KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Annoncørbetalt indhold af Geberit

Arkitekter bag The Audo: Derfor taler dansk og japansk design så godt sammen

Frederik Werner (tv.) og Jonas Bjerre-Poulsen er henholdsvis partner og stifter af tegnestuen Norm Architects, der i deres arbejde ofte lader sig inspirere af en lang række elementer fra Japans designmæssige traditioner. Foto: Jacob Nielsen.
Frederik Werner (tv.) og Jonas Bjerre-Poulsen er henholdsvis partner og stifter af tegnestuen Norm Architects, der i deres arbejde ofte lader sig inspirere af en lang række elementer fra Japans designmæssige traditioner. Foto: Jacob Nielsen.

Selvom kulturerne er vidt forskellige, taler dansk og japansk interiørdesign det samme sprog. Det fortæller de designmæssige hovedkræfter bag boutiquehotellet The Audo, hvor japanske designelementer også har spillet en rolle. Men hvorfor fungerer sammenspillet mellem de to designtraditioner helt præcist så godt, hvordan implementeres stilen i hjemmet – og hvorfor skal vi stoppe med at kalde den for Japandi?

Naturmaterialer som træ og marmor tegner møblementet, der med dets mælkehvide tæppe, den lysegrå sofa og de caffe latte-farvede læderstole er holdt i en neutral farvepalet. Bjælkerne i loftet er med til at understrege rummets lige linjer, og fornemmelsen er instinktiv, når man træder ind i rummet: Det kraftige og naturlige lysindfald er tænkt ind som en prioritet.

Vi befinder os på The Audo, nærmere bestemt ‘The Penthouse’, der udgør et af det Nordhavnske boutiquehotels ti værelser. En gammel rød fabriksbygning, der siden 2019 har fungeret som en hybrid mellem showroom, café, restaurant og hotel.

Jonas Bjerre-Poulsen og Frederik Werner, henholdsvis stifter og partner hos tegnestuen Norm Architects, har i samarbejde med møbelfirmaet Menu indrettet hotelværelserne såvel som resten af The Audo. Et interiør, der i en særlig grad på det moodboard-inspirerede sociale netværk Pinterest får mærkatet Japandi. Stilen kendetegnes ved sin fusion af japanske og danske design-traditioner, og den kan både ses, opleves og erhverves gennem de store danske møbelhuse, der i dag anvender betegnelsen om hele møbelkollektioner.

I sommerhuset indretter vi os typisk meget mere rustikt, tættere og simplere. Det er i høj grad øvelsen her: Få rummets grundelementer til at føles menneskelige, varme og sanselige

Frederik Werner, arkitekt og partner i Norm Architects

Det er dog vigtigt for Frederik Werner og Jonas Bjerre-Poulsen at understrege, at hverken Japan eller Japandi har været den grundlæggende drivkraft bag indretningen af The Audo.

”Vi har set meget mere på Nordhavn som ny bydel med dens historie, på amerikansk modernisme i valget af møbler og italiensk design i mange af materialevalgene,” siger Jonas Bjerre-Poulsen.

Når interiøret alligevel får mærkatet Japandi, kan det skyldes den indfarvede spartel på væggene, hvis inspiration er hentet fra lerklinede vægge i traditionelle huse i Kyoto, lamperne i loftet, der på ’The Penthouse’ er inspireret af japanske lanterner i rispapir eller facaderne fra japanske templer, som har spillet en væsentlig rolle i designet af hotellets butik og restaurant.

“Begge kulturer går enormt underspillet til arbejdet med design. Og så deler de samme store omhu, når det gælder detaljering og insisteren på brugen af kvalitetsmaterialer,” svarer Jonas Bjerre-Poulsen på spørgsmålet om, hvorfor to så forskellige lande og kulturer alligevel taler et så ens designmæssigt sprog.

Frederik Werner stemmer i: “Enkeltheden og kunsten i at få så stor effekt ud af så få virkemidler er ret sigende for både den danske og japanske designarv.”

Noget, mener han, der udspringer af en fælles fortid som bondesamfund. Her var der på den designmæssige front ikke råd til store armbevægelser, og naturen udgjorde bogstaveligt talt det primære byggemateriale.

Audo 02 beskåret web.jpg
Det er de rene linjer, de geometriske former og en uprætentiøs enkelthed, der er blandt kendetegnende, når Frederik Werner og Jonas Bjerre-Poulsen skal beskrive den dansk-japanske designfusion, der har fået betegnelsen Japandi. Foto: Jacob Nielsen.

“Tag trægulvet her. Mange ville vælge at lakere det, men resultatet ville som oftest blive, at det får et syntetisk plastikudtryk. Olierer du derimod træet, både mærker og ser du årene og træets levede liv,” siger Jonas Bjerre-Poulsen som et andet eksempel på et dansk-japansk fællestræk, der handler om, at man af respekt for naturen så vidt muligt ikke manipulerer med naturmaterialerne.

”Det bunder i en respekt for naturen, som endvidere strækker sig til, at naturen og det naturlige lys skal inviteres ind og indgå som en del af rummets arkitektur,” siger Jonas Bjerre-Poulsen.

”Og så evner begge designtraditioner minimalismen,” fortsætter Frederik Werner. ”Skønheden i det enkelte, og præmissen om at det aldrig må blive for ’flashy’."

Opgør med medicinsk sterilitet

Har man lyst til selv at implementere den ’japandiske’ stil i hjemmet, kan man ifølge Frederik Werner med fordel lade sommerhuset fungere som en art rettesnor.

“I sommerhuset indretter vi os typisk meget mere rustikt, tættere og simplere. Det er i høj grad øvelsen her: Få rummets grundelementer til at føles menneskelige, varme og sanselige.”

Råd, der virker relativt ligetil, når vi snakker stue, soveværelse og køkken. Men hvordan implementeres samme grundelementer på et badeværelse, hvor glaserede flader og medicinsk sterilitet ofte er reglen?

Audo 10 beskåret web.jpg
Om det er stuen, køkkenet eller badeværelset er præmisserne for Japandi uændret, fortæller Frederik Werner og Jonas Bjerre-Poulsen, der har håndplukket materialer og produkter til samtlige badeværelser på The Audo: Foto: Jacob Nielsen

“Den japanske forfatter, Jun'ichirō Tanizaki, har skrevet bogen ‘In praise of shadows’, som er en række refleksioner over kunst, arkitektur og interiør. Her er et helt kapitel dedikeret til toiletbesøget, hvor han harcelerer mod, at badeværelset ikke skal være for oplyst og sterilt. I stedet skal der implementeres træelementer, og belysningen skal holdes dunkel, så badeværelset og toiletbesøget bliver et så sanseligt og intimt rum som muligt,” siger Jonas Bjerre-Poulsen.

Audo 11 beskåret web.jpg
Skal den dansk-japanske designertankegang tænkes ind på badeværelset, er et effektivt greb ifølge arkitekterne, at man deler toilet og bad op med en skillevæg. Også selvom toilettet, som her med Geberits AquaClean Mera, følger de Japandiske love om enkelt design samt lige og rene linjer: Foto: Jacob Nielsen

“I stedet for glaserede fliser, så brug natursten og ægte messing. Det vil give rummet varme og patina,” siger Frederik Werner og påpeger, at varmen – også i en ren fysisk forstand – er et nøgleord, når Japandi skal implementeres på badeværelset.

”Sørg for varme i vægge og gulv. Det skal være et rart rum at træde ind. Grundlæggende handler det om, at alle kroppens sanser tænkes ind i arkitekturen,” siger Frederik Werner.

Mere end en trend

Selvom Japandi ikke definerer interiørstilen bag The Audo, så er der grundlæggende en lang række elementer i måden, Norm Architects arbejder på, som er direkte inspireret af og har en samklang med japanske traditioner: Fra enkeltheden i indretningen over brugen af sanselige naturmaterialer til en nedtonet, naturlig farvepalet og særlig omhu for detaljen og det gode håndværk.

For tre år siden handlede det om ’hyggestilen’, når vi talte med internationale journalister. Og inden ’Japandi’ var det friluftsliv, der havde sat sig fast hos den udenlandske interiørpresse.

Jonas Bjerre-Poulsen, arkitekt og stifter af Norm Architects

Men når det er sagt, så er de begge helst fri for mærkatet Japandi.

“Det er især internationale boligjournalister, der gerne vil kalde det Japandi, og vi stejler lidt hver gang. For det er jo et relativt nyt begreb, og dermed indikeres det, at det er en tendens, noget forbigående,” siger Frederik Werner og fortsætter:

“Men det kunne jo næsten ikke være mere forkert, da samtalen mellem japansk og dansk design har eksisteret i århundreder.”

Audo 05 beskåret web.jpg
Om det får mærkatet ‘Japandi’ eller ej, så er styrken bag den dansk-japanske designfusion, at det sikrer velvære, siger stifteren af Norm Architects, Jonas Bjerre-Poulsen. Foto. Jacob Nielsen

Jonas Bjerre-Poulsen smiler lidt.

“For tre år siden handlede det om ’hyggestilen’, når vi talte med internationale journalister. Og inden ’Japandi’ var det friluftsliv, der havde sat sig fast hos den udenlandske interiørpresse. Men stilen, som ’Japandi’ dækker over, er alt andet end en tendens, for den handler grundlæggende om, hvordan man skaber det bedste velvære for folk gennem arkitektur og design,” slutter han.

Læs mere om Geberit og deres fritsvævende douchetoiletter her

Forsiden lige nu