Nu kan din overlevelse være for dyr for det danske samfund

blogimage
Medicinrådets afslag til en række forældre på at dække udgifterne til lægemidlet Spinraza til behandling af børn med den sjældne - og dødelige - muskelsvindsygdom, spinal muskelatrofi, har givet anledning til debat. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanp
authorimage
BLOGS
Af: Tove Holm-Larsen
23. aug 2018

I går, 8 måneder efter at han stoppede som regionsrådsformand, er Bent Hansens store drøm gået i opfyldelse: Danmark har fået et medicinsk prioriteringsråd, som kan sige nej til medicin, som er for dyrt i forhold til effekten. Det er stik imod mange landspolitikeres vision om, at der ikke kan sættes en maksimumpris på danskernes sundhed.

I går kom en historisk dom fra patienterstatningen. Syv forældrepar til børn med den sjældne muskelsvindssygdom spinal muskelatrofi havde klaget over, at deres læge ikke ville udskrive medicinen Spinraza til deres meget syge børn.

Patienterstatningen dom var meget klar: " Da der i disse sager reelt ikke har været adgang til medicinen, er betingelserne for at tildele erstatning ikke opfyldt.” Og "I de konkrete sager har vi vurderet, at selv den mest erfarne specialist ikke ville kunne have handlet anderledes, fordi han ikke havde adgang til medicinen.” Med andre ord siger patienterstatningen, at medicinrådets anbefaling om ikke at bruge Spinraza til disse børn, ikke bare er en anbefaling, men reelt fungerer som en bindende retningslinje for alle læger.

Patienterstatningen har overhalet landspolitikerne indenom

Patienterstatningens afgørelse står i skærende kontrast til, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) senest på et samråd i Folketingets sundhedsudvalg  26. juni sagde, at det fortsat er op til den enkelte læge, om der skal gives medicin til en patient, selv om medicinen ikke er godkendt af Medicinrådet, og selv om medicinen er voldsomt dyr.

Det skal altså være muligt ud fra en konkret vurdering af den enkelte patient at behandle med lægemidler, som er afvist til standardbehandling. Samme holdning kunne man finde hos både Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Fredriksen (S) ved sidste folketingsvalg, hvor mantraet lød, at ingen skal prioriteres fra i sundhedsvæsenet.

I går slog Patienterstatningen imidlertid fast, at man kan risikere at blive prioriteret fra, hvis man lider af en sygdom, som er dyr at behandle.

Giver man sig tid til at undersøge, hvad en medicinsk behandling af sjældne sygdomme som spinal muskelatrofi egentlig koster, er det dog ikke svært at følge Bent Hansen. Listeprisen for 1 års behandling af spinal muskelatrofi ligger nemlig på ca. 2 mio. kr.

Det betyder, at man kan behandle 10 kræftpatienter eller 100 personer med rygproblemer for samme pris. Nu er det sjældent, at lande betaler listepriserne, for man kan forhandle sig til rabatter, men selv med f.eks. 30 pct. rabat er Spinraza en ekstremt dyr medicin

Prisen for sundhed er et dilemma der kan løses

Dommen i går genstarter en svær debat. I et velfærdssamfund ønsker vi ikke at sætte en øvre grænse for, hvad sundhed må koste. Slet ikke, når sundhed som i dette tilfælde kan være et spørgsmål om liv eller død.

Men der ér medicin, hvor priserne er direkte ublu. Det gælder f.eks. Spinraza og den dyre, men også meget effektive medicin mod hepatitis C, Sovaldi, hvor et års behandling koster omkring en halv mio. kr. per patient.

Men svaret er ikke at sige nej til medicinsk behandling af dødssyge børn, som ikke har andre muligheder. Svaret er derimod at nedbringe det generelle prisniveau på medicin ved at mindske det høje dokumentationskrav, som lægemiddelbranchen mødes med, tage genveje i lægemiddeludviklingen ved at anvende nye typer data og/eller opbygge et handlekraftigt nordisk samarbejde, som har større muskler til at forhandle den rigtige pris.

Profil
Tove Holm-Larsen authorimage Tove Holm-Larsen giver den økonomisk interesserede læser overblik over medicinalsektoren. Hun peger på signifikante megatrends i en kompliceret branche med vital betydning for Danmark.

Tove Holm-Larsen er ph.d. i sundhedsøkonomi og adjungeret professor på Ghent Universitet i Belgien. Hun driver rådgivningsfirmaet Pharma Evidence, hvor hun rådgiver store danske og internationale virksomheder i forbindelse med bl.a. prisforhandlinger i det meste af verden.Tidligere bloggere på borsen.dk