Verdens største nulevende kunstner giver pengene 10 gange igen
Pierre Soulages er den dyreste nulevende franske kunstner, og han fylder 100 år juleaften. Foto: Jacob Nielsen

Verdens største nulevende kunstner giver pengene 10 gange igen

Han bliver kaldt 'The painter of black' men beskæftiger sig faktisk indgående med lys. Pierre Soulages regnes som den største nulevende franske maler og bliver 100 år juleaften.

De sidste 20 år er værkerne af Pierre Soulages blevet meget populære og går for høje hammerslag på auktion. Faktisk kan du i dag få pengene op til 10 gange igen for et værk, der er købt før år 2000. Prisen har altså taget en himmelflugt, og i 2015 blev værket 'Peinture' fra 1963 solgt for 4,5 millioner kroner på auktion hos Bruun Rasmussen.

Men hvorfor er det, at Pierre Soulages sorte abstrakte malerier er så interessante, og hvad gemmer sig bag den sorte streg? Sammen med Peter Beck, der er vurderingschef hos Bruun Rasmussen i Aarhus, dykker vi ned i den franske mesters imponerende og nærmest stringente virke og kigger nærmere på fem værker af Soulages, som Bruun Rasmussen har på auktion ved deres Traditionelle Auktion den 5. december.


Mesteren af sort


Abstrakt ekspressionisme – altid med sort og malet med brede penselstrøg på hvid baggrund. For os som beskuere synes værkerne enkle, men ved nærmere eftersyn gemmer der sig under den sorte overflade et fascinerende spil af farver og lys.

Pierre Soulages har selv sagt: "Mit værktøj er ikke sort, men lyset der reflekteres i det sorte," og opfandt begrebet 'Outrenoir' om sin stil. Et ord der ikke let lader sig oversætte til dansk men på engelsk kaldes 'Beyond black'. Altså en beskrivelse af det nærmest endeløse sorte dyb der opstår, når lyset reflekteres i den sorte maling.


 
Pierre Soulages: Eau-forte I. 1952. Radering i farver. 52 x 35 cm. Vurdering: 100.000 kroner. Er på auktion hos Bruun Rasmussen 5. december 2019. Foto: Bruun Rasmussen

Nuancer af sort

Sort er den farve, vores hjerner registrerer, når det, vi kigger på, ikke sender lys ind i øjet. Sort er altså fravær af lys og regnes faktisk ikke som en egentlig farve.

I vores vestlige verden bruges sort ofte til at symbolisere 'det onde'. Et grundlæggende kaos. Sort står for natten, død, tungsind, alvor og sorg. Men sort er også en kraftfuld farve, der symboliserer klasse, elegance og rigdom.

"Det, der forekommer dystert og mørkt i Pierre Soulages værker, er i virkeligheden en søgen efter lyset. Man kan sige, at modsætninger mødes og styrker hinanden – lyset bringer det sorte ud af mørket. Han jagter den lysrefleksion, der opstår i overfladen på det sorte og især i spillet mellem den blanke eller matte overflade," forklarer Peter Beck.

Og sort er ikke bare sort. Pierre Soulages arbejder med mange forskellige valører af sort, der rammer hele spektret fra det intense og kulsorte penselstrøg til en nærmest sart og umættet sort – ofte blandet med nuancer af blå og okker.

 
Pierre Soulages: Eau-forte XXVII, 1974. Ætsning i farver. 49 x 72 cm. Vurdering: 60.000–75.000 kroner. Er på auktion hos Bruun Rasmussen 5. december 2019. Foto: Bruun Rasmussen

Hulemalerier

Pierre Soulages er født den 24. december 1919 i Rodez i Sydfrankrig – et område, der har præget hans kunst. I en tidlig alder blev han meget fascineret af lokale hulemalerier, og inspirationen ses tydeligt i værkerne.

"Han kommer med sin fortolkning af verden, præcis som hulemalerne gjorde. Men det er naturligvis på et andet plan. Det er sjældent, man kan se noget figurativt i hans værker. De er gengivelser af en stemning eller en åndelig dimension, hvor han søger en erkendelse mere end den blotte virkelighedsgengivelse," siger Peter Beck.

 
Pierre Soulages: Lithographie no. 35, 1974. Litografi i farver. 52 x 78 cm. Vurdering: 50.000-60.000 kroner. Er på auktion hos Bruun Rasmussen 5. december 2019. Foto: Bruun Rasmussen

Ofte raffinerer en kunstner sig selv og bliver bedre og bedre. Sådan ser Soulages det ikke. Han mener, at den kunstneriske følelse og talentet skal være der fra starten. Hulemalerne blev ikke bedre gennem årene. Det var det, de kunne – at afbilde den verden de befandt sig i.

"Som kunstner kan du raffinere dine teknikker, men du skal have den kunstneriske ide fra starten, og du skal være dedikeret til det. Måske kan det sammenlignes lidt med gode børnetegninger, der har en kæmpe kvalitet i sig, fordi de rammer noget umiddelbart. De er en sansning af den verden, vi befinder os i. Lidt sat på spidsen kan det være lige så god kunst som fra én, der har raffineret sine teknikker et helt liv," forklarer Peter Beck.

Pierre Soulages er en af de få nulevende kunstnere, der oplevede anden verdenskrig. Han undgik at blive indkaldt som soldat, da han arbejdede i vinproduktionen, og efter krigen kastede han sig over maleriet. Soulages blev optaget på kunstakademiet i Paris, men valgte ikke at starte for i stedet at arbejde med sine egne idéer og på sin egen måde.

"Han er sig selv hele vejen igennem. Der er ikke de store udsving, hvor han skifter stil. Hvis vi sammenligner med Asger Jorn, havde han for eksempel flere forskellige perioder. Soulages har grundlæggende én 'sort tråd' gennem hele sit virke," siger Peter Beck.

 
Pierre Soulages: Sérigraphie no. 18, 1989. Serigrafi i farver. 89 x 68,5 cm. Uindrammet. Vurdering: 40.000 kroner. Er på auktion hos Bruun Rasmussen 5. december 2019. Foto: Bruun Rasmussen

Der er altså ingen tvivl om, at han er en ener i kunsten, Pierre Soulages. Han er den dyreste nulevende franske kunstner, og det er helt ekstraordinært, at han stadig er i live og altså fylder 100 år juleaften.

"Den tidligere franske præsident François Hollande udråbte ham til verdens største nulevende kunstner. Det er på en måde meget fransk at sige dét," siger Peter Beck.

I 2004 fik han sit eget museum i Rodez i Sydfrankrig, Musée Soulages, som han donerede 200 værker til.

 
Pierre Soulages: Peinture, 1963. Olie på lærred. 97 x 130 cm. Solgt på auktion hos Bruun Rasmussen i 2015 for 4,5 millioner kroner. Foto: Bruun Rasmussen

Den åndelige dimension


Pierre Soulages eksperimenterer med arbejdsprocessen omkring et værk. Typisk siger man, at kunstnere maler et vindue ud til verden – med udgangspunkt i et motiv som gengives via kunstnerens fortolkning. Men Soulages opfatter værkerne som en væg, man som tilskuer står overfor.

"Han står ikke og kigger ud i verden på et motiv, men eksperimenterer med maleriet for at se, hvad der kommer ud af det. Soulages vil ikke lave en abstraktion over et træ men går direkte på lærredet og forsøger at finde noget i sig selv, som han arbejder frem. Han søger altså erkendelsen gennem det fysiske arbejde med maleriet og i den tilfældighed, der opstår, " forklarer Peter Beck.

 
Pierre Soulages: Lithographie no. 19, 1968. Litografi. 55 x 70 cm. Vurdering: 60.000 kroner. Er på auktion hos Bruun Rasmussen 5. december 2019. Foto: Bruun Rasmussen

Soulages eksperimenterer med processen og arbejder med lærredet ved for eksempel at lægge det ned på gulvet og hælde pulver på malingen for at se, hvad der opstår i kontrasterne mellem det matte og blanke, som reflekterer lyset forskelligt.

"For mig er det nærmest meditativt at kigge på hans værker. Du er nødt til at tage dem ind. Det er et manifest. Det sorte er med til at understrege det bastante og det voldsomme, men samtidig er det elegant. De brede, sorte strøg, der minder om japansk kalligrafi, fanger en form for åndelig dimension og kontemplativ ro," siger Peter Beck og fortsætter:

"Jeg ser ham som malerkunstens svar på Leonard Cohen. Han undersøger også sit indre og det mørke, vi har i os som mennesker. Det er samme spor, de to kunstnere arbejder i på hver deres måde. Cohen gik i kloster i fem år – det skal der en ret stor indre styrke til, som man også ser hos Soulages i hans enorme stringens gennem virket".

Er du blevet interesseret i værkerne af Pierre Soulages? Byd med ved den Traditionelle Auktion i Bredgade den 5. december. Bruun Rasmussen afholder også ugentlige Netauktioner over moderne kunst og samtidskunst, hvor du kan byde med på et varieret udvalg af kvalitetsværker i et prisleje helt ned til 800 kroner.

Se udvalget og byd med på den næste auktion på Bruun-rasmussen.dkAnnoncen er produceret 02.12.2019 af Børsen Creative for Bruun Rasmussen til Børsen Atelier
.

AnbefaletForsiden lige nu


Europæerne vender ryggen til danske job: Kan blive "en meget alvorlig maveplasker for dansk økonomi"

Nets forventer tab på 750 mio i rejsekonkurs

Medierne på grillen: Serien om Alva er iskold kalkule

EU svækker egen valuta med politisk uro og vækststagnation

Finanskrisens skræk er her stadig og giver investorerne flere fordele, men de danske investorer holder sig fra derivater

Britta Nielsen idømmes 6,5 års fængsel for svindel

Aktieanalytiker: Sparekasses aktie kan blive det næste mål for opkøb fra en konkurrent

Ny strategi skal få udlandet til at investere i Danmark

Spar Nord og Nykredits lommepenge-teknologi skal sælges til banker i ind-og udland