Ingemann skaber forretning, der løfter verdensmålene
Danske Ingemann står bag software, der ud fra jord-, plante- og klimaforhold optimerer afkast fra afgrøder som kakao hos centralamerikanske bønder. CEO og ejer Niels Møller ses øverst til højre. Foto: Ingemann

Ingemann skaber forretning, der løfter verdensmålene

Danske Ingemann står bag software, der ud fra jord-, plante- og klimaforhold optimerer afgrøders afkast og afbøder klimaforandringer hos centralamerikanske bønder.

Det startede som et lille honningeventyr i Nicaragua i 2007. Den danske fødevarevirksomhed Ingemann tog med Danida ud for at udvikle infrastruktur til honningeksport og øge indtjeningen for biavlere. Det lykkedes, både for honningen og siden med kakaoproduktion. I dag hjælper man 1500 bønder og biavlere med markedsadgang og har aftagelsespligt på op mod en million kakaotræer.

"Trods fremgang står bønderne over for store udfordringer. Nicaragua er ramt af klimaforandringerne. Det presser kaffen op af bjergsiderne, og udbyttet falder. Kakao derimod kan tåle højere temperaturer, og honningen er fleksibel, da bistader kan flyttes efter blomsterne," siger Niels Møller, CEO og ejer af virksomheden Ingemann med i alt 90 medarbejdere.

Høstlån giver verden mere føde

Ud fra Ingemanns viden om lokalt landbrug opstod en forretningsidé, der tager et nyt skridt i kampen mod klimaet. Soluciones Climática – en software, der ud fra klima-, plante- og jordbundsdata kan give 'early warnings', teknisk hjælp og råd til bønderne om at udvælge den optimale af 32 afgrøder og tre former for kvægavl.

"Vi kombinerer desuden meteorologernes algoritmer med data fra vejrstationer og lokale mikroobservationer. Bønderne får så en e-mail eller sms, der fortæller, hvad de bør gøre for at optimere høsten under det givne klima," siger Niels Møller.

Samtidig har Ingemann på samme data-platform udviklet kredit-værktøjet Agroclimatica, som kan give banker og udbydere af mikrofinansiering en bedre vurdering af bondens høstudbytte.
 


"Det kan øge verdens fødevareproduktion, fordi flere bønder kan få høstlån," siger Niels Møller.

Målet er, at 2000 bønder, der bruger early warning-systemet, på to år bliver til 10.000 i Nicaragua, Honduras og Guatamala. Næste skridt er Latinamerika og måske alle udviklingslande. For når Ingemann løfter dataindsamling op til at forbedre høstudbytter og forudse risiko ikke bare for bønder men også for banker, så svarer det på et globalt behov for flere fødevarer gennem banklån til verdens småbønder.

Ingemann er blot ét eksempel på en virksomhed, der er med i det nye globale kapløb om at levere løsninger, som understøtter FN's Verdensmål og giver svar på klodens udfordringer. For første gang har verden formuleret de vigtigste sociale, miljømæssige og økonomiske barrierer for vækst og fremgang i de 17 såkaldte Sustainable Development Goals.

"Besøg Verdensmålene, det giver retning og er sund fornuft for enhver forretningsmand"
Niels Ingemann Møller, Ejer og adm. direktør, Ingemann

Nu er der brug for virksomheder, der kan se udfordringerne som løftestang for innovation og forretningsudvikling og vil række ud efter et marked på hundreder af milliarder. Her har Danmark store potentialer inden for bl.a. energi, vand, byudvikling, uddannelse, sundhed og velfærd. Men det er svært at koge store udfordringer for planeten ned til forretningsidéer og konkrete strategier.

Verdensmål som ramme for vækst

Derfor gik UNDP støttet af Industriens Fond og med Deloitte som implementeringspartner for et år siden i luften med SDG Accelerator for SMV'er – et projekt, der hjælper 30 danske virksomheder, herunder Ingemann, med at skabe profitable produkter og løsninger, der bidrager til Verdensmålene. Projektet kører i Danmark i 2018-2019 med sigte på udrulning i andre lande.

"I forretningsudvikling ser man altid efter trends. Verdensmålene giver god mening som ramme for vækst. Målene fandtes ikke, da vi begyndte, men de indkapsler, hvordan vi arbejder," siger Niels Møller, der mener Ingemann understøtter målene om øget fødevareproduktion og mindre fattigdom.

Han mener SDG Accelerator for SMV'er har været en uvurderlig støtte.

"Vi har fået netværk og kontakter. UNDP har peget os i retning af projekter i andre lande og den rette dør at gå ind af, og Deloitte har rådgivet om software- og strategiudvikling".

Rådet til andre virksomheder, der ser efter pejlepunkter til strategiudvikling er:

"Besøg Verdensmålene, det giver retning og er sund fornuft for enhver forretningsmand. Der er både potentiale for marked og masser af villige investorer. For en klimatrussel er også en klimamulighed," siger Niels Møller.

Læs hvordan din virksomhed kan komme med i SDG Accelerator:
SDG-ACCELERATOR.ORG
SDG.DELOITTE.DK

Annoncen er produceret den 4.12.2018 af Deloitte i samarbejde med Børsen Creative
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Ekspert om udbyttesag: "Sanjay Shah har bygget en kæmpe kulisse"

DI træder ind i bestyrelsen for Copenhagen Fintech - "Vi vil også være en del af det"

George Soros køber aktiepost i skandaleramt schweizisk kapitalforvalter

Schäuble: "Euroskeptiske kræfter bliver stærkere"

Pensionsselskaber: Kunderne skal betale regningen for rød bloks finansskat

Aktieluk i Europa: Supermarkedskæde fejrede større sikkerhed med kurshop

Boris Johnson er favorit til at erstatte Theresa May - her er kandidaterne i konservativt lederopgør

Analyse: Trump trækker valutavåbnet for at skræmme kineserne