Work-life-balance bliver udfordret af tech
Foto: Colourbox

Work-life-balance bliver udfordret af tech

"Både virksomheder og medarbejdere kan have stor glæde af smartphones, apps og anden form for informationsteknologi. Men der er en vis risiko for, at de nye teknologier skaber en usund afhængighed, som kan forstyrre medarbejdernes arbejdsliv og trivsel". Det mener Camilla Hilbrands, som er direktør i konsulentvirksomheden At Work.

Vi kender det godt. Telefonen brummer og blinker under det vigtige møde. Vi vender den, så den ikke forstyrrer - andre og os selv. Men vores hjerne fortætter med at gætte på, hvad det mon var, nogen gerne ville os. Telefonen kan distrahere de fleste, selv når vi har lagt den fra os på bordet.

Sådan er det i øvrigt med de fleste moderne former for informationsteknologi. Det er sigende, at Netflix' administrerende direktør, Reed Hasting, tidligere på året udtalte, at vores nattesøvn er den største direkte konkurrent til streamingtjenestens ydelser.

At Work direktør Camila Hilbrands er enig.

"De fleste nye teknologier er i dag netop indrettet, så de kan fastholde os til skærmen mest muligt. Og det er desværre ganske enkelt at få succes med. For vi påvirkes faktisk mere af ting, vi forventer, end ting, vi rent faktisk har. En notifikation på skærmen skaber præcis denne forventning," forklarer Camilla Hilbrands.

Telefonen er en tyveknægt

Når du tjekker telefonen, svarer det billedligt talt til, at du trækker i håndtaget på en enarmet tyveknægt, og din belønning er notifikationer, likes, beskeder og e-mails. Det er derfor helt naturligt, at du finder telefonen uimodståelig - og jo flere beskeder på skærmen eller vibrationer og lyde din telefon kommer med, jo mere uimodståelig bliver den.

"De fleste virksomheder har taget de moderne teknologier til sig, men de har ikke gjort det til en del af medarbejderkulturen. Det er tilladt at tage sin mobiltelefon med til møde, men hvis ikke den skal bruges i forbindelse med mødet, kunne den ligeså godt blive uden for døren. Og skulle en mødedeltager vente et vigtigt opkald, kan de fleste telefoner indstilles til at ringe med lyd ved opkald fra bestemte telefonnumre, selvom den er på "forstyr ikke" funktion, og så kan man jo evt. lægge den under stolen eller i tasken."

Den uimodståelige teknologi

Camilla Hilbrands anbefaler, at flere virksomheder gør Work-life-tech til en del af virksomhedskulturen. Det vil både gavne medarbejdernes arbejdsliv og deres privatliv.

Medarbejderne kan opfordres til selv at teste deres afhængighed. De kan spørge sig selv:
- om andre klager over deres mobiladfærd?
- om de er slemme til at tjekke mobiltelefonen før større og mindre jobrutiner?
- om de er for lang tid om at lukke ned for telefonen, når de burde sove?
- om de ofte svarer "et øjeblik" til andre, fordi de er online?

"Der er på ingen måde tale om en løftet pegefinger, når vi taler ind i dette emne. Teknologien giver os en masse fantastiske muligheder, men vi tror på, at det er nødvendigt, at vi alle bliver bevidste om, hvad den kan gøre ved os, og tager nogle aktive valg i vores hverdag, så det ikke går ud over vores trivsel og sundhed," siger Lone Ryberg, Senior Vice President, Skade og Helbredsbehandling i Danica Pension.

Indret din smartphone

Du kan med fordel indrette din telefon, så den virker mindre uimodståelig:

1. Vælg notifikationer fra på apps, der ikke er vigtige, og som ikke haster
2. Flyt alle apps med notifikation til side to på telefonen. Så fristes du ikke til at klikke, bare fordi du ser dem, når du tager din telefon frem
3. Lav din skærm om til sort/hvid – det gør den langt mindre tillokkende

Lav personlige regler


Personlige regler for brug af telefon kan spare dig tid og ikke mindst bekymringer om, hvorvidt du bruger din telefon for meget. Det kunne være:

1. Hold telefonen ude af soveværelset
2. Hold første time efter søvnen mobilfri
3. Lad mobilen blive i tasken, når du er sammen med andre, hvor dit nærvær er påkrævet

Lav aftaler med venner og familie

Vi har givetvis forskellige forventninger til, hvordan vi er sammen. Tal med familie, kolleger og venner om dos and don'ts:

1. Ingen telefoner ved middagsbordet
2. Ingen telefoner, når vi er i byen sammen
3. Ingen telefoner, når vi ser film/TV sammen 

Nedbring omkostningerne og få sundheden op med få greb på arbejdspladsen

Produceret af Børsens kommercielle afdeling 30.11.17 i samarbejde med Danica Pension
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Lagre bugner mere end forventet hos Pandoras partnere: Alexander Lacik vil bruge yderligere 500 mio kr på at købe smykker tilbage

Krisen fortsætter i italiensk politik: Nu træder premierministeren tilbage

Coloplast-boss: "Det er min største frygt, at vi kommer til en verden hvor produkter ikke betyder noget"

Banker lurer fortsat på negative indlånsrenter for private efter Jyske Bank-melding

"De penge, vi har puttet i det, begynder nu virkelig at levere resultater. Det er ret usædvanligt det her"

Alm. Brand-boss: "Ser man på den primære drift i bankforretningen er den ikke god nok"

Ringkjøbing Landbobank overvejer at følge trop: Vil indføre negative renter for privatkunder

Nu kan flere sjællændere få leveret dagligvarer fra Coop

Anders Dam: "Vores aktiekurs er halveret på to år. Det skal vi tage alvorligt"