SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Annoncørbetalt indhold af TeamViewer

Arbejdslivsforskeren: "Hjemmekontoret har skabt fleksibilitet, demokratisering og effektivitet, men..."

Janne Gleerup, ph.d. og lektor i arbejdslivsforskning ved Institut for Mennesker og teknologi på Roskilde Universitet, mener, at der er mange gode grunde til at implementere teknologi i vor fremtidige arbejdsliv. Men vi må ikke heller ikke blive for ukritiske. Foto: Jacob Nielsen
Janne Gleerup, ph.d. og lektor i arbejdslivsforskning ved Institut for Mennesker og teknologi på Roskilde Universitet, mener, at der er mange gode grunde til at implementere teknologi i vor fremtidige arbejdsliv. Men vi må ikke heller ikke blive for ukritiske. Foto: Jacob Nielsen

Hjemmekontoret fik sit gennembrud under coronakrisen, og hos virksomheder og deres ansatte blev det en øjenåbner for, hvordan vi med digitaliseringen kan indrette fremtidens arbejdsliv med større effektivitet. Udfordringen bliver nu, hvordan vi klogest får implementeret vor nyvundne fleksibilitet samt sikrer, at teknologien kommer alle sektorer til gode.

Undtagelsen blev til reglen. Tidligere krævede det som regel en god grund, hvis en medarbejder skulle arbejde hjemmefra et par dage om ugen. Den tankegang fik coronakrisen vendt på hovedet. Hjemmekontoret blev afgørende for, at virksomheder verden rundt overhovedet kunne overleve.

"Tidligere har det ofte bundet i et tillidsproblem, når arbejdsgiveren var skeptisk overfor den ansattes hjemmearbejdsdag. Her kunne man ikke overvåge medarbejderen, og var den ansatte så produktiv nok?" siger Janne Gleerup, der er lektor på Roskilde Universitet med speciale i bl.a. mennesker, teknologi og arbejdsliv.

Hun mener, at det sidste halvandet år med corona har været en øjenåbner. Særligt for arbejdsgiverne:

"De har fundet ud af, at hjemmekontoret ikke er lig med faldende produktivitet. Tværtimod præsterer folk i de fleste tilfælde endnu bedre hjemme."

En demokratisering af virksomheden

Ovennævnte bakkes op af en større undersøgelse, som den franske konsulentvirksomhed Capgemini står bag. Her svarede 68 pct. af 500 adspurgte virksomhedsejere, at deres ansattes produktivitet var steget i tredje kvartal, da corona havde tvunget dem til at arbejde hjemme.

Vor tids arbejdsmarked har et stigende fokus på teknologi og vil mere og mere være understøttet af software

Oliver Steil, CEO i TeamViewer

Det kan meget muligt være årsagen til, at virksomheder som Google, Microsoft og Apple har annonceret, at deres medarbejdere kan fortsætte med at arbejde hjemmefra, når verden, som vi kendte den inden corona, begynder at vende tilbage til normalen igen.

En anden grund kunne være, at især de større virksomheder har indset, at onlinemøderne har vist sig at have en demokratiserende effekt. Det mener Janne Gleerup:

"Vi har længe haft muligheden for at holde møder online, men de er som regel blevet brugt af nød i en slags hybrid løsning, hvor flertallet var samlet fysisk, mens den ene, der så var forhindret, sad med på forbindelse," siger hun og uddyber:

"Men i dag virker det ikke til at gøre en forskel om vi mødes fysisk eller på en skærm. Og på den måde har onlinemøderne også vist sig som en demokratisering af betingelserne for at deltage. Du kan sagtens deltage på en forbindelse fra Aalborg, selvom virksomheden har hovedsæde i København."

Janne Gleerup 03 beskåret.jpg
Janne Gleerup mener, at coronakrisen især har været en øjenåbner for de arbejdsgivere, der tidligere var skeptiske over for deres ansattes produktivitet, når de tog en dag på hjemmekontoret. Foto: Jacob Nielsen

Det er dog vigtigt at pointere, mener Janne Gleerup, at vi som ansatte, ledere og virksomheder ikke er helt ukritiske til teknologien og hjemmekontoret. Den gode virksomhedskultur skal og bør fortsat spille en rolle, siger forskeren. Den er udfordret, hvis alt social interaktion fremover vi gå gennem en skærm.

"Hjemmekontoret har en masse fordele – for virksomheden og for de ansatte – men hvis vi bare beslutter os for, at fra nu af står den 100 pct. på hjemmekontor, så tror jeg på sigt, at det vil gå ud over kvaliteten af arbejdet, af vores kollegiale relationer og arbejdsmiljø. Og så tror jeg, at vi som konkurrencedygtigt samfund skyder os selv i foden."

Forbinder alt, der kan forbindes

Der eksisterer dog allerede mange tilfælde, hvor hjemmekontoret er langt fra optimalt – både før, under og efter corona. Et større studie på tværs af ni lande og 800 forskellige professioner undersøgte konsulenthuset McKinsey potentialet for fjernarbejde. Konklusionen blev, at det i stor grad afhang af det enkelte lands økonomi og uddannelsesniveauet, som den givne profession krævede.

Det overrasker ikke Janne Gleerup:

"Er landet økonomisk stærkt, så vil det også være digitalt velorganiseret. Det gennemsnitlige uddannelsesniveau vil være højere, hvilket tilsammen giver bedre forudsætninger for at gribe teknologien og få den implementeret."

Men stærk statsøkonomi eller ej vil visse professioner være mere udfordret ved udsigten til hjemmekontor og fjernarbejde. Landbrug, lagerarbejde samt hotel- og restaurationsbranchen for at nævne et par eksempler.

Online-møderne har vist sig som en geografisk demokratisering af betingelserne for at deltage

Janne Gleerup, ph.d. og lektor i arbejdslivsforskning ved Institut for Mennesker og teknologi, Roskilde Universite

En problematik, som virksomheden TeamViewer har gjort til kernen i deres forretningsstrategi - de leverer softwareløsninger til fjernstyring af mobile enheder og computere.

"For rigtig mange virksomheder har fokus det seneste halvandet år været på at udvikle software, der kunne understøtte det gode onlinemøde. Naturligvis. Men det har forretningsstrategisk spillet en mindre vigtig rolle for os,” siger Oliver Steil, CEO i TeamViewer.

Smartbriller til lagerarbejderen

I stedet for at udvikle platformen over dem alle for onlinemøder, er der blevet lagt kræfter og kapital i at udvikle software, der kan understøtte brancher og jobfunktioner, som typisk er kendetegnet ved manuelt og praktisk arbejde.

"Vor tids arbejdsmarked har et stigende fokus på teknologi og vil mere og mere være understøttet af software. Om der er tale om et kontor eller den mere industrielle del af værdikæden som produktion, fremstilling og logistik," siger Oliver Steil.

Med det in mente opkøbte TeamViewer i år og sidste år virksomhederne Ubimax og Upskill. Begge har specialiseret sig udi implementeringen af AR (Augmented Reality) i logistik- og produktionsbranchen med store internationale kunder som DHL, Boeing og Coca-Cola HBC.

Download e-bogen: Styrk virksomhedskulturen på hjemmekontoret - 5 gode råd til lederen

Sidstnævnte producerer på årlig basis to mio. Coca-Cola-flasker med licens fra Coca-Cola-selskabet. Det betyder i praksis, at der flyttes rigtig mange flasker ind og ud og rundt på Coca-Cola HBC's lager. Tidligere var virksomhedens palleløftere udstyret med tablets, som lagerarbejderen kunne orientere sig efter. I dag er de iført et par smartbriller fra TeamViewer, som med AR-teknologi fra Ubimax giver arbejderen den relevante data samt – ikke mindst – to sæt frie hænder.

Janne Gleerup 02 beskåret.jpg
I et land som Danmark, der er økonomisk stærkt, og hvor det gennemsnitlige uddannelsesniveau er højt, er forudsætningerne for at gribe og få implementeret teknologien i vores arbejdsliv også langt bedre, siger Janne Gleerup. Foto: Jacob Nielsen

Janne Gleerups anke er dog igen, at man ikke forholder sig helt ukritisk til teknologiens indtrængning på de ufaglærte og kortuddannede brancher. Hendes frygt er, at det kan komme til at koste rigtig mange jobs, når algoritmerne mere og mere overtager logistikhåndtering.

Men en teknologi, der sikrer et bedre arbejdsmiljø, hilser hun altid velkommen:

"Der er masser af behov for teknologi i byggeri og produktionsindustrien. Men det er vigtigt, når man udvikler ny teknologi, at det tænkes ind, hvordan teknologien reelt set implementeres og bruges. Det virker banalt, men det er ofte der, at det går galt," siger hun.

Læs mere om TeamViewer her

Læs hvad vi ellers skriver om TeamViewer her og få adgang til TeamViewers rapport om teknologi og fremtidens arbejdsliv her.

Annoncen er produceret 21.06.2021 af Børsen Creative i samarbejde med TeamViewer.

Forsiden lige nu