Eskalering af handelskrigen vil føre til stigende markedsvolatilitet

authorimage
BLOGS
Af: Thomas Harr
27. aug 2019

USA og Kina skruede kraftigt op for konfliktniveauet i fredags. Det øger risikoen for en global økonomisk recession og betyder også, at vi kan forvente stigende volatilitet på finansmarkederne.

Kina svarer igen…

Kina meddelte fredag eftermiddag, at de nu gengælder Trumps straftold på 10 % på kinesisk import for 300 mia. dollar. Beijing lægger 5-10 % told på amerikansk import til en værdi af 75 mia. dollar. Det sker hhv. den 1. september og 15. december.

…og det gør USA også

Trumps reaktion var voldsom. Han ‘beordrede’ amerikanske virksomheder til at finde et alternativ til Kina og annoncerede fredag aften, at han vil svare igen ved at lægge 5 % ekstra told på al amerikansk import fra Kina, dvs. på varer til en værdi af 550 mia. dollar. USA forhøjer tolden på import for 250 mia. dollar fra 25 % til 30 % den 1. oktober. Straftolden på 10 % på kinesisk import til en værdi af 300 mia. dollar forhøjes til 15 % hhv. den 1. september og 15. december.

Trumps nye tiltag markerer en kraftig eskalering af handelskrigen. Det er første gang, Trump gengælder Kinas modsvar på den amerikanske straftold.

Hvad bliver så det næste?

Desuden øger Trumps hurtige reaktion og forhøjelsen af tolden til over 25 % usikkerheden om, hvad det næste mon bliver.

På kort sigt vil jeg holde øje med, hvordan Kina svarer igen på udviklingen fredag, og hvad deres modforholdsregler bliver efter USA’s forbud mod at handle med Huawei (her kan der ifølge Beijing snart ventes et svar). Jeg venter også spændt på nyt om de planlagte forhandlinger i september og tegn på, om Kina mon overvejer at begrænse eksporten af sjældne mineraler.

Jeg regner helt sikkert med, at Kina reagerer på sortlistningen af Huawei og fredagens straftold, men svaret vil formentlig være mere afdæmpet end Trumps at dømme efter det mønster, vi har set hidtil. 

Risiko for recession er steget…

Jeg skrev for et par uger siden, at jeg så en risiko på 30 % for en global recession på 1-2 års sigt. Jeg skrev også, at der i den situation meget vel kan udspille sig en økonomisk krig, hvor USA og Kina tager alle midler i brug, hvor USA forhøjer straftolden på al import fra Kina til 25 %, hvor Beijing sortlister en række amerikanske virksomheder, og hvor Kina begrænser eksporten af sjældne mineraler.

Fredagens begivenheder har efter min mening øget sandsynligheden for en egentlig økonomisk krig mellem USA og Kina. Dermed stiger også sandsynligheden for en global recession, men den amerikanske centralbank kan afbøde risikoen.

…men Fed kommer til at ride til undsætning

Jeg regner nu med, at Fed sætter renten ned med 25bp på hver af de næste fem møder. I talen fredag på Jackson Hole-konferencen kom centralbankchef Jerome Powell specifikt ind på den globale opbremsning (særligt i Kina og Tyskland) og den eskalerende handelskonflikt (og det var endda før Trumps reaktion fredag).

Powells udtalelser styrker mig i troen på, at Fed leverer en stribe rentenedsættelser, selv om han ikke på forhånd vil forpligte sig på en længere periode med pengepolitiske lempelser.

Stigende volatilitet i aktier....

Hvad betyder så den nye udvikling for finansmarkederne?

Siden handelskrigen eskalerede i starten af maj, er statsobligationsrenterne faldet i USA, Tyskland og Skandinavien, og aktiekurserne er også faldet moderat.

De amerikanske statsobligationer har været i særklasse, mens aktierne i emerging markets-landene og Sverige er blevet ramt

Jeg forventer at volatiliteten i aktier vil stige, i takt med at afmatningen i industrien og i investeringerne forværres, og usikkerheden stiger. Aktiemarkerne vil også reagere på, at Fed ikke er villig til på forhånd at forpligte sig på en lang periode med lempelser, og at risikoen for recession er steget med den nye udvikling i handelskrigen.

Men jeg tror, at volatiliten i aktierne vil blive begrænset af, at risikopræmien er høj på aktier i forhold til obligationer.

…renterne endnu længere ned....

Rentefaldet i euroområdet i 1. halvår faldt sammen med faldende volatilitet i renterne. Det kan forklares af, at markedet har indtryk af en ‘japanificering’ af Europa, hvor renterne vil være lave i meget lang tid, men hvor der også er en grænse for, hvor langt de kan komme ned.

Da handelskonflikten eskalerede den 1. august, skød volatiliteten i vejret, mens renterne kollapsede. Det kan hænge sammen med, at ECB har åbnet en Pandoras æske med nye lempelser, der har fået markederne til at afsøge, hvor langt markedsrenterne nu skal hen.

Jeg regner med, at renterne i euroområdets kernelande falder endnu en tak, og at volatiliteten vil stige yderligere efter fredagens begivenheder.

…mens yen og schweizerfranc styrkes, og yuan svækkes

Markedernes søgen efter den nedre grænse for ECB’s renter er efter min mening også årsagen til, at schweizerfrancen er blevet styrket mod euroen for nylig.

Jeg forventer, at den japanske yen og schweizerfrancen bliver vinderne på valutamarkedet, fordi centralbankerne her tøver med at lempe pengepolitikken.

Forskellen i pengepolitikken betyder formentlig også, at yenen vil blive styrket mod euroen. Endelig venter jeg, at den kinesiske yuan vil blive svækket yderligere mod dollaren og dermed bøde lidt på Trumps straftold.

Profil
Thomas Harr authorimage Thomas Harr blogger om de globale og nordiske økonomier, deres samspil med politik, og hvad dette betyder for finansmarkederne.

Thomas Harr er global analysechef i Danske Bank med ansvar for bankens analyse af makroøkonomi samt valuta- og rentemarkederne. Inden han kom tilbage til Danske Bank i sommeren 2014 arbejdede han 7 år i Singapore hos den engelske bank Standard Chartered, hvor han havde ansvaret for bankens valuta- og renteanalyse i Asien. Thomas har en ph.d. i økonomi fra Københavns Universitet og Master i økonomi fra London School of Economics.

Tidligere bloggere på borsen.dk