Byggestandarder kan booste dansk eksport
Foto: Tom Jersø

Byggestandarder kan booste dansk eksport

Den cirkulære økonomi står højt på dagsordenen blandt aktører i dansk byggeri, og der arbejdes dagligt på højtryk for at udvikle cirkulære løsninger, der kan sikre en bæredygtig fremtid – både for virksomhederne og for planeten. Gennem fælles standarder kan danske løsninger udbredes uden for landets grænser, hvilket vil gøre Danmark til et foregangsland på området og booste eksporten af danske løsninger.

Cirkulært byggeri er faktisk ikke noget nyt. Ikke rigtigt. Det er nærmere noget, vi skal tilbage til, hvis man spørger Aleksander Kongshaug, der er arkitekt i GXN Innovation, som er udviklingsenheden under arkitektfirmaet 3XN.

"Det første adskillelige hus i Danmark var det gode gamle bondehus, som nærmest kunne pakkes sammen og flyttes. Man har dyrket den slags i lang tid. Men på et tidspunkt i 60'erne begyndte man at støbe tingene sammen, så de ikke kunne skilles ad igen. Fordi man mente, det var billigere og gik hurtigere og ikke krævede så meget viden og uddannelse," forklarer han.

Men med den grønne dagsorden og hele verdens klimaudfordringer, er den cirkulære økonomi på vej tilbage. Det skal være slut med nedrivning og kassering og materialer, man ikke kan genbruge. Og det er faktisk noget, vi i Danmark går ganske højt op i på tværs af hele byggesektoren, hvor mange virksomheder løbende arbejder på at udvikle cirkulære løsninger.

Et fælles sprog er nødvendigt for udbredelse

Men hvis de grønne løsninger, der udvikles i Danmark, skal udbredes uden for landets grænser, kræver det, at der bliver udarbejdet nogle fælles standarder på området. For med dem kan hele markedet skabes, og jo mere indflydelse de danske virksomheder har på denne proces, jo mere bliver Danmark et foregangsland inden for cirkulært byggeri. Og det kan være en fordel for hele byggesektorens forretning.

"Der foregår allerede rigtig meget i Danmark på området. Men det foregår lige nu i små, selvstændige loops. Man prøver forskellige ting af i forskellige byggerier og udvikler en masse innovative og gode måder at gøre tingene på. Men hvis man skal udvide det på en større skala og gøre det til stordrift, er man nødt til at have fastlagt nogle standarder," siger Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard.

Derfor arbejder Dansk Standard på to fronter.

"Vi deltager aktivt i projektet Circular House Lab sammen med 70 virksomheder, hvor vi indsamler viden og bedste praksis. Det er vigtigt, at vi kan understøtte de mange innovative forretningsmodeller. Desuden arbejder vi på at få oprettet en europæisk komité, som netop har til formål at udvikle fremtidens cirkulære byggestandarder for både dansk og europæisk byggeri," forklarer Anne Holm Sjøberg.

Og der er gode muligheder for at lægge sig i front for danske virksomheder.

"Når først vi får skabt nogle standarder, så kan de danske virksomheder faktisk designe et helt nyt marked i Europa, som bliver et forretningsområde for dem. Og i og med de deltager i processen med at udvikle standarderne, så vil de være langt foran mange andre spillere," forklarer Anne Holm Sjøberg.

Danske virksomheder vil være tre år foran markedet

Det betyder nemlig rigtig meget for hele den danske byggesektor at være i front på et marked, der har en så lys fremtid som det cirkulære.

"Er man som virksomhed ikke med i arbejdet om at udvikle standarderne, så kommer der bare pludselig et krav om, at nu skal man til at indrette sig efter diverse krav og metoder. Derfor forsøger vi i Circular House Lab at komme i dialog med alle de mindre, innovative virksomheder," siger Anne Holm Sjøberg og uddyber:

"Alene det at man er med i dialogen og drøftelserne gør, at man er to eller tre år foran markedet, fordi standarden først implementeres efter et par år. Når man går ind i arbejdet, så ved man allerede, hvor pilen peger hen, hvilket betyder, at man kan skabe sin egen forretning, allerede inden standarderne bliver til virkelighed. Og sådan kommer de danske virksomheder foran. Mange andre skal i stedet tilpasse sig efterfølgende."

Nogen skal rykke nu

Standarderne skal fastlægge et fælles sprog og rammer inden for det cirkulære byggeri, og det handler blandt andet om bygningspas, affaldshåndtering og såkaldte "takeback-ordninger", design for adskillelse og selektiv nedrivning.

Og der er i den grad også brug for at få udbredt det cirkulære byggeri på den store skala. Særligt fordi byggeriet i øjeblikket står for 35-40 pct. af alt affald på verdensplan.

"Der er mange aktører, der gerne vil med ind i den grønne udvikling. Man er i branchen godt klar over, at vi for alvor er nødt til at tage stilling til alt det affald og få genanvendt det én til én - så meget af det som overhovedet muligt. Det er en af de store udfordringer: Hvordan man kan fremme hele den bæredygtige tilgang. Både herhjemme og i Europa," siger Anne Holm Sjøberg.

Tilslutningen til det kan dog også mærkes, hvis man spørger Aleksander Kongshaug i GXN.

"Vi kan jo egentlig ikke gå ud at bestemme eller diktere noget, men de værktøjer, vi skaber, bliver på sigt ledige på markedet for folk, som gerne vil være med på den her bølge af cirkulære principper. Det kan vi mærke, at der er mange, der gerne vil. Og netop fordi der er et marked for det her, og vi kan se efterspørgslen og opbakningen, så har vi indgået dette samarbejde og sat et mål om at realisere og udbrede de cirkulære løsninger. Og det giver mening - for der er nogen, der skal gøre det nu," siger han.

Er du nysgerrig efter at vide mere om cirkulær økonomi? Læs mere her.

Annoncen er produceret den 21.10.2019 af Børsen Creative i samarbejde med Dansk Standard

AnbefaletForsiden lige nu


Bankdirektør efter et år på børsen: "Det, jeg ikke er helt så stolt over, er aktiekursen"

13-årig søn overtalte sagsøgt for udbyttesvindel til at købe lejlighed til 80 mio

North Media har haft nogle fede år på børsen - men omsætningen er under pres: Den trykte tilbudsavis findes stadig om fem år

DI's topchef: "Jeg har mødt politikere, hvor det er tydeligt, at de lever på en anden planet"

Fire stjerner: Nikolaj Coster-Waldau er fremragende i ny dansk film om selvmord

Efter magtkamp med vennen: Iværksætter får 17 mio til ny spilsatsning

Vi anbefaler: To kulturoplevelser i den kommende uge

Tesla-milliardær Elon Musk lancerer skudsikker rumbil: Men under præsentation viste elbilen svaghedstegn