Næste generation af højtalere til hjemmet er til at tale med

Næste generation af højtalere til hjemmet er til at tale med

En ny generation af intelligente højtalere er dukket op på det danske marked. På verdensplan viser salgstallene på de nye smart-højtalere massiv fremgang, og på sigt spås højtalerne at overtage styringen af det moderne hjem.

Et af de mest opsigtsvækkende højtalersystemer, både rent lydmæssigt og designmæssigt, kommer fra hi-fi producenten Harman Kardon, der netop har lanceret deres bud på næste generation af smart-højtalere.

Harman Kardon har i mere end 65 år været blandt de mest innovative aktører indenfor udvikling af lyd og design. Det amerikanske akustikfirma blev stiftet tilbage i 1953 og var fra starten toneangivende på et gryende marked for moderne hi-fi-produkter.

Ambitionerne var store, og Sidney Harman og Bernard Kardon skrev sig tidligt ind i historiebøgerne ved at lancere nogle af efterkrigstidens første hi-fi produkter. Harman Kardon blev hurtigt kendt for at skabe produkter med en bemærkelsesværdig god lyd samt et enkelt og unikt design.

I dag, 65 år senere, er Harman Kardon fortsat ledende indenfor udviklingen af nye hi-fi-produkter, og visionen om at levere verdens bedste lyd, pakket ind i et lækkert design, lever stadig i bedste velgående.

Højteknologiske højtalere til det moderne hjem

Med lanceringen af den nye højtalerserie træder Harman Kardon for alvor ind i den højteknologiske tidsalder med stemmestyrede højtalersystemer, der kan meget mere end blot at afspille musik.

Samtidig med at den nye højtalerserie er spækket med moderne teknologi trækkes der tråde helt tilbage til 1950'erne, hvor Harman Kardon lancerede de første produkter med navnet Citation.

 

Alexander Demin, der er senior design manager hos Harman Kardon, og manden bag den nye højtaler, forklarer de historiske bånd således;

"Vi ønskede med Citation at kæde Harman Kardon-brandets lange, imponerende historie sammen med vores nye innovative højtaler-serie, hvor kraftfuld lyd og den nyeste trådløse hi-fi-teknologi kombineres med lange designtraditioner."

Ifølge Alexander Demin var en af udfordringerne at nytænke brugeroplevelsen. Det lykkedes bl.a. ved at designe et elegant interface, som automatisk aktiveres og lyser op, når nogen nærmer sig højtaleren.
Smart-højtaleren er designet til at få en central placering i det moderne, intelligente hjem.

Citation højtaleren er stemmestyret, og det smarte ved stemmestyrede højtalere er, at de er kompatible med den nyeste teknologi på markedet, nemlig Google Assistant og Chromecast.

Med den indbyggede Chromecast-funktion kan højttaleren forbindes til mere end 300 lyd- og video streamingudbydere. Alt sammen i HD-kvalitet. Det kræver blot, at én af hjemmets højttalere er tilkoblet samme netværk som en smartphone, tablet eller bærbar computer.

 

Samtidig kan brugerne ved hjælp af Google Assistant og Google Home interagere med højtaleren og bede om at få dæmpet lyset i stuen, skrue ned for varmen, sende beskeder via en smartphone eller få en update på den aktuelle vejrudsigt.

Et kig ind i fremtiden

Alt dette er blot nogle få af de mange features, som de intelligente højtalere er i stand til at levere. Højtalerne, og det tilhørende software, er under konstant udvikling, og i fremtiden vil det være det mest naturlige i verden at bestille taxa, købe dagligvarer over internettet eller booke bord på en restaurant via sin Google Assistant. Sådan lyder det fra eksperterne, der med et kig i krystalkuglen spår en stor fremtid for smart-højtaleren.

Henrik Sie er nordisk salgschef i Harman Consumer Division og en af dem, som er overbevist om, at brugen af stemmestyring er kommet for at blive.

"Google Assistant og andre lignende produkter vil langt hen ad vejen komme til at styre det smarte hjem. Man skal forestille sig, at man via højtaleren eksempelvis kan styre husets låse- og alarmsystemer, og når man siger farvel til højtaleren slukkes lyset automatisk, mens 'Smart Home' funktionen sørger for at sænke temperaturen," fortæller Henrik Sie.

 

Ifølge Henrik Sie får Google Assistant gradvist adgang til mere og mere information. På den måde udvider systemet også det personlige kendskab til hjemmets beboere og kan agere derudfra.

"Det betyder, at selve assistentfunktionen vil ændre vores hverdag markant, og at Google Assistant, også på et personligt plan, vil komme til at spille en rolle, som vi slet ikke kan forestille os i dag," vurderer Henrik Sie.

I løbet af få år vil integrationen mellem spørgsmål fra brugeren og det output, som højtaleren kommer med, blive vist på en skærm. Overvågningskameraet viser, hvem der ringer på hoveddøren, og rutevejledningen til teateret vises på skærmen ligesom det nemt overføres til telefonens Google Maps-funktion.

Som at høre englene synge

Den nye smart-højtaler er ikke kun et højteknologisk vidunder og en tjenende ånd. Den kan rent faktisk også afspille musik. Det er bl.a. muligt at forbinde en serie af trådløse højttalere, så den samme musik kan streames overalt i hjemmet. Eller man kan vælge at afspille individuelle playlister på de enkelte højtalere.

Og det er i det hele taget nemt og brugervenligt at lytte til sin yndlingsmusik via Google Assistant. Det eneste som kræves er, at man siger; 'Hey Google, spil min yndlingsplayliste'. Så flyder musikken fra højtaleren.

Henrik Sie kalder det bemærkelsesværdigt så kraftfuldt et output og så meget detaljerigdom, der er i lyden i den nye Citation højtaler set i forhold til, hvor kompakte enhederne er. Men det er der en enkel forklaring på.

 

Flere generationers ekspertise og innovation inden for akustik og lyd er nemlig blevet kanaliseret ind i den nye højtaler-serie, der med en klar og gennemtrængende lyd i høj grad appellerer til den kræsne lydentusiast, der søger den sublime lydoplevelse.

Vis højtaleren frem

En del af filosofien hos Harman Kardon har gennem mere end 60 år været at skabe produkter, som indtager en fremtrædende rolle i hjemmet, og som rent designmæssigt skiller sig ud. Den nye stilfulde Citation-højtaler er ingen undtagelse. Den er nemlig designet for at den skal ses, ligeså meget som den skal høres.

"Ideen var at designe en højtaler med en enkel og moderne udformning, som det er let at tilpasse til hjemmets øvrige interiør. En smuk, iøjnefaldende brugsgenstand, der ikke var for påtrængende. Så vi transformerede den klassiske forestilling om, hvordan en højtaler skal se ud ind til noget, der med få ord kan beskrives som et enkelt og elegant møbel," fortæller Alexander Demin.

Inspirationen kom fra de seneste trends indenfor skandinavisk design og kunsthåndværkertraditioner.

"Vi inviterede Alexander Demin til Danmark og gav ham en intensiv indføring i, hvad dansk og skandinavisk design og designhistorie er for en størrelse. Siden rejste Alexander videre til Stockholm og med kufferten fuld af nordisk inspiration, fik vi designet en højtalerserie med et sofistikeret, skulpturelt udtryk," fortæller Henrik Sie.

 

Dele af design- og formgivningsprocessen tog form gennem samarbejdet med den danske tekstilvirksomhed Kvadrat, hvis produkter kan ses steder som Museum of Modern Art i New York og i Guggenheim Museet i Bilbao. Højtalerkabinet er beklædt med specialvævede tekstiler af samme uldkvalitet, som benyttes inden for møbelindustrien.

Brugen af uldstoffer til at skabe en elegant finish var et nyt skridt i en lang designtradition, og resultatet blev et premium produkt, der appellerer til den kræsne livsstilsforbruger. Den smukke finish giver således højttaleren et afdæmpet, minimalistisk udtryk, som passer godt ind til det moderne, nordiske hjem.

Målet var at skabe en multisensorisk oplevelse, der stimulerer alle sanser. En stemning af, at tiden går i stå i et enkelt sekund, når brugeren nysgerrigt kigger på højtaleren.

"Jo flere sanser, vi som mennesker får aktiveret, jo dybere indtryk gør det, og jo længere tid husker vi det, som vi har set eller oplevet," forklarer Henrik Sie, der understreger, at Harman Kardon med Citation serien har sat sit aftryk i en udvikling, som verden kun lige har set begyndelsen på. 

Du kan læse mere og se udvalget af Citation-højtalere lige her.
Cxense Display

AnbefaletForsiden lige nu


Holbæk-projekt til 2,5 milliarder kroner skal gennemføres af kendt developer fra Grønttorvet

Tillykke med sejren, Boris, nu kommer de store bakker

Danske politikere dropper telefoner ved møder af frygt for spionage

Danmarks hemmelige filmmager: "Jeg har kæmpet i 20 år for at få lov til at lave den film"

Hvid røg i handelskrigen – Trump og Kina bekræfter første fase af en aftale

EU-ledere gør klar til at tale fremtid med Johnson: "Vi er klar til at forsvare de europæiske interesser"

Tyskland taber eksporttronen til USA

Tonny Thierry Andersen godkendt af Finanstilsynet efter ni måneder

Portræt: Tidligere Danske Bank-kronprins endeligt kendt hæderlig og egnet til job i Nykreidt