Brinkmann:

Brinkmann: "Vær kun leder for det halve menneske"

I en tid hvor det nærmest forventes, at medarbejdere lægger deres sjæl og identitet i arbejdet, mens ledere bekender sig til alverdens forskellige, nye og hippe religioner og regelsæt, minder psykolog Svend Brinkmann om, at gamle dyder fra både det industrielle samfund såvel som antikke Grækenland måske slet ikke er så slemme at finde tilbage til.

Det er ingen hemmelighed, at Svend Brinkmann er en moderne kritiker af ét af de i dag herskende paradigmer om konstant at realisere og udvikle sig selv gennem sit liv og sin karriere – som i øvrigt begge hænger mere sammen, end de længe har gjort.

Han kalder det "tidens udviklingstvang" eller "selvhjælpsbølgen", og det udfordrer den menneskelige psykologi i høj grad. Stress- og angstlidelser peaker i Danmark. Karrieren fylder mere for de fleste end nogensinde. Og det placerer et enormt ansvar på lederne i det moderne samfund.

For det er i sidste ende dem, der spiller en helt central rolle i forhold til at tilrettelægge og fastsætte vilkårene for det arbejde, vi alle sammen udfører.

"Når jeg kigger på det moderne arbejdsliv og lederens rolle nu, så tror jeg, at lederen for ofte falder i nogle grøfter. På den ene side er der et fokus på KPI'er på alt, der kan måles, vejes og evalueres. Den anden grøft er den bløde, hvor lederen arbejder med de ansatte som 'hele mennesker'. I min optik er de begge to forkerte," siger Svend Brinkmann.

Vær en autoritet – ikke autoritær

Problemerne med de to grøfter er ifølge den anerkendte psykolog, at de hver især er for yderligtgående. Faktisk er det en gylden mellemvej mellem de to filosofier, der er at foretrække.

"Det er midt imellem de to grøfter, jeg mener ledelse skal bevæge sig hen imod. Sommetider måle og veje ting, som giver mening at måle og veje. Sommetider interessere sig for medarbejderne som mennesker. Men allervigtigst skal man også turde at tage afstand til de ansatte og være en autoritet," siger Svend Brinkmann.

Men at være en autoritet betyder ikke, at man blot skal være "boss".

"At være en autoritet er ikke det samme som at være autoritær. At være en autoritet betyder, at man tager ansvar for sin magt. Man uddelegerer den ikke bare til selvstyrende grupper, som må sidde og finde ud af det hele selv i de her moderne organisationer, hvor der ikke må være nogle hierarkier," siger han og uddyber:

"Man skal være leder, og man har et ansvar, og det skal man tage på sig. Jeg tror, at tydeliggørelsen af det vil være gavnligt for lederen selv og de ansatte. Som så har en klarere figur at spille bold op ad, end det er nu, hvor det hele ligesom flyder lidt sammen i følelser og selvudvikling."

Tag fortidens dyder op til genovervejelse

I dag er der et hav af ledelsesfilosofier, man kan bekende sig til, og der kommer hele tiden nye til. Og som leder er det selvsagt påkrævet, at man holder sig konstant opdateret på sit virke. Svend Brinkmann mener dog, at vi sagtens kan kigge tilbage i tiden – i stedet for hele tiden at forsøge at opfinde den dybe tallerken på ny.

For i virkeligheden er nogen af de allerbedste tanker og idéer om emnet allerede udtænkt. Det gælder bare om at kigge lidt bagud.

"Jeg er en stor tilhænger af den gevinst, der er vundet gennem industrisamfundsudviklingen, hvor man kunne sige, det var 8 timers arbejde, 8 timers hvile og 8 timers frihed. Det var den gamle parole, hvor man så kunne realisere sig selv i fritiden, men det var en privat sag. Nu er vi ved at vende tilbage til en præindustriel bondekultur, hvor man ligesom er på arbejde hele tiden. Som bonden, der har ansvaret for sine marker og sine dyr 24 timer i døgnet," siger Brinkmann.

Ved emner som etik, ledelse og pædagogik mener han, at vi bør kigge tilbage i tiden, og i grunden springe alle de her nye "religioner" over. I stedet kan man se på, hvad de gamle grækere skrev om, hvad det vil sige at leve et godt liv, om menneskets forpligtelser og om at have magt.

"Det gør jo ikke noget, at idéer er gamle. Tværtimod har de derigennem vist deres levedygtighed. Måske skal vi bare tage dem op i stedet for at tro, at vi hele tiden skal købe den sidste nye bog om ledelse, og få de sidste nye smarte konsulenter ind og fortælle os om, hvordan vi bliver mere agile gennem medarbejdercoaching," siger Svend Brinkmann.

Tre konkrete råd til nutidens leder

I stedet har han tre konkrete råd til, hvordan man som leder i dag kan gå lidt "back to basics".

1. Kend forskel på at være autoritet og autoritær

"En autoritet tager ansvar for sin magt, og som bliver "fulgt" som leder, fordi vedkommende "kan" noget eller "ved" noget. En autoritær person er én, som bruger en magt, vedkommende har, til at tvinge sin vilje igennem. Som måske er frygtet, men ikke respekteret.

Jeg er skeptisk overfor ledere, som bare er ledere. Til gengæld er jeg stor tilhænger af ledere, som virkelig ved noget om det, de laver. Når man ser skift i erhvervslivet fra f.eks. en it-virksomhed til en medicinalvirksomhed. Så tænker jeg altid, om det virkelig kan være fuldstændig ligegyldigt, hvilke produkter de laver, eller hvilke ingeniører de har, eller hvilke produktionsapparater? Kan man bare være leder sådan helt abstrakt? Det er nogen jo tilsyneladende.

Det er jeg skeptisk over for, fordi jeg tror, det er svært at være en autoritet, når man ikke nødvendigvis ved, hvad man taler om. Så bliver man jo nødt til at bruge sin magt til at få ret! I stedet for at man får magt, fordi man har ret."

2. Nøjes med at være leder for det halve menneske.

"Mange mener, man skal være leder for hele mennesket. Jeg synes, folk skal kunne beholde noget, der er deres eget. Jeg synes ikke, man skal blande kærlighed og følelser ind i relationen til ansatte. Det gør ikke noget, at vi bærer masker og er professionelle i vores arbejdsliv, og så kan vi gemme de mere intime følelser til kærester, børn og ægtefæller.

Det er det her med at vende tilbage til nogle gamle dyder om at fungere forskelligt i forskellige fællesskaber. Det har vi en tendens til at synes er uautentisk. Og en moderne leder skal jo gerne være autentisk. Men det uautentiske er nogle gange det professionelle. Autenticitet behøver ikke være én ting, hvor man altid er den samme hele tiden. Det gælder om at forstå, hvilke rammer man er en del af og agere bedst muligt inden for dem."

3. Pas på med at tro, at alt hvad der kan tælles, tæller

"Men pas også på med at tro at alt, hvad der er "blødere" er noget, man skal røre ved - bare fordi det er blødt."

Svend Brinkmann gæster Børsen Executive Club 12. december, hvor han vil dykke yderligere ned i, hvilke udfordringer og temaer, fremtidens ledere skal forholde sig tilDu kan læse mere om Børsen Executive Club her.

Annoncen er produceret den 18.09.2019 af Børsen Creative

AnbefaletForsiden lige nu


"Kommer Aramco på en international børs, vil aktien udgøre ca. 2 pct. af verdensindekset, derfor kan man ikke bare bandlyse Aramco"

Amerikanske banker på vej mod ny indtjeningsrekord - sådan navigerer de gennem de lave renter

Analyse: Boris Johnson gør det bedre end Theresa May. Men gør han det godt nok?

Før markedet åbner: Konkurrentnyt kan give FLS-praj i ventet rødt marked

Boliglån kan redde banker fra nedjusteringer

USA's milliardtold mod EU-lande i flystrid træder i kraft

Investor live: Brexit i fokus frem til gyserafstemning lørdag

Mens du sov: Kinas vækst i laveste niveau i 27 år - aktierne handles blandet

Klimatændte forbrugere køber mindre kød - detailkæder mærker tendensen