Her er appen, der samler dine investeringer i ét overblik
Foto: PR

Her er appen, der samler dine investeringer i ét overblik

Med en ny investeringsapp, Atlaz, der i disse dage lanceres, kan du samle overblikket over dine investeringer i banker, pensionskasser og forvaltere ét sted  nemlig på din smartphone.

Dermed kan du nemt måle og veje kvaliteten af din forvalter eller din forvaltning af dine egne investeringer op mod fx appens andre brugere. Og den guldvægt, tror Frank Fryd Petersen, der er direktør i Fondsmæglerselskabet Investering og Tryghed, vil vise, hvordan de forskellige kapitalforvaltere klarer sig, fordi det i højere grad end tidligere bliver muligt at sammenligne afkast og omkostninger.

"Det vil skille fårene fra bukkene, og de forvaltere, der har den rette pris/afkast-kombination, vil blive favoriseret. Hvis ikke du leverer på afkast eller er for dyr, bliver du straffet."

EU-direktiver åbner for konkurrence
Atlaz-appen tager forskud på EU-direktiver, der forpligter finansverdenen til at stille data til rådighed for kunderne for at øge transparensen.

De data, som kunder får om deres investeringer, kan de samle i et enkelt skærmbillede i Atlaz-appen. Her bliver data i anonymiseret form også synlige for andre brugere, og informationer om din porteføljes afkast, omkostninger og risikoprofil indgår i en samlet oversigt, der bygger på summen af alle brugernes investeringer. Du kan også sammenligne porteføljer en-til-en, på tværs af fx alder, risikoprofil eller summen af samtlige brugere.


"Over tid vil sammenligningen med andre presse omkostningerne på investeringer ned, og det vil presse dårlige kapitalforvaltere" - Søren Dal Thomsen, administrerende direktør, SpektrumMed en støt voksende volumen af brugere og deres porteføljer er det meningen, at appen med tiden giver en bedre og bedre afspejling af omkostninger og afkast for andre porteføljer med samme risikoprofil som en selv. Kort fortalt kan man sige, at jo flere investeringer, brugerne opretter og overvåger, jo mere repræsentative bliver benchmarks for afkast og investeringerne i appen.

Åbner for investeringslyst
Appens overblik vil sætte flere i stand til at optimere deres investeringer og måske i høj grad forhåbentlig vække interessen for investeringer hos endnu flere, vurderer direktør Frank Fryd Petersen.

"Der er mange i dag, som kunne optimere deres forhold, hvis de interesserede sig mere for f.eks. deres pensionsformuer. Med et bedre og hurtigere overblik over deres investeringer og pensioner ville det måske give flere mod på at sætte sig ind i materien og forstå deres forhold – og hvordan, de kan forbedre dem. Lidt på samme måde som vi har set almindelige mennesker udvise voksende interesse for konverteringer i deres realkreditlån de sidste fem-ti år," siger han.

For ham repræsenterer overbliksværktøjet først og fremmest en mulighed for, at almindelige mennesker kan få øget transparens i deres investeringer og opsparinger. Indsigten kan så omsættes til handling, der kan optimere deres formuer på længere sigt.

Mindsker hul til de store
Med centraliseringen af data får den enkelte investor noget af den markedsindsigt, som hidtil har været forbeholdt nogle af de store institutionelle spillere. Datainformationerne kan bruges til at nedbringe omkostningerne, mener administrerende direktør i Spektrum, Søren Dal Thomsen.

"Privatinvestorer opnår i snit 2-3 pct. ringere afkast end markedet, og med de rigtige informationer ved hånden kan du måske lukke gabet ned til en halv pct. Hvis du har investeret 200.000 kr. er to pct. lig med 4.000 kr., og hvis du har investeret 2.000.000 kr. er det 40.000 kr., så det kan skabe masser af værdi for brugerne," siger han.

Ligesom Frank Fryd Petersen vurderer Søren Dal Thomsen, at det kan presse de dårligste forvaltere.

"Over tid vil sammenligningen med andre presse omkostningerne på investeringer ned, og det vil presse dårlige kapitalforvaltere, " vurderer forvalteren.

Udsprang af family office
Bag appen står Johann Laux, 37, der til daglig driver proVeo, en virksomhed som hjælper med at investere familieformuer, i det der i branchen kaldes family offices: En serviceydelse, der plejer komplekse familieformuer ud fra familiers nærmere ønsker for, hvordan formuen skal arbejde på tværs af virksomheder, principper og familiemedlemmer.

 
Johann Laux har tidligere startet proVeo, der driver et family office. Næste skridt er app'en Atlaz, der skal begå sig på det internationale marked. Foto: PR

Fra sin fortid i private banking har han oplevet, hvordan kapitalforvaltere i begge ender af kvalitetsspektret har fordele i kraft af deres ressourcer, erfaring og indsigt. Men også at huset altid vinder, fordi kunden har svært ved at sammenligne afkast og omkostninger på tværs af forvaltere.

"Med Atlaz åbner vi for, at almindelige dødelige, som tidligere har styret i blinde, får adgang til de informationer, der har været forbeholdt institutionelle kunder. Vi er et værktøj til at skabe overblik, indsigt og fremme evnen til at vurdere ens egne investeringer," siger Johann Laux.

"Vi vil vende magtforholdet, så den enkelte investor kan bruge fællesskabet som løftestang til at forbedre sit investeringssetup."

På den første måned er der indtil videre oprettet porteføljer for lige over en halv mia. kr. i appen.

Se appens funktioner og hent den til telefonen her 

Denne annonce er produceret 17.12.2019 af Børsen Creative i samarbejde med Atlaz.

AnbefaletForsiden lige nu


"Hvis der kommer afrikansk svinepest i Danmark, vil det få voldsomme konsekvenser for min forretning, indtil vi kommer tilbage til normalen"

Kritisk rapport om hvidvaskkontrol på vej

Aktionærerne vedtager opsigtsvækkende forslag: Vil gøre indhug i bugnende pengebjerg hos nordjysk aktieraket

Shipping-bosser: Flere kvinder giver en bedre bundlinje

Wozniacki om planerne efter tilbagetrækning: Klar til samarbejde med virksomheder

Europæisk Huawei-boss efter massiv politisk modvind: "Der er stadig god forretning at gøre i Danmark"

Trump ruller Obamas vandmiljøplan for USA tilbage

En femtedel af verdens befolkning kan have e-valuta i løbet af tre år

Novozymes belønnet for regnskab: Vandt 6 mia. kr. i markedsværdi