Gretas sag er fremtidig big business

Annette Franck
BLOGS Af

Hør visionerne gennem Greta Thunbergs støj og anklager. Hvor uudholdelig hun end er, så viser historien om hippierne os, at her finder vi med stor sandsynlighed fremtidens visioner og strategier. Den slags bliver nemlig ikke udtænkt i hjørnekontorer eller stabsfunktioner. Men for at realisere løsninger skal alle med kompetencer og ledelseserfaring tage sagen fra Greta og hendes bevægelse. 

Jeg er ikke vild med Greta Thunberg. Så er det sagt, og jeg skal ikke trætte jer med mine mange gode grunde.

Men hun har med stor sandsynlighed kæmpe fremtidig relevans, når vi skal besvare det evindelige spørgsmål om, hvad vi skal leve af i fremtiden. 

Nej, hun har tydeligvis ikke løsninger. Kritikerne har ret i, at hun (og langt de fleste af hendes supportere) forekommer både naive, uansvarlige og urimelige, når de fremturer mod 'the establishment' med patos og aggressive krav. Det betyder bare ikke, at Greta ikke får ret. 

Historien viser, at dem, der kan forekomme naive, uansvarlige og uanstændigt krævende, faktisk godt kan ende med at få ret. Det sker bare først, når andre med faglige kompetencer og respekt for ledelse overtager de naive og højtråbendes sag. Og disse kompetente, ansvarlige mennesker befinder sig primært i de etablerede industrier og administrationer, som Greta i dag skælder ud på. 

Husk hippierne

Hva' er det for en historie, der viser os det? Jo, det er da historien om hippierne. 

Hør nu her... Hippierne har fået så meget ret i deres samfundskritik og fremtidsvisioner. For 50 år siden talte hippierne om, at vi skulle elske jordkloden. De talte om vedvarende energi med sol og vind. De eksperimenterede med økologi og vegetarisk kost. De bragte yoga og meditation hjem fra Østen. 

Men det blev ved snakken i årtier, for hippierne havde ikke kompetencer, selvdisciplin og måske vigtigst af alt: De afviste nødvendigheden af ledelse. De forstod ganske enkelt ikke at omsætte deres visioner til handlinger og resultater.  

Industriel produktion

Kendsgerningerne er, at i dag er deres visioner blevet til big business med masser af fremtid. Vi har netop oplevet et historisk døgn, hvor Danmark producerede mere grøn energi, end vi brugte. Økologi er blevet main stream i supermarkeder. Fitness centre har yoga på programmerne, og meditation er blevet til 'mindfulness' i wellness-branchen. 

Alle hippiernes visioner er i dag industriel produktion. Realiseret af det 'establishment', som hippierne var i opgør med. 'Kapitalen' og 'det forbandede samfund', som de tordnede imod. Store virksomheder, - eller virksomheder, der er blevet store på hippie-visioner, f.eks. indenfor fødevareproduktion, energisektoren eller i servicebranchen. Her var nemlig de nødvendige kompetencer, og respekten for den ledelsesopgave der er forudsætningen for at skabe noget nyt. 

Jeg husker dem

Bemærk, at resultaterne kom med 40-50 års forsinkelse. Hippierne leverede hverken løsninger eller indsats. De råbte højt, gjorde oprør, og så ærligt talt ret håbløse ud når de rodede omkring med biodynamiske landbrug og hjemmesnedkererede vindmøller. Jeg husker dem tydeligt fra min barndom i provinsen, hvor de slog sig ned i kollektiver. Hold nu kæft nogle tosser. 

Men jeg husker så sandeligt også på hippierne i dag, når jeg ser resultaterne af deres visioner. De fik ret, selvom de som udgangspunkt ikke havde ret. Jeg har kæmpe respekt for deres samfundsbetydning, og hippie-bevægelsen fortjener anerkendelse for deres visioner. 

Tag sagen fra Greta

Så selvom jeg ikke kan udholde Greta Thunbergs opførsel og bliver vildt forarget over hendes anklagende, selviscenesættende demagogi, vil jeg opfordre 'the establishment' til at høre visionerne gennem støjen. Alle med kompetencer og ledelseserfaring skal tage sagen fra hende og hendes bevægelse. Ingeniører, dataloger, økonomer, agronomer og ikke mindst alle med evne til at lede og konceptualisere udvikling. 

Tag Gretas kritik og visioner med på næste strategiseminar. Hippiernes visioner blev ikke udtænkt i et direktionslokale eller i en stabsfunktion. Men det var her, de blev realiseret. Sådan skulle det også gerne gå med Greta Thunbergs sag. Uden 50 års forsinkelse, som med hippierne. Tak.

PS: Nysgerrig på hippierne? Læs Peter Øvig Knudsens fantastiske bøger Hippie 1 og Hippie 2. 

 

Profil

Annette Franck

Annette Franck

Ekspert i eksekvering & forandringskommunikation. Stifter af Corporate Voice
www.corporate-voice.dk

Annette Franck blogger om eksekvering og forandringsledelse: Hvordan lykkes vi med at skabe resultater, når strategien er præsenteret, og projekterne er sat i gang? Der er nemlig ofte skuffende langt fra visioner og beslutninger til resultater.

Med 20 års erfaring i ledelse, forretningsudvikling, kommunikation og Human Ressource er Annette specialist i forandringskommunikation og eksekvering. Hun er forfatter til bogen "Modarbejder eller medarbejder - Forandringskommunikation skaber samarbejde". Stifter af Corporate Voice, hvor hun rådgiver om eksekvering og implementering af forandringer på arbejdspladser. Uddannet cand.phil. i voksenpædagogik, MBA og Master i Journalistik.


Få Annettes indlæg
som RSS-feed her