Byg dit eget mentorforløb – Simpel guide til både lederen og den unge

Johan Hygum Hillers

Mentorforløb er et fænomen med vokseværk – både internt i virksomheder og via eksterne samarbejdspartnere. Og der bliver kælet for indpakningen for at sikre, at hver virksomhed står frem med deres eget helt unikke tilbud til deres unge talenter. Men i bund og grund handler det vel om, at to mennesker søger erfaringer og råd hos hinanden for at kunne spejle ens nuværende situation i forhold til den anden.

Uanset indpakningen kan et mentorforløb være et fornuftigt supplement til ens personlige udvikling – både som ung og som erfaren leder. Men jeg mener, at der nogle grundlæggende forudsætninger, der skal være opfyldt for at sikre, at en mentorrelation kan bære frugt for begge parter. Disse forudsætninger sætter jeg fokus på i dette indlæg.

Grundforudsætningen for et godt mentorforløb er, efter min mening, at skabe et rum, hvor der er mulighed for at tale med et andet menneske uden at skulle bekymre sig for meget om de direkte afledte konsekvenser af at åbne op. I mit foregående indlæg skrev jeg følgende:

Der kan være en sårbarhed forbundet med at svømme rundt i karrierevejens usikre farvand og åbne op om denne fortvivlelse. Min erfaring er, at nedbrydelsen af denne barriere ofte kræver, at man i første omgang finder de mennesker, hvor man kan tale åbent og uden forudindtagne holdninger om, hvem man er, eller hvem man bør være. Og hvis du sidder i en situation, hvor du kan nikke genkendende til ovenstående, vil mit bud derfor være at bruge energien på at finde disse personer.

Læs hele indlægget her.

Kort og godt vil jeg mene, at det er at spilde hinandens tid, hvis denne forudsætning ikke indfries.

Hvem får størst værdi af det?

Det gode ved et mentorforløb er, at det kan gå begge veje trods det, at mange måske har den opfattelse, det er den unge, som vil få den største gave med hjem. Men tager vi lederens briller på, er det, i mine øjne, en oplagt mulighed for at få lettet ventillen for nogle af de spørgsmål og frustrationer, som de givetvis er fyldt op med i forhold til den yngre generation. Betragt det som en træningsrunde, hvor der er mulighed for at få testet nye måder at udfordre de unges tanker og valg i ufarlige omgivelser. Det, der virker, kan tages med hjem til myretuen. Jeg vil derfor altid opfordre ledere til at udvikle sin forståelse af den yngre generation ved at bruge tid på et ungt menneske, som ikke er en del af ens dagligdag.

Men hvad kræver et mentorforløb i praksis, og hvad skal rytmen være?

Sidder de unge og venter spændt på, at en leder kommer flyvende med gaver, kan de vente længe. De kender nemlig ikke din ønskeseddel. Derfor kræver det i første omgang, at den unge tager initiativet til at mødes.

Dernæst kræver det at finde en person, som man finder interessant eller inspirerende af flere årsager. Det kan være i forhold til faglighed, personlighed, position, erfaringsgrundlag, uddannelse, børn etc. Og selvfølgelig skal der være nogle relevante krydsflader i forhold til ens egen livssituation, men jeg vil klart anbefale ikke at starte for snævert i forhold til at finde en mentor, der nøjagtig afspejler ens nuværende og/eller fremtidige situation.

Betragt hellere fællesreferencerne som en bro til at få tryktestet kemien mellem mentor og mentee. Det er nemlig ikke givet på forhånd, at kemien bobler, selvom begge parter på papiret har mange ting til fælles. Pointen med det første møde er derfor ikke, at man på forhånd skal forpligtige sig til et forløb, men at man har muligheden for at møde hinanden med åbent sind, afprøve formatet og hvis det skal fortsætte – aftale hvordan det skal fortsætte.

Tag kontakt

Når der tages kontakt til en potentiel mentor, kan man vælge at præsentere sig selv, sine ambitioner og årsag til at tage kontakt i en formel tone for fejlagtigt at tro, man henvender til en glasfigur, der er skrøbelig. Jeg ville vælge at lade være. Præsenter dig selv, som du gerne vil høre andre i en uformel tone. Husk på, du skal ikke have et nyt job. Du skriver til en person, som du finder interessant af en årsag, og du står en i situation, hvor du har brug for sparring – råt for usødet.

Første møde - næste skridt

En klassisk snak om snakken kan med fordel bruges som affyringsrampe til at få defineret, hvilken rytme forløbet skal løbes i gang med. Her er et par bud på relevante spørgsmål i den forbindelse: Hvordan har samtalen udviklet sig? Er I endt, hvor I startede eller et helt tredje sted? Har lederen prøvet noget lignende før? Har de selv haft en mentor? Hvordan foretrækker lederen at strukturere et forløb?

Det kan endda forekomme, at der er blevet givet lektier for, som der skal handles på indtil næste gang. Hvis man ønsker at tage relationen seriøst og få noget brugbart ud af det, så sørg nu for at få lavet hjemmearbejde løbende indtil næste gang. Du snyder kun dig selv, hvis lektierne først bliver behandlet aftenen før næste møde, fordi der har været travlt på kontoret.

God mentorjagt.


 

Se flere blogsProfil

Johan Hygum Hillers

Johan Hygum Hillers

Johan Hygum Hillers deler ud af indsigter fra sit daglige arbejde med Young Professionals verden over.

Johan er selv en del af den unge generation, der lige nu er i gang med at skubbe til erhvervslivets status quo. I sit daglige virke har han en klar ambition om at forbinde ambitiøse og nysgerrige mennesker fra København til Shanghai, Singapore, London og New York, samt finde løsninger på hvordan vi, ung som erfaren, kan bidrage bedst muligt til vores egen og hinandens karriere.