Lycramanden og zumbadamen leger

Lycramanden og zumbadamen leger
Arkivfoto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Annette Franck
BLOGS Af

Der er sket noget fantastisk: I dag leger voksne. Vi leger i store flokke og alle vegne. Stop med at skælde ud på lycra-manden eller grine af zumbadamen. Det er en dejlig udvikling, der handler om glæden ved livslang læring og øget velstand. Alle kan være med. 

De får skældud, de lycra-klædte mænd på racercykler. Fair nok, hvis de kører råddent. Men jeg glæder mig over de store flokke af helt almindelige voksne, der suser af sted. De er del af en fantastisk udvikling, nemlig voksne der leger.

Jeg er blevet helt pjattet med at se på alle de aktiviteter, som voksne leger. Meget foregår udendørs: Rulleski ud ad landevejen. Mountainbike og orienteringsløb i skoven. Open Water-svømning og yoga på stranden. Fitness på "stationer", som er opstillet i byer og naturområder. Jeg ser de sjoveste dansehold, ofte som pop up-events med mange hundrede damer i alle aldre og størrelser. Der er gang i den over alt. 

Voksne leger

Det er voksne, der leger. Det er en fantastisk udvikling, at +40-årige foretager sig noget, som primært har til formål at tumle rundt med ligesindede bare for at have det godt og prøve noget andet end arbejde og forpligtelser. Sådan opførte tidligere generationer sig bestemt ikke. Der var helt andre krav til nytte og faste rammer for passende opførsel. 

Legen er udtryk for et overskud af tid og penge. Det kan lade sig gøre for os at lege, fordi vi i dag er så velhavende, at vi kan frådse med vores fritid. Vi har også tilladt os selv at slække så meget på normerne, at vi har overskud til at prøve noget nyt hele livet. 

Lycramanden vil skide på at blive hånet for sin fremtoning. Det er vigtigere at lege med vennerne. Sådan har Open Water-svømmere det også, selvom det ser komisk ud at kæmpe sig ned i lidet flatterende neoprendragter. Zumba-damerne griner overbærende, for de ved da godt, at det kan være kikset at kæmpe sig gennem en sexet danseserie. Men det er vildt sjovt at svede med alle de andre. 

Tag det med på jobbet

Udviklingen er glædelig, ikke bare fordi legen gør os glade og sunde. Legen giver os nye mulighed for at lære konstant. Det tager vi med os til mere alvorlige udfordringer på jobbet og som borgere. 

Gennem legen får vi nye rammer for at mødes og fungere sammen med andre i en flok. Vi får mulighed for bryde de roller, vi ellers er forpligtet til som medarbejdere, forældre, partnere, etc. 

Vi trækker på vores gode erfaringer og den selvtillid, man opbygger gennem legen. Hvis man kan lære at svømme crawl som +40-årig, så ved man med sig selv, at man nok også kan følge med alt det nye på jobbet. Hvis man kan hoppe ind på et stort hold af fremmede og finde sin plads i feltet, så kan man nok også orientere sig i nye organisationsstrukturer. 

Kom nu ud og leg 

Så stop nu med at skælde ud på lycramanden. Drop det fis med, at lycramanden nok ikke læser bøger, forsømmer konen, og hvad der ellers er fremført af udokumenteret vrøvl i den offentlige debat. Tag zumba-damerne dybt alvorligt, selvom det kan se lidt komisk ud. 

Leg med. Ikke bare for sjov. Det er også ret vigtigt. 

Profil

Annette Franck

Annette Franck

Ekspert i eksekvering & forandringskommunikation. Stifter af Corporate Voice
www.corporate-voice.dk

Annette Franck blogger om eksekvering og forandringsledelse: Hvordan lykkes vi med at skabe resultater, når strategien er præsenteret, og projekterne er sat i gang? Der er nemlig ofte skuffende langt fra visioner og beslutninger til resultater.

Med 20 års erfaring i ledelse, forretningsudvikling, kommunikation og Human Ressource er Annette specialist i forandringskommunikation og eksekvering. Hun er forfatter til bogen "Modarbejder eller medarbejder - Forandringskommunikation skaber samarbejde". Stifter af Corporate Voice, hvor hun rådgiver om eksekvering og implementering af forandringer på arbejdspladser. Uddannet cand.phil. i voksenpædagogik, MBA og Master i Journalistik.


Få Annettes indlæg
som RSS-feed her