Blockchain kan udløse milliardgevinst i Danmark

Blockchain kan udløse milliardgevinst i Danmark

Der kan frigives knap 17 milliarder kroner ved at implementere blockchainteknologien i Danmark. Det viser estimat fra Deloitte. Også internationalt er den potentielle værdiskabelse enorm, understreger stifteren af Tradeshift.

Det er sjældent, at en ny teknologi formår at få så stor indflydelse, at det er svært at forestille sig livet uden. Internettet er en af den slags landvindinger - smartphonen en anden. Og i de senere år er blockchain-teknologien spået til at blive endnu en. I såvel det offentlige som i den private sektor og i samspillet mellem de to, bliver teknologiens potentiale flittigt omtalt i medier verden over.

Deloitte har som de første estimeret de konkrete økonomiske gevinster for Danmark ved at introducere blockchain i stor skala i Danmark. Beregningerne peger på, at værdien af de allerede kendte transformative potentialer løber op i knap 17 mia. kroner.

Heraf vil gevinsterne på erhvervs- og skatteområdet udgøre cirka syv mia. kr., mens der er cirka 9,5 mia. kr. at hente i de øvrige områder i den offentlige sektor. Hertil vurderes det, at 14.000 mennesker kan løsrives fra administrative byrder for i stedet at kaste sig over mere værdiskabende opgaver.

"Danmark har historisk været enestående til at digitalisere den offentlige sektor. Se bare på NemID, NemHandel, kildeskat og digital post. Hvorfor skulle vi ikke kunne fortsætte takterne? Blockchain-teknologien kan transformere den offentlige sektor på samme måde som den tidligere bølge af digitalisering, men om muligt få endnu større betydning," siger Rasmus Winther Mølbjerg, director i Deloitte Digital og en af personerne bag Deloittes beregninger.

Nøgle til at nedbringe udeståender
Gert Sylvest er medstifter og teknisk direktør i Tradeshift, som står bag verdens største digitale handelsplatform. Han oplever et tilsvarende stort internationalt potentiale og peger på, at blockchain-teknologien kan være en gamechanger i forhold til at omsætte udeståender til likviditet.

 

"Globalt er der på ethvert givent tidspunkt 9 billioner dollars i udeståender, og over 80 procent er ikke dækket af finansiering fra eksempelvis banker eller via factoring. De udeståender medfører store omkostninger, og kan en blockchainløsning sænke blot en delmængde af dem, er de potentielle gevinster enorme," siger Gert Sylvest.

Han vurderer, at blockchainteknologien kan forbinde virksomheder i netværk, hvor det er muligt at få indblik i blandt andet transaktionshistorikker i realtid. Derved åbnes der i højere grad op for, at flere tredjeparter finder det attraktivt at finansiere udeståender og derved frigøre likviditet.

"Blockchainteknologien muliggør et højt transparensniveau, som gør det nemmere, hurtigere og billigere for investorer at vurdere risikoen af at finansiere et givent udestående. Det skaber grundlaget for, at disse udeståender frigøres som likviditet," siger han.

"Der er behov for en politisk-administrativ beslutning om en tværgående blockchain-indsats for at danne grobund for den største værdiskabelse."
Rasmus Winther Mølbjerg
Director i Deloitte Digital

Der er dog visse barrierer ved at udbrede en sådan blockchainløsning i stor skala såsom at højne den generelle digitale modenhed og bygge solide forbindelser til de traditionelle finansielle systemer.

Danmark som frontløber
Da blockchain er en netværksteknologi, der tillader flere parter at registrere og tilgå data i realtid uden at kunne kopiere, ændre eller manipulere den, kan der ifølge Deloittes beregning opnås betydelige gevinster i Danmark i forbindelse med vedligeholdelsen af især det store antal offentlige registre.

Det gælder blandt andet identitets- og adresseregistre, ejerskabsregistre, bygningsregistre, sundhedsregistre, uddannelsesregistre, tilsynsregistre, tilladelses- og attestregistre, registre på dagpengeområdet og økonomistyringsregistre.

"Det er vigtigt, at der sættes ind på områder, hvor aktørerne har en gensidig interesse i at vedligeholde data," siger Rasmus Winther Mølbjerg og fortsætter:

"Ligeledes er det afgørende, at vi igangsætter pilotprojekter for at opbygge den fornødne erfaring. Brugen af blockchain skal ske i etaper, men der er behov for en politisk-administrativ beslutning om en tværgående blockchain-indsats for at danne grobund for den største værdiskabelse."

Vil du have mere indsigt i digital transformation? Deltag i den førende digitale konference i Norden: digitalagenda.dk

Produceret af Deloitte 15.01.19 i samarbejde med Børsen Creative Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Andelsboligkøbere går glip af rentefesten: Sådan sikrer du dig på det usikre marked

Erdogan advarer EU om Isis-fremstød i Libyen før fredsproces

Boeing opdager ny fejl i ulykkesfly

Fransk it-gigant bliver hovedsponsor af e-sportsvirksomhed: Det øger interesse, rekruttering og eksponering

"Hov, han har jo for korte bukser på"

Libyske havne blokeret af oprørsleder - mere end halvdelen af olieeksporten er væk

Weinsteins skæbne i voldtægtssag afgøres af fem kvinder og syv mænd