssig optimering

Partner i Deloitte Morten Sylvest er ekspert i organisationsdesign, og med sit team af konsulenter har han hjulpet Energinet med at udvikle den nye organisationsmodel og skabe den datastruktur, der er afgørende for at kunne dele viden på tværs af virksomheden. Morten Sylvest vurderer, at Energinets tilgang kan optimere ydelsen af de danske kabler på en hensigtsmæssig måde.

"Udbygning af elnettet er både dyrt og tidskrævende. Ved at kigge i retning af nye teknologier og øget digitalisering kan Energinet maksimere de nuværende kablers præstationsevne inden for en kortere tidshorisont og med færre omkostninger," siger han.

Morten Sylvest pointerer, at organisationsmodellen er designet til at minimere friktionen i resten af virksomheden, da repræsentanter for de enkelte forretningsenheder er dybt involveret i den digitale enheds proces og virke.

"Det er en åben innovationsmodel, der er integreret i forretningen. Via agil udvikling og etableringen af et 'open door lab', hvor forskellige kompetencer sættes sammen om at løse en udfordring, skaber Energinet et arnested for realiserbare ideer og løsninger, ligesom de får et kompetencecenter, som forretningen kan trække på. Det er der et enormt potentiale i," siger han.

Læs mere om de nyeste human capital trends her.

Annoncen er produceret af Deloitte den 12.06.2019 i samarbejde med Børsen Creative
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Dansk sexlegetøj storsælger i Kina på singles day - en måneds omsætning på en enkelt dag

Advarselssignal: Kæmpe kursmæk til amerikanske børsbabyer

Trods måneders tovtrækkeri træder seniorpension i kraft fra nytår

Driftsdirektør forlader Mærsk med øjeblikkelig virkning

Alibaba slog rekorden - solgte for 257 mia. kr. på Singles' Day

EU-investeringsbank og Vækstfonden i milliardaftale: Vil sende mindre og mellemstore virksomheder ud i verden

Aktiespillets vinderaktie: 567 pct gevinst på en uge