10 ting om diamanter, du ikke vidste

Katerina Pitzner
BLOGS Af

Der er mange myter om diamanter. Lige fra, at de har overnaturlige kræfter til, at de ikke er sjældne. Her er 10 sandheder, som mange ikke kender.

1. Diamanter er den ældste ting, vi nogen sinde vil kunne eje. 

Jorden anslås til at være 4,5 milliarder år gammel, og det antages, at de ældste diamanter er blevet krystalliseret for ca. 3,3 milliarder år siden. Det gør dem ældre end livet på Jorden.  De er skabt 200 km under jordens overfladen og blev tvunget op gennem vulkanudbrud for 300 - 400 millioner år siden, dvs. længe før dinosaurerne strejfede omkring. 

2. Diamanter udvindes i flere dele af verden. Oprindeligt blev de opdaget i Indien, men i dag kommer de fleste fra Australien, Canada, Rusland, Botswana, Namibia, og Sydafrika. 

3. Hvide diamanter i farveskalaen D - Z er de mest anvendte i smykker, men diamanter findes i alle regnbuens farver. Det er blå, grøn, orange, rød og pink, som er de mest sjældne.

4. Diamanter kan brænde, men så skal temperaturen op på 700-900 grader celsius.

5. Der er en kæmpe diamant i det ydre rum på størrelse med månen. "BPM37093" er dens oprindelige og officielle navn, men den har siden fået det lidt mere charmerende navn, "Lucy", opkaldt efter Beatles berømte sang, "Lucy In The Sky With Diamonds". Den har en kolossal diamantkerne på grund af den komprimering og varme, den er blevet udsat for.

6. Konfliktdiamanter er fortid. Konfliktdiamanter, som blev skildret i filmen "Blood Diamonds" fra 2006, er stort set fortid. Siden er afrikanske oprør aftaget, og industrien har indført strenge kontroller, som f.eks. Kimberley-processen for at sikre, at der ikke handles med diamanter fra konfliktzoner. Som et resultat er 99,8 pct. af diamanter i dag Kimberley Process-kompatible. 

7. Diamantindustrien yder et vigtigt bidrag til verden. Diamantbranchen beskæftiger ca. 10 millioner mennesker globalt, herunder 1,5 millioner håndværkere, minearbejdere og deres familier i Afrika og Sydamerika. Opdagelsen af diamanter i Botswana har omdannet landet fra et af de fattigste i verden til et mellem-indkomstland. I dag får hvert barn i Botswana gratis skolegang indtil 13-årsalderen takket være diamantindtægterne, der repræsenterer næsten en tredjedel af Botswanas BNP. I den indiske delstat, Gujarat, beskæftiger diamantsektoren omkring en million mennesker og finansierer skoler og hospitaler.

8. Diamanter er et af de hårdeste naturlige stoffer på planeten. Faktisk så hårdt, at en sten på 30 ct. ville kunne bære vægten af hele Empire State Building i New York, men en anden diamant kan stadig ridse dem. Det  betyder heller ikke, at de ikke kan blive beskadiget og ikke bør håndteres med forsigtighed. Der kan være spændinger eller indeslutninger i stenen, som gør stenen særlig sårbar for kraftige stød eller slag.

9. Efterspørgslen på diamanter har aldrig været større og udbuddet har aldrig være mindre. 59 pct. af de, der efterspørger diamanter i USA, er i dag millennials. Analyser viser, at millennials har en særlig interesse for produkter, der er autentiske, sjældne og kostbare. Derfor skabte Diamond Producers Association hashtagget #realisrare .

10. Diamanter bliver mere og mere sjældne for hver dag. Antallet af udvundne diamanter toppede i 2005, men forekomsten er faldet siden. De diamanter, der udvindes i dag kommer fra kimberlitrør, der blev opdaget for flere årtier siden. På trods af utallige undersøgelser er der ikke gjort nye fund i de sidste 20 år. 

Seneste blogindlæg

Profil

Katerina Pitzner

Katerina Pitzner

Diamanthandler
Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen "Diamantjægeren – en rå verden i glimt".

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her