Hver tredje møder syg på arbejde
Foto: Colourbox

Hver tredje møder syg på arbejde

Lige så anderkendt det er, at medarbejderes sygefravær årligt koster danske virksomheder milliardvis af kroner, lige så overraskende er det for mange, at de selvsamme virksomheder mister milliarder af kroner, når medarbejdere møder på arbejde, i stedet for at holde sengen og blive raske.

Danica Pension vurderer, at hver tiende medarbejder møder syg på arbejde. Virksomheder kan med fordel gøre mere for at styrke sundheden på arbejdspladsen, mener et af landets største pensionsselskaber.


"Jo tidligere indsatsen sættes ind, jo før kan medarbejderen blive rask og komme tilbage på arbejde," siger Lone Ryberg, chef for skade og helbred, Danica Pension


Når du møder på arbejdet en onsdag morgen, kan du forvente, at mere end hver tiende kollega du træffer på gangen, er mere eller mindre syg, men har forladt sygesengen for at passe deres arbejde. Det viser beregninger, som Danica Pension har foretaget på baggrund af en omfattende undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Userneeds blandt 1010 danskere i den arbejdsduelige alder.

Alene de seneste to uger har hver tredje dansker oplevet at gå på arbejde, selvom de havde feber, hovedpine, rygsmerter eller andre lidelser, som normalt ville gøre, at de tog en dag under dynen. Tallene fra Userneeds vidner om, at problemet er omfattende.

Hver tredje dansker går, ifølge undersøgelsen på arbejde til trods for, at de føler sig meget syge i form af eksempelvis høj feber, smertefuld hovedpine, stress eller betydelige smerter i ryggen. Faktisk er det mere end otte ud af ti danskere, som oplever at gå på arbejde, selvom de føler sig lettere syge.

Alvorlige personlige konsekvenser
Den akademiske verden har, som noget forholdsvis nyt, forsket i det nye fænomen, sygenærvær, men det gør ikke problemet mindre. Ifølge Center for Forskning i sociale relationer på arbejdspladsen, øges risikoen for at medarbejdere rammes af depressioner betydeligt, hvis de møder syge på arbejde i mere end otte dage i træk.

Men der er også skadelige effekter forbundet med, at de i kortere perioder passer deres arbejde til trods for sygdom, viser forskningen.

Økonomerne bag analysen anbefaler danske virksomheder at fokusere mere på sygenærværet, eksempelvis ved at forebygge, at medarbejdere føler sig presset til at møde på job til trods for, at de er syge. Forskerne påpeger flere positive effekter ved denne indsats. Blandt andet, at det i øvrigt kan være med til at skabe en arbejdsplads med mere trivsel og i sidste ende mindre sygefravær.

Resultaterne hænger godt sammen med en rapport fra konsulentfirmaet Forebyg Stress. Den konkluderer, at op imod 25 pct. af sygefraværet på danske arbejdspladser kan henføres til symptomer, som kan relateres til stress.

Ifølge Danica Pensions Sundhedstjek vurderes det, at knap hver femte inden for det seneste år er gået på arbejde med symptomer på stress.

Behov for indsats

Danica Pension kan med sine 600.000 kunder nikke genkendende til udfordringen med, at medarbejdere går syge på arbejde.

"Det er afgørende, at den enkelte medarbejder og virksomheden tager hånd om sygdom på så tidligt et stadie som muligt. Jo tidligere indsatsen sættes ind, jo før kan medarbejderen blive rask og komme tilbage på arbejde," siger Lone Ryberg, der er chef for skade og helbred i Danica Pension og giver et konkret eksempel på, hvor pensionsselskabet kan spille en stor rolle:

"Vi har en stress-hotline hvor medarbejdere kan ringe anonymt og få personlig vejledning af autoriserede psykologer, både før, under og efter en periode med stress. Vores samarbejde med blandt andet AS3 Work and Care, har skabt rigtig gode resultater med at få medarbejdere hurtigt raske og tilbage i arbejde."

Danica Pension sætter fokus på sundhed, læs mere her

Produceret af Børsens kommercielle afdeling 10.10.17 i samarbejde med Danica Pension
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Lagre bugner mere end forventet hos Pandoras partnere: Alexander Lacik vil bruge yderligere 500 mio kr på at købe smykker tilbage

Coloplast-boss: "Det er min største frygt, at vi kommer til en verden hvor produkter ikke betyder noget"

Banker lurer fortsat på negative indlånsrenter for private efter Jyske Bank-melding

"De penge, vi har puttet i det, begynder nu virkelig at levere resultater. Det er ret usædvanligt det her"

Alm. Brand-boss: "Ser man på den primære drift i bankforretningen er den ikke god nok"

Ringkjøbing Landbobank overvejer at følge trop: Vil indføre negative renter for privatkunder

Nu kan flere sjællændere få leveret dagligvarer fra Coop

Anders Dam: "Vores aktiekurs er halveret på to år. Det skal vi tage alvorligt"

Efter Jyske Bank-melding: Finans Danmark beder igen Nationalbanken om hjælp