Sådan kan et sabbatår blive en vigtig karriere-investering

Sådan kan et sabbatår blive en vigtig karriere-investering

Flere og flere unge tager et sabbatår for at samle tankerne. Imens står mange bekymrede forældre på sidelinjen og krydser fingre for, at deres unge menneske kommer tilbage på sporet. Men bruger man tiden på den rigtige måde, kan et sabbatår potentielt være den bedste fremtidsinvestering, man kan gøre sig.

Der er flere end nogensinde, der vælger et par år væk fra skolebænken.
Ifølge Danmarks Statistik tog 85 pct. af de nyudklækkede studenter et sabbatår i 2018. Cirka halvdelen af studenterne vælger sågar at tage to.

Men måske giver det god mening, for der er som bekendt uanede muligheder og mange valg, de unge står overfor, når gymnasietiden slutter og huen er kommet på. Det er nemt at blive i tvivl, og samtidig er der større pres på end tidligere i forhold til at stå parat til arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt.

Spørgsmålet er så, hvor "den store afklaring" skal komme fra - for den kommer ikke af sig selv, bare fordi man holder pause. Og måske sidder man som forældre og er bekymret for, om den unge nu ryger ud af uddannelsesflowet, eller er lidt urolig ved, at de vælger at tage på en lang dannelsesrejse helt på egen hånd.

For nu 24-årige Sara Wind var det en svær tid efter gymnasiet med store beslutninger. Men hun fandt en mellemvej, som i dag har vist sig at være den bedste investering i sin fremtid, hun har gjort sig.
 
Kombination af rejse og selvudvikling gav pote

"Først havde jeg tænkt at jeg selv skulle ud at rejse alene. Det var mine forældre ikke så glade for. Jeg turde heller ikke rigtigt selv, for jeg vidste ikke, hvad jeg ville, eller hvor jeg ville hen," fortæller Sara, der i dag læser dansk og retorik på Københavns Universitet.

Men der dukkede en mulighed op, som Saras forældre også bakkede op om. Hun besluttede at tage på højskoleophold i udlandet med Dansk Studie Center.

Frem for en rejse ud på egen hånd, fik hun her en nøje planlagt tur, hvor der var undervisning i personlig udvikling, store oplevelser og et tæt fællesskab. Det kunne hendes forældre også bedre forholde sig til – for på den måde var rammerne for rejsen lagt på forhånd, og der var tryghed omkring hele forløbet. Og der var fokus på den fremadrettede udvikling og fremtiden.

"Det var vigtigt for os, at der var styr på tingene, og hvor vi havde en fornemmelse af som forældre, at der var nogen, der kendte til destinationerne, og nogen der havde sat rammer for det hele. Nogen som havde kendskab til, hvordan de unge mennesker kunne reagere, og hvad der var vigtigt i forhold til det her fællesskab, som de skulle være en del af i flere måneder. Så det ikke var en backpacker-rejse, hvor man bare tog ud i den store verden uden reelle planer," siger Allan Wind, der er Saras far.
 
Tag dit sabbatår seriøst

På tre måneder besøgte Sara sammen med 35 andre unge både Vietnam, Australien og New Zealand. Ved siden af eventyret lærte de en masse nyt om sig selv og hinanden gennem den tilrettelagte undervisning.

"Når man bor i Danmark, er der rigtig mange valg, man skal tage i forhold til uddannelse og karriere, så jeg tror, man har brug for nogle nye input udefra. Jeg har selv boet i den samme by hele mit liv og haft de samme venner siden børnehaven. Jeg havde brug for at møde nogen udefra, som kunne give mig nye perspektiver," fortæller Sara Wind.

Kombinationen af rejse og undervisning gjorde, at Sara følte, at hun tog sit sabbatår seriøst.

"I undervisningen fik vi nogle helt konkrete redskaber, som jeg stadig bruger meget i dag. Jeg har altid været god til at sætte mig forskellige mål i forhold til min uddannelse, mine relationer og oplevelser, men jeg har også altid manglet nogle værktøjer til at opnå de mål," fortæller Sara og uddyber:

"Vi lærte blandt andet om de forskellige personlighedstyper og fik vi en liste med syv punkter, der er vigtige at tænke over, når man laver velformulerede mål, man gerne vil opnå. Hver gang jeg gerne vil prøve opnå noget nyt, kører jeg lige listen igennem, så jeg er helt sikker på, hvad jeg vil opnå, og hvordan jeg gør det."
 
Tydelig forskel før og efter

Da Sara kom hjem, var det tydeligt for hende, at hun ikke kun var blevet sporet langt bedre ind på, hvilken karrierevej hun ville gå, men også at hun havde forandret sig som menneske.

"Alene det at rejse med 35 andre mennesker var meget grænseoverskridende for mig i begyndelsen. Men jeg vil nærmest sige, at jeg er gået fra at være introvert til at være ekstrovert i løbet af de tre måneder. Jeg fik mulighed for totalt at genopfinde mig selv i nogle helt nye rammer," fortæller Sara.

Hendes forældre bemærkede også forskellen efter de tre måneder i udlandet.

"Som udgangspunkt var vi meget spændte, da hun skulle af sted. Det er man jo altid som forældre. Måske især når man har en datter, som altid har været en lidt forsigtig person, som altid har skullet tage lidt mod til sig for at komme i gang med "nye ting"," siger Allan Wind, der er far til Sara.

Dog var der ingen tvivl om, at det var "en helt ny Sara" de fik hjem senere på året. Faktisk mener både Allan og Saras mor, Helle, at rejsen har lagt grundstenen til, hvem Sara er i dag.

"Det har været et kvantespring uden lige. Vi kan ikke forstå i dag, at det er den samme pige, som før hun tog af sted på den her tur. Hun har altid holdt sig lidt tilbage. I dag tør hun meget mere. Hun deler sin viden og erfaring. Hun stoler på sig selv. Den her rejse har i den grad modnet hende," siger Allan.

Sabbatår er ikke en sovepude men en god mulighed
Af samme grund føler de to forældre, at sabbatår ofte får lidt uberettiget kritik fra nogle sider. Helt konkret mener de begge to, at man ikke som forældre behøver at være bekymret for, hvis børnene vælger dem til, for de kan faktisk vise sig at være vigtige for de unges fremtid.

"Vi elsker alt ved sabbatåret. Vores børn tjente selv alle pengene til at rejse, og de har begge haft to år. Det har vi støttet op omkring. Det har gjort dem mere sikre på deres studievalg og gjort, at de ikke blev studietrætte - det er jeg helt overbevist om," siger Helle Wind.
 
Hun pointerer også, at der måske er større risiko for at droppe ud, hvis man stormer gennem systemet - hvilket man ellers ofte bliver pålagt fra samfundets side af.

"Dem, der er gået direkte igennem, står måske med en universitetsuddannelse, når de er 24, men de er ikke blevet modnet på samme måde som menneske. Jeg tror også, de får mindre ud af deres uddannelse. Det giver mere ikke at skynde sig så meget," siger Helle Wind.

"En mere modig udgave af mig selv"

I dag er Sara Wind stadig glad for hendes valg af studie og målet er at blive gymnasielærer, når hun om 2 år er færdig med sin kandidat.

Da hun kom hjem, valgte hendes lillebror desuden også at tage ud på højskoleophold i udlandet – på hendes anbefaling.

For Sara selv har højskoleopholdet i udlandet været en rejse uden udløbsdato.

"Jeg har fået de skønneste venner for livet, som har vist mig, at jeg er god nok, og jeg har fundet ud af, at jeg sagtens kan klare mig selv - og at jeg faktisk er rigtig god til at stå på egne ben, så længe jeg tror på mig selv", siger Sara og uddyber:

"Jeg er stadig den samme person som inden jeg rejste, men jeg er en lykkeligere, sjovere, mere selvsikker, mere åben, mere social, mere nysgerrig og mere modig udgave af mig selv."

Er der styr på tingene? Hør, hvad 4 andre forældre fortæller, efter deres barn rejste med Dansk Studie Center

Annoncen er produceret den 28.10.2019 af Børsen Creative i samarbejde med Dansk Studie Center

AnbefaletForsiden lige nu


Mærsk-formand og Lego-topchef: Vi klarer den grønne omstilling uden Trump

Hagemann Snabe: "Der har været kritik af, om det ikke er eliten der mødes hernede. Jo, det er det, men det er også dem, der kan flytte noget"

Stor udskiftning i bestyrelsestoppen for andet år i træk

Regnskab har kostet Topdanmark 3 mia kr - analytikere vender tommelfingeren nedad

Enhedslistens statsrevisor er langt fra enig med sine kolleger om skatteforlig i udbyttesag: "Det er himmelråbende"

Arla satser 300 mio kr på nyt innovationscenter til sin allermest lønsomme mia-forretning

Rapport: Politiet frabad sig oplysninger om nye store hvidvasksager

Alm. Brand Bank efter påbud og kritik fra Finanstilsynet: Vi er ikke i krise

Statsrevisorer i hård kritik af tre ministerier og politiets hvidvaskindsats