Anklage om markedsmanipulation i VW

Hans Fogtdal
BLOGS Af

Anklagemyndigheden i Braunschweig har sigtet den nuværende CEO, den tidligere bestyrelsesformand og den tidligere CEO for VW for markedsmanipulation efter Markedsmisbrugsforordningen.

Sigtelserne går på, at bilproducenten bevidst vildledte aktiemarkedet ved for sent at informere om omfanget af den såkaldte Dieselgate-sag, som vedrørte snyd med data for, hvor meget dieselbiler forurenede. Det blev således opdaget i 2015, at VW i 2015 havde fiflet med software i millioner af dieselbiler verden over. På den måde fremstod de mere miljøvenlige, end de var. Siden dengang har VW betalt milliarder euro i bøder, erstatninger og forlig som følge af sagen.

Den nye sigtelse giver sagen en ny drejning, hvor myndighederne, i stedet for selve snyderiet og bedrageriet omkring dieselbilernes forurening, nu fokuserer på selskabets manipulation af aktiekursen på et tidspunkt, hvor selskabet og ledelsen angiveligt skulle være i besiddelse af information om snyderiet og dermed også angiveligt skulle være bekendt eller burde kende den nærliggende risiko for massive kurstab på aktien ved en eventuel offentliggørelse heraf.

De sigtede har nægtet sig skyldige.

Aktionærerne i Volkswagen måtte i dagene omkring offentliggørelsen af Dieselgate-sagen se deres aktier falde med op mod 37 procent. Derved blev der tabt flere milliarder euro i markedsværdi.

Sagen vil - da Markedsmisbrugsforordningen gælder direkte i samtlige EU-lande - kunne give nærmere vejledning om dens anvendelse og håndhævelse også i Danmark, og der vil derfor være god grund til at følge sagen nøje.

Seneste blogindlæg

Profil

Hans Fogtdal

Hans Fogtdal

Hans Fogtdal skriver om aktuelle straffesager i erhvervslivet og virksomheders arbejde med at leve op til den stadig strammere lovgivning og skærpede håndhævelse fra myndighedernes side.

Hans Fogtdal er advokat med speciale i erhvervsstrafferet, virksomheders compliance og er forsvarer i straffesager. Tidligere har Hans Fogtdal været vicestatsadvokat, leder af børs- og finansafdelingen i SØIK (Bagmandspolitiet) og erhvervsadvokat. Han har samlet op mod 20 års erfaring fra statsadvokater og Rigsadvokaten og har bl.a. ført mere end 30 straffesager for Højesteret. Ekstern lektor på Københavns Universitet og forfatter til bøger om strafferetlige emner. Se også hflaw.dk.