Fire kendte ledelseseksperter: Her er de største udfordringer for ledere i 2019

Fire kendte ledelseseksperter: Her er de største udfordringer for ledere i 2019

Danske ledere skal i 2019 give mere, end de tager! Både i forhold til kunder, medarbejdere og verden. Det er essensen af de udfordringer, som bliver centrale for fremtidens ledere, mener fire kendte ledelseseksperter, der underviser på Aros Business Academy's Mini MBA: professor Steen Hildebrandt, Henrik Ørholst, Mie Krog og Kresten Schultz Jørgensen.

Fremtidens ledere skal naturligvis stadig skabe overskud til aktionærerne og ejerkredsen, men vejen dertil bliver anderledes – og ledernes udfordringer ligeså! Lederne skal navigere i moralske dilemmaer og skabe eksistentiel mening. Og FN's verdensmål rykker tættere og tættere på som en nødvendighed, de skal forholde sig til i deres strategiske arbejde.

De fire eksperter er blevet bedt om at pege på, hvilke udfordringer, der bliver de største for ledere i 2019, og deres svar er ikke hentet i HR-skuffen med små praktiske fif.

De fire taler derimod om nogle af de helt store spørgsmål: Mening med arbejdslivet, navigation mellem livets paradokser, målsætninger som FN's 17 verdensmål – og så evnen til at kunne gøre det hele overskueligt: At reducere målet til noget, som giver mening personligt og samfundsmæssigt.

Læs mere om Aros Mini MBA, hvor de fire eksperter underviser


 

Kresten Schultz Jørgensen: Skab enkle fortællinger i en kompleks verden

Almindelige strategier bliver for langsigtede, fordi markedet konstant skifter. Samtidigt kan de mange målsætninger nemt blive for komplekse for både ledelse og medarbejdere, og det bliver netop en af de helt store udfordringer at reducere det komplekse, fortæller Kresten Schultz Jørgensen, der underviser i ledelseskommunikation på Aros Mini MBA.

"Vi navigerer i et kaos af modstridende meldinger, og her handler det om at skabe enkle fortællinger, som giver eksistentiel mening og en retning for folk," forklarer han.

"Det er forudsætningen for, at du overlever i markedet. Den tid er forbi, hvor man kunne malke en virksomhed for penge. Så har du hverken kunder eller medarbejdere."

"Men selv om vi skal reducere til noget enkelt, så skal tingene ikke forfladiges. Førhen talte vi om CSR, men nu taler vi om, at man tænker socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt. Du skal give mere, end du tager. Det handler om, at vi skal kende ordentlighedens ABC, og være i stand til at fortælle den, så den giver mening sprogligt, personligt og samfundsmæssigt," siger Kresten Schultz Jørgensen.

 

Professor Steen Hildebrandt: Ledere skal have FN's 17 verdensmål på dagsordenen

Kravene til lederne i 2019 er omfattende, mener Professor Steen Hildebrandt, der indleder alle hold på Aros Mini MBA med et foredrag om bæredygtig ledelse.

"Hvis du virkeligt trænger mig op i en krog, og beder mig om at pege på én udfordring, så er det FN's verdensmål."

Han peger på, at vi er midt i en omvæltning, hvor vi vil gå fra at se verdensmålene som en fjern liste af velmenende mål til at se dem som en nødvendighed, der kræver reel handling. Vi har fået en ny defacto standard, som alle ledere kommer til at forholde sig til, også selvom man ikke hedder Novo Nordisk eller A.P. Møller Mærsk.

"FN's 17 verdensmål kommer til at afløse Brundland's målsætning om bæredygtighed. De nye mål bliver det helt centrale, som alle er nødt til at måle sig op imod. Og tager man det ikke alvorligt som leder, risikerer man, at virksomhedens image bliver skadet og at blive fravalgt af medarbejderne. Og man risikerer ikke mindst at tabe kunderne," forklarer Steen Hildebrandt.

Udviklingen kommer til at gå hurtigere, end mange forestiller sig, og verdensmålene vil blive helt konkrete, ikke kun for store virksomheder.

"Skal du rejse til Paris og valget står mellem to hoteller, hvor det ene har en bæredygtig profil med økologisk morgenmad, el fra vindkraft, ansvarlig affaldshåndtering og dyner med dun fra fritgående franske gæs, så er valget oplagt."

 

Henrik Ørholst: Ledelse fuld af store paradokser

TV2 News' erhvervskommentator Henrik Ørholst, der underviser i strategi på Aros Mini MBA, mener, at ledernes store udfordring allerede nu og især i de kommende år, er, at de skal navigere og beslutte i en hel stribe paradokser, hvor der er stor modstrid mellem de krav, der stilles.

"Den virkelighed, som lederne skal navigere i lige nu, kræver et meget stærk moralsk og forretningsmæssigt kompas," understreger han. Det mest aktuelle eksempel er selvfølgelig Danske Banks store hvidvaskningsskandale.

"På den ene side kræves det af erhvervsledere, at de kan træffe de moralsk set rigtige beslutninger, og at de for eksempel arbejder med FN's Verdensmål. På den anden side står aktionærerne og ejerne og kræver, at virksomhedens indtjening øges. Det kræver altså sin leder."

 

Mie Krog: Kravet om en dybere mening med arbejdslivet bliver endnu mere udtalt

Mie Krog arbejder som bestyrelsesformand og underviser i personaleledelse på Aros Mini MBA.
"I takt med den øgede mangel på arbejdskraft bliver der selvfølgelig mere rift om de unge. Ledelsen skal derfor gøre sig umage for at gøre arbejdspladsen attraktiv, og tre grundelementer skal bare være på plads."

"Ledelsen skal sørge for ikke at minut-styre medarbejderne. Det er super-vigtigt, at de får plads til at manøvrere. Dernæst skal de også have mulighed for at vise, at de mestrer en spidskompetence," understreger Mie Krog.

"Og endeligt, bliver det helt afgørende, at jobbet skaber mening for de ansatte. Hvad er det, dén her virksomhed og den her afdeling bidrager med i samfundet? Det er det helt store spørgsmål, man skal være i stand til at svare på. Hvis man arbejder i en virksomhed, der producerer pumper, så leverer man ikke bare pumper – men rent vand til verden."

Rust dig selv som leder: Gå fremtiden i møde med Aros Mini MBA


Denne annonce er produceret af Børsen Creative 09.12 i samarbejde med Aros Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Krogsgaard spår 10 gode år for Novos supermolekyle: Arven er sikret til efter Fruergaard

Dansk ingeniørvirksomhed bliver en del af stor international koncern: Et strategisk vigtigt skridt

Aktieluk i USA: Små plusser til slut - Nike og Apple øverst i Dow Jones

MP Pension til Coloplast: I år har vi fået endnu en grund til at stemme imod Lars Rasmussen som formand

CIP sejrer i USA med havmøllepark - Shell og Ørsted forbigået

Coloplast-formand om aflysning af frasalg af urologi-division: Det kan kun gå en vej og det er fremad

Rambøll vil sætte strøm på alle firmabiler: "Vores ambition er, at de eneste biler, vi har, er elbiler eller plugin-hybridbiler"

Sydbank om Danske Bank-opjustering: Det ligner en camoufleret nedjustering

Danske Bank opjusterer forventningerne for anden gang på under en uge