Sygemeldte skal i job hurtigst muligt
Foto: Colourbox

Sygemeldte skal i job hurtigst muligt

Det er dyrt for virksomheder passivt at lade medarbejdere være syge fra jobbet i længere tid. Faktisk er der konkrete gevinster at hente ved aktivt at få medarbejdere tilbage i deres job hurtigst muligt. Særligt de første tre til ni måneder kan være altafgørende, viser nye tal fra pensionsselskabet Danica Pension.

De færreste tænker over det i hverdagen. Men faktisk bliver næsten hver tredje kvindelige medarbejder og godt hver femte mandlige ramt af sygdom, som er tilstrækkelig alvorlig til, at de får brug for deres forsikring ved tab af erhvervsevne i løbet af deres arbejdsmæssige virke.

Det fremgår af flere analyser foretaget af pensionsselskabet Danica Pension. Helt præcis er det 30 pct. af alle kvinder og 22 pct. af alle mænd, som bliver længerevarende syge.


"Vi ser tegn på, at den gennemsnitlige varighed af sygdomsforløbet kan reduceres med i størrelsesordenen 30 pct.," forklarer Poul Dahlgaard, Chef for Forebyggelse & Sundhed i Danica Pension.


De nye data indikerer, at risikoen for at medarbejderen mister evnen til at komme tilbage i job, stiger markant, hvis medarbejderen har været ude af sit job i mere end tre måneder.

Tallene indikerer desuden, at to ud af tre sygemeldte vender tilbage på arbejdsmarkedet efter tre måneders sygemelding. Stiger sygemeldingen derimod til fem måneder, er det blot halvdelen der vender tilbage til jobbet.

Samarbejde hjælper syge i job
I bestræbelserne på at få sygemeldte medarbejdere hurtigere tilbage i deres job, har Danica Pension etableret et samarbejde med AS3 Work&Care, som er rettet direkte mod, at få medarbejdere tilbage på deres arbejdsplads, som ellers er truet af en skæbnesvanger langtidssygemelding.

Samarbejdet startede med at hjælpe medarbejdere, som var ramt af blandt andet stress og psykiske lidelser. Siden er samarbejdet udvidet til også at omfatte fysiske sygdomsforløb. "Samarbejdet har først og fremmest ført til, at varigheden i sygdomsforløbene reduceres.

"Vi ser tegn på, at den gennemsnitlige varighed af sygdomsforløbet kan reduceres med i størrelsesordenen 30 pct.," forklarer Poul Dahlgaard, Chef for Forebyggelse & Sundhed i Danica Pension.

Han påpeger samtidig, at det giver mange medarbejdere en forøget chance for at komme tilbage i virksomheden, fordi de får en god opfølgning på deres sygdom.

Den øvelse har AS3 Work&Care specialiseret sig i, forklarer læge Bo Hansen, som er fagchef i AS3 Work&Care.

"Vi har faglige kompetencer, som fx psykologer, fysioterapeuter og jobcoaches, der gennem en helhedsorienteret indsats hjælper personer med psykiske og fysiske sygdomme. Vi står klar til at hjælpe medarbejderen allerede tidligt i sygdomsforløbet, siger han og fortsætter.

"Vi er desuden i stand til at give medarbejderen troen på, at det kan lade sig gøre at komme tilbage i job. Og vi er der hele vejen for medarbejderen, hvor vi følger op individuelt på hans eller hendes aktuelle situation og sikrer herigennem at jobstarten bliver så god som muligt, så der er basis for, at vedkommende kan fastholdes i jobbet," forklarer Bo Hansen.

Besparelse på udgifter

Den gennemsnitlige varighed af et sygdomsforløb dækker over, at mange er syge i relativt kort tid, mens få er syge i lang tid. Effekten er derfor sammensat af, dels at flere i det hele taget kommer tilbage, men også at sygdomsvarigheden generelt reduceres.

"Vores foreløbige resultater viser, at den samlede andel, som raskmeldes øges med 16 pct., hvis medarbejdere tidligt i deres sygeforløb modtager en supplerende indsats for at forberede dem på at komme tilbage til deres arbejdsplads" forklarer Poul Dahlgaard, Danica Pension.

Ifølge Danica Pension er der store gevinster for den enkelte virksomhed ved at få medarbejderne hurtigere tilbage i job. I de tilfælde, hvor en intensiveret indsats kan reducere varigheden af det generelle længerevarende sygefravær med 30 pct. kan den gennemsnitlige besparelse for en virksomhed med 100 ansatte opgøres til mere end 100.000 kr. om året.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv mener, at arbejdsmarkedets refusionssystem arbejder imod de virksomheder, som forsøger at fastholde de medarbejdere som er ramt af længerevarende sygdom.

Det skyldes, at refusionen for syge medarbejdere er dalene i takt med at de er ramt af sygdomsfravær i længere tid.


Læs mere fra Danica Pension herProduceret af Børsens kommercielle afdeling 19.09.17 i samarbejde med Danica Pension

Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


En australsk finanskomet, en forgyldt ledelse, et mystisk selskab i Caribien og en hvidvasksigtet dansk andelskasse

Estisk politi: Tidligere Danske Bank-chef i Estland kan være i livsfare

Dansker sælger alle sine aktier i EQT og scorer over 500 mio. kr. her og nu: "Det er enormt mange penge"

Carlsberg foran Coca-Cola og Adidas på Forbes-liste: I alt fire danske virksomheder af i alt 250

11.30 bliver det afgjort, om Boris Johnson løj for dronning Elizabeth II om suspendering af parlamentet

Fire finanshuse har hævet deres syn på Novo-aktien efter godkendelse fra FDA: Her er de nye kursmål

Chefanalytiker: Sådan skal privatinvestorer handle i sidste del af opturen

Aktionærdirektør: Ny aktieskat vil være gift for investorerne