Myten aflives:  Teknologi fører ikke til ledighed

Myten aflives: Teknologi fører ikke til ledighed

Ny analyse fra Small Great Nation-initiativet viser, at teknologifremskridt ikke medfører høj ledighed. Ser vi frem mod arbejdsmarkedet anno 2040, har teknologien ikke erstattet vores relevans – men vi er blevet videreuddannet og har fået nyt job i servicesektoren.

Robotterne kommer og tager vores jobs og skaber arbejdsløshed i Danmark såvel som udlandet. Sådan lyder overskrifterne ofte. Men flere analyser viser nu, at den øgede produktivitet og værdiskabelse, som teknologien bringer, ikke nødvendigvis betyder, at vi er færdige på arbejdsmarkedet. Tværtimod bliver vi omskolet eller finder beskæftigelse i andre brancher.

"Selvfølgelig bliver man bekymret, hvis man mister sit arbejde, fordi der introduceres ny teknologi. Og nogle afskedigede lider da også et tab på kort sigt. Men på lidt længere sigt er ny teknologi ikke lig med flere ledige," siger Peter Mogensen, direktør i Kraka, som står bag Small Great Nation i samarbejde med Deloitte.

Det teknologiske niveau i Danmark har været jævnt stigende siden 1980. I samme periode er arbejdsløsheden faldet markant. Det tyder altså ikke på, at den teknologiske udvikling medfører øget langvarig arbejds-løshed. Selvom teknologiudviklingen mindsker antallet af jobs i nogle sektorer, formår de berørte – historisk set - at finde anden beskæftigelse, ofte inden for serviceerhverv.

"Selvfølgelig bliver man bekymret, hvis man mister sit arbejde, fordi der introduceres ny teknologi." - Peter Mogensen, Direktør i Kraka

Det viser den seneste rapport fra Small Great Nation-initiativet. Rapporten 'De højthængende frugter' undersøger, hvordan det danske arbejdsmarked ser ud i 2040, herunder hvilken betydning den teknolog-iske udvikling har og hvilke erhverv, der er i nedgang eller fremgang som følge heraf.

Markant stigning i teknologiniveau

Teknologiforbedringer kan empirisk måles ved begrebet totalfaktorproduktivitet (TFP), som er forholdet mellem den værdi, som skabes i et land, og de ressourcer, landet anvender (arbejdskraft, uddannelse, kapital og jord). TFP opfanger alle de uobserverede forhold, som påvirker værdiskabelsen og er dermed et bredt mål for teknologiniveauet.

Danmark har haft et markant stigende teknologiniveau målt ved TFP siden 1980. Kun i årene omkring finanskrisen var der et mindre fald i TFP. Ledigheden er faldet fra 8-10 pct. i 1980'erne og starten af 1990'erne til omkring 4 pct. de seneste 10 år. På trods af forbedret teknologi har vi altså oplevet en faldende ledighed i Danmark i en periode med store teknologiske fremskridt i form af bl.a. computere, internet og automatisering.

 

Hos Dansk Metal ser man positivt på den teknologiske udvikling:

"I Dansk Metal har vi altid været tilhængere af ny teknologi. Det er en forudsætning for at opretholde den høje produktivitet og dermed vores konkurrencekraft, der har kendetegnet dansk produktion i rigtig mange år," siger forbundsformand Claus Jensen.

"Uden det teknologiske løft ville produktiviteten sakke bagud, og det ville betyde massive tab af arbejdspladser i industrien til vores medlemmer. Vi frygter derfor ikke ny teknologi, men vi frygter gammel teknologi."

Vi skal have alle med

Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte, mener, at vi har et ansvar for at få alle med ombord i udviklingen:

"Omstillingen på arbejdsmarkedet frem mod 2040 kræver et stort fokus på omskoling og efteruddannelse, så vi ikke taber de arbejdsdygtige i farten. Vi skal hjælpe de ramte personer videre og accelerere deres videreuddannelse."

"Teknologi er en forudsætning for at opretholde den høje produktivitet og dermed vores konkurrencekraft, der har kendetegnet dansk produktion i rigtig mange år." - Claus Jensen
Forbundsformand, Dansk Metal

Analyser fra Disruptionrådet og Small Great Nation viser, at ny teknologi gør os mere effektive og velstående, og Danmark får bedre mulighed for at løse forskellige samfundsudfordringer på den lange bane.

"Hvis Danmark fortsat skal score højt på rangeringer for konkurrencekraft, innovation og en effektiv offentlig sektor, er vi nødt til at omfavne den teknologiske udvikling og fokusere på mulighederne fremfor begrænsningerne," siger Anders Dons.

Hent analysen 'De højthængende frugter' og følg med i Small Great Nation events og podcasts på: sgnation.dk

Produceret af Deloitte 25.02.19 i samarbejde med Børsen Creative Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Løber vi aldrig tør for energi? Altså aldrig, aldrig?

Pape ærgrer sig over melding fra Ellemann: "Det er jo den endeliggyldige kapitulation til det socialdemokratiske velfærdssamfund"

Niels Thygesen tror ikke på krisesnak: Alting peger mod højere vækst i Europa næste år

Efter afdækning: Aarhusianske webshopejere fortsætter med falske anmeldelser, stjålne videoer og høje førpriser

Boligejere kan minimere risikoen med overset trick - men få kender til det

Ugen der kommer: Demant med status efter stort hackerangreb

Efterårets farver forfører i Upstate New York

Ellemann afviser kritik af uklar formandstale

Til middag hos Karen Blixen