Vejrudsigten for køb og salg af virksomheder i 2019

authorimage
BLOGS
Af: Jan Al-Erhayem
14. dec 2018

Spåkuglen er fundet frem. Og nej, det er ikke lottotallene for næste uge, jeg kommer til at afsløre, men rettere et par – indrømmet, lidt navlebeskuende – løse tanker om investeringsklimaet, og hvad vi kan forvente af køb og salg af virksomheder i Danmark i 2019.

For vi nærmer os årets afslutning, og det bruger jeg selv hvert år til at kigge lidt frem på året, der kommer ift. min egen lille andedam med køb og salg af virksomheder.

2019 vil jo – nok ikke så overraskende – være præget af de tendenser, vi så i 2018. Og her tænker jeg især på, at året har været kendetegnet ved en del usikkerhed og frygt. Tænk bare over den megen usikkerhed, der har været i relation til ejendomsmarkedet, aktierne, Trump-effekten og Brexit-konsekvenser for danske virksomheder, eksempelvis.  

Herhjemme har der dog derudover også været en del skandaler, der har skabt bølger – måske endda tsunamier – i vandet på tværs af forskellige brancher. Her kan især nævnes hvidvask-sagerne og udbytteskandalen i SKAT. Til det kan man selvfølgelig spørge, hvad det har af betydning for et salg af en maskinfabrik i Skjern? Men i en åben økonomi er det ofte ringene i vandet, der kan have stor betydning, eksempelvis omkring krav til compliance og yderligere regulering, der får indirekte eller direkte betydning. Samtidig er der også altid meget psykologi forbundet med køb og salg af virksomheder. Eksempelvis en politisk skandale, Trumps tweets eller en naturkatastrofe i Japan, kan sagtens have betydning for en international investors prioriteringer i Danmark. Og omvendt kan danske skandaler også lægge en dæmper på appetitten fra udenlandske investorer.

Politisk usikkerhed

Et andet element, der vil præge investeringslysten, tror jeg, vil blive udfaldet af de valg, der kommer i 2019. Det være sig både ift. det danske folketingsvalg, der formentligt venter i foråret, men også EP-valget og de nye kommissærer, der vil indfinde sig i Bruxelles i slutningen af 2019.

Jeg fornemmer, at flere og flere virksomheder skæver mere og mere til, hvad der sker politisk i Bruxelles. Og holder vejret, når der bliver udpeget nye kommissærer, eller der skal til at forhandles nye budgetter på plads.

Udover en økonomisk bundlinje i virksomhederne, er der for flere også kommet en politisk bundlinje. Det er simpelthen for mange virksomheder blevet ”core” eller forretningskritisk også at følge med i – og måske endda også præge – den politiske beslutningsproces. Og ift. køb og salg af virksomheder, der vil de politiske vinde – både nationalt og europæisk – bestemt også få indflydelse. Nok også mere end mange lige går og tror.

Flere industrielle købere i 2019?

Så der er nok mange virksomhedsejere og investorer, der for tiden går og ønsker sig mere politisk og økonomisk forudsigelighed i julegave. Men der tror jeg, de bliver skuffede.

Men hvad sker der så egentligt, når mange af de faktorer, der spiller ind ift. investeringslysten, fortsætter med at være uforudsigelige? Jeg tror, at vi vil se en tendens til, at der vil komme flere industrielle købere. Der er noget med tiden, hvor det er de langsigtede investeringer, der kommer til at gå frem, forstået på den måde, at jeg tror, der vil blive foretaget flere investeringer, som er strategisk vigtige, og hvor man har tid til at vente 5, 10, 15 år.

En anden tendens er, at jeg tror, vi vil se flere ansvarlige investeringer i 2019. For det er ligeledes en del af den nuværende ”zeitgeist”, at der i højere grad er krav fra aktionærer og familier bag de store fonde om, at der også tages nogle samfundshensyn, eks. til klimaet, beskæftigelse mv. At man faktisk også tænker mere på at bidrage til det samfund, man er en del af.

Det er blot et par af mine tanker. Ingen tilbundsgående analyse her. Så masser af faktorer, jeg ikke har tænkt ind.

Så kom med dine bud. Hvilke tendenser, tror du, kommer til at præge 2019?

Lidt forudsigelighed er der dog tilbage i 2018: Glædelig jul og godt nytår!

Profil
Jan Al-Erhayem authorimage Jan Al-Erhayem blogger om, hvordan man håndterer og løser komplekse konflikter om f.eks. acceptable løsninger i forbindelse med samarbejder eller virksomhedsoverdragelse.

Som ekspert i at løse komplekse konflikter for virksomheder har Jan Al-Erhayem bl.a. arbejdet 13 år som chefjurist m.m. hos A.P. Møller-Mærsk, inden han endte hos Mazanti-Andersen Korsø Jensen, hvor han i dag er advokat og partner.

Jan er en hyppigt anvendt foredragsholder særligt om konfliktløsning, dealmaking og håndtering af psykopater.

Få Jans indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk